Súlyosabb hatása lett a francia gazdatüntetéseknek, mint hittük volna

Súlyosabb hatása lett a francia gazdatüntetéseknek, mint hittük volna

agrarszektor.hu
Több fontos útvonalat is blokkoltak a tüntető francia gazdák, így a spanyol zöldségek csak akadozva jutottak el célállomásaikra. A késedelmek már Magyarországot is érintették.

Az elmúlt hetekben jelentős mértékben csökkent az európai nagybani piacokra érkező spanyol zöldségek és gyümölcsök mennyisége, ami elsősorban a francia, másodsorban a német gazdatüntetések során alkalmazott útlezárások következménye - írta meg a FruitVeB. A Magyarországra érkező zöldségeket és gyümölcsöket főként a Franciaország és Spanyolország közötti útzárak érintették, emiatt a kígyóuborka és a paradicsom kínálata lett szűkösebb a Budapesti Nagybani Piacon: hazánkba a múlt héten csak az elindított kamionok kevesebb, mint negyede érkezett meg, bár vélhetően hamarosan helyreállnak a szállítási útvonalak.

Kapcsolódó cikkeink:

Francia tüntetők január utolsó napjaitól az AP-7 autópálya forgalmát blokkolták La Jonquera határátkelőnél. Ezen az útvonalon naponta több, mint húszezer spanyol kamion lépi át a határt európai országok felé. A helyzetet súlyosbította, hogy egyrészt a francia tüntetők néha meg is támadták a kamionokat, és az útra dobálták a szállított árut, néha pedig felgyújtották az úton szétdobált rakományt. Másrészt Spanyolország Franciaországon keresztül pont januárban szállítja a legtöbb árut az európai piacokra, körülbelül 1,24 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt mintegy 1,6 milliárd euró értékben. Luis Planas spanyol agrárminiszter nyilatkozatában elismerte a francia tüntetők szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartotta a tehergépjárművek elleni támadásokat.

Kapcsolódó cikkeink:
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!