Milliókat érhet kilója ennek a fűszernek: itthon is beindulhat a termesztése

Milliókat érhet kilója ennek a fűszernek: itthon is beindulhat a termesztése

agrarszektor.hu
Van olyan fűszer a világon, aminek kilója akár 10 millió forintot érhet. Sokan bizonyára már tudhatják, hogy ez bizony a sáfrány, amit egykor Magyarországon is rendszeresen termesztettek, ám ez megszakadt. Egészen idáig. Az Agrárszektor megtudta, hogy hamarosan újra a „térképen lehetünk”, ha sáfránytermesztésről beszélünk. Továbbá megtudtuk azt is, miért csalóka ez a 10 milliós összeg, illetve azt, hogy előszeretettel hamisítják, így nem árt odafigyelni, ha vásárlásra adjuk a fejünket.

A Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetsége lapunknak elmondta, hogy az ország teljes területe alkalmas lehet a sáfrány termesztésére. Természetesen vannak igényei a növénynek, így a laza, homokos talajt részesíti előnyben, nem bírja a pangó vizet és -23 fok alatt elfagy. A tapasztalat azt mutatja, hogy a homokos talaj nem feltétele a sáfrány termesztésének, sokkal fontosabb, hogy jó vízelvezető legyen, nitrogénben, foszforban gazdag, enyhén meszes. Elsősorban szabadföldi növényként termeszthető hazánkban is. A sáfrány hagymagumóval szaporodik, amiket augusztus második felében kell elültetni. Virágait október elejétől november végéig hozza a magyarországi klímán, váltakozó intenzitással.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fővirágzás - amennyiben ideálisak a körülmények számára - október közepén négy-öt nap. Az őszi virágzás a leglátványosabb időszaka a sáfránynak, de télen se kell nélkülözni a növény látványát, hiszen közel 50 cm-es leveleivel izgalmas képet nyújt deres időben. Tavasszal elszárítja a leveleit, májustól szeptemberig egyáltalán nem látszik belőle semmi. Fontos kiemelni, hogy a Crocus Sativus L., vagyis a valódi sáfrány csak termesztett változatban létezik, vadon nem fellelhető. A sáfránytermesztés legfontosabb feltétele a türelem. Aki gyors meggazdagodást, könnyű munkát vár a növénytől, hamar csalódni fog.

Ezt nem sokan tudják róla

A köztudatban mediterrán, keleti növényként tartják számon a sáfrányt. Kevesen tudják, hogy ez a hagymagumókkal szaporodó növény a Kréta szigetén őshonos Crocus Cartwrightianus nemesített változata. Időjárás tekintetében a száraz, forró nyarakat, hűvös őszt kedveli. Szüksége van csapadékra is elsősorban a virágzás előtti időszakban, szeptember végén, október elején. Ahol az évi átlag csapadék mennyisége eléri a 400-500 mm-t és a sáfrány számára kedvező eloszlásban, tehát inkább télen, ősszel, kora tavasszal esik le, ott érzi magát a legjobban.

A sáfrány ősszel hozza lila virágait, amik a vörös bibéket rejtik. Ahhoz, hogy időben - október 15. magasságában - beinduljon a fővirágzás, a hőmérsékletnek 15-17 fok alá kell esnie. A legutóbbi (tavaly őszi) szezon a szokatlanul meleg ősz miatt elég kiszámíthatatlan volt. Spanyolországban jelentősen vissza is vetette a hozamot, hogy egyre melegebbek náluk az októberek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem valószínű, hogy bármikor is lesz nála drágább fűszer

Ez mindig így volt, így van és nagy bizonyossággal mondható, hogy így is lesz. A sáfrány árát két dolog határozza meg alapvetően: a minősége, amit a termesztésének körülményei és a szedése befolyásol, valamint a növény beltartalmi értéke, vagyis az a 180 féle illékony hatóanyag, amit tartalmaz a krocin, pikrokrocin, szafranol, krocetin mellett

- tudtuk meg.

A Szövetség továbbá kiemelte, nem lehet gépesíteni, a szedés és a bibézés kizárólag kézzel történhet. 0,1 g-nyi szárított sáfránybibéhez nagyságrendileg 32 virágra van szükség. Ez 96 bibeszálat jelent. A konyhában a családi ételhez 4-5 bibeszálat használunk fel. Tehát a kilós ára hiába haladja meg akár a 10 millió forintot is, háztartási léptékben egész életünk során nem tudnánk annyit felhasználni.

Újra a sáfránytermesztők térképén lehetünk

A szakértők szerint egyértelműen igen. A klímaváltozás miatt mindenki keresi azokat a növényeket, amelyek kiszámítható hozamot, tervezhető költségeket és bevételt jelentenek. A sáfrány megfelel az elvárásoknak. Jelenleg 3 olyan termesztő van hazánkban, akik régóta foglalkoznak a növénnyel, és nagy tőszámú ültetvénnyel rendelkeznek. Hozzájuk zárkózik fel 5-6 olyan gazdálkodó, akik nagy mennyiségű hagymagumót telepítettek az elmúlt 1-2 évben. Az ő ültetvényeik a következő 3-4 évben fognak felnőni annyira, hogy már látható mennyiséget tudnak betakarítani. Mellettük pedig több, mint tíz család a folyamatos, lassabb ütemű bővítés mellett döntött, de nekik sem kell sok év, hogy felzárkózzanak a nagyokhoz. Úgy becsülhető, hogy 5-6 év múlva Magyarország ismét felkerülhet a sáfránytermesztők térképére nemcsak a kiváló minőségű bibékkel, hanem a már számottevő mennyiséggel is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sáfrány vagy sáfrányos szeklice - nagyon nem mindegy

A jó minőségű, "igazi" sáfrányt számos helyen a mai napig összekeverik a nagyüzemi méretekben is termeszthető sáfrányos szeklicével. A szeklice, vagy más néven hamis sáfrány enyhén keserű, és illatra, illetve ízre is teljesen más, mint a drága társa.

Két, teljesen eltérő növényről van szó. A valódi sáfrány (Crocus Sativus L.) a spárgavirágúak rendjébe, a nősziromfélék családjába tartozik. A sáfrányos szeklice fészekvirágzatúak rendjének, azon belül az őszirózsafélék családjának tagja. A bogáncshoz hasonló. A valódi sáfrány csak és kizárólag hagymagumóval szaporodik, ősszel virágzik. A szeklicét magról vetik évente kétszer és júliustól szeptemberig virágzik. A valódi sáfránynak a bibéit szárítjuk, és használjuk fel fűszerként, gyógynövényként. A szeklicének a virágát szedik, szárítják, és β-karotin tartalma miatt színezésre használják

- fejtették ki a szakemberek.

Könnyen megkülönböztethetők szárított változatban is. A valódi sáfrány bibéje hosszú vörös szál, ami a csúcsán kiszélesedik. A szeklicén ilyesmit nem figyelhetünk meg. Felhívták a figyelmet arra, hogy a valódi sáfrányt előszeretettel hamisítják, aminek egyik változata, hogy szeklicével szaporítják fel. Amikor sáfrányt vásárolunk kizárólag szálas változatban tegyük, ahol látjuk, mit vásárolunk meg, őröltet, és zárt csomagolásút ne vegyünk! Ez akkor is fontos, ha az eladó tényleg valódi sáfrányt kínál, hiszen a minőségét is így tudjuk ellenőrizni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!