2024. április 28. vasárnap Valéria
Ez a gyümölcs óriási biznisz lehet itthon: aranyat ér, mégis alig termesztik

Ez a gyümölcs óriási biznisz lehet itthon: aranyat ér, mégis alig termesztik

agrarszektor.hu
Rengeteg portrét készített az Agrárszektor 2023-ban is, olyan meghatározó gazdálkodókkal, termelőkkel és vállalkozókkal beszélgettünk többek között mint, Tomcsányi Páltól, a Sóskút Fruct Kft. ügyvezetője, Fekete Zsóka, mangalicatenyésztő, Matus Dóra, a Birs birtok tulajdonosa, Schaffhauser Sámuel, a Shrooly egyik alapítója, Balázsik Zsófia agrár-szaktanácsadó, Dick Van Mourick, az Almakúti Kft. ügyvezetője, vagy Holló Mátyás, juhtenyésztő. Összegyűjtöttük és az alábbi cikkben bemutatjuk az idei év legemlékezetesebb és legjelentősebb portréit az Agrárszektoron.

Matus Dóra - Birs birtok

Komoly piaci felmérés előzte meg azt a döntést, amikor a Tolna megyei családi gazdálkodás a birstermesztés mellett döntött, kiderült ugyanis, hogy ez a gyümölcs egy komoly piaci rést mutat Magyarországon, és nagyon kevesen foglalkoznak intenzív termesztésben ipari mennyiség előállításával - tudta meg az Agrárszektor Matus Dóra, paksi egyéni vállalkozótól, a Birs birtok tulajdonosától. A gazdaság ma már közel 4,5 hektáron művel 2200 birsfát, emellett a Brancs közösségi piactéren gyümölcsfabérlési lehetőséget is meghirdettek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tomcsányi Pál - Sóskút Fruct Kft.

A Sóskút Fruct Kft. 1997-ben alakult, a cég jelenleg 300 hektáron gazdálkodik, amiből 120 hektáron történik csonthéjas gyümölcsök, zömében őszibarack, sárgabarack, meggy és szilva termesztése - tudta meg az Agrárszektor Tomcsányi Páltól, a Pest megyében található Sóskút Fruct Kft. ügyvezetőjétől, valamint egyik tulajdonosától. Kiemelte, mivel közel vannak a nagy áruházak logisztikai központjaihoz, könnyen meg tudják oldani a szállítást, így a legtöbb multinál megtalálhatók a gyümölcseik. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Holló Mátyás - juhtenyésztő

Több mint 1200 állat található jelenleg Holló Mátyás juhtenyésztő gazdaságában, amely a Bács-Kiskun megyei Uszód településen található. A vállalkozás szántóterülettel is rendelkezik, ahol az állomány számára szükséges abraktakarmányokat, valamint lucernaszénát termelnek. A gazdaságban három juhfajta tenyésztése történik, az egyik a magyar merinó, amely veszélyeztetettnek van nyilvánítva, így a szakember célja többek között ennek a fajtának a fenntartása is. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Lestyan Goda Zsombor - Nagyrét Farm Kft.

Mintegy 3600 hektáron gazdálkodik Szarvas és környékén a Nagyrét Farm Kft., amelyből közel 1500 hektár saját és bérelt terület, 2000 hektáron pedig integrációt végeznek a közeli települések gazdálkodóinak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a vetéstől egészen a betakarításig a cég végez el minden munkafolyamatot a termelők részére. A Nagyrét Farm Kft. saját területeinek 50 százaléka öntözhető, ahol többek között paradicsomot, zöldborsót, csemegekukoricát, valamint őszi búza és őszi árpa vetőmagot termesztenek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dick Van Mourick - az Almakúti Kft.

80 hektáron folytat intenzív almatermesztést a zalaszántói Almakúti Kft., ahol az ültetvény 90 százaléka jéghálóval és öntözőberendezéssel van ellátva. Döntően Gala, Golden, Jonagold, Idared, Red Delicious és Granny Smith fajtákat termesztenek, a cég fő profilja a friss, étkezési alma előállítása.

EZ IS ÉRDEKELHET

Porkert Krisztián - NPK Charolais Farm

A pécsi NPK Charolais Farm 2006-ban alakult, és habár eleinte csak marhatenyésztéssel foglalkoztak, később már a marhahús kereskedelem, a feldolgozás, valamint a termékek házhozszállítása is bekerült a cég szolgáltatásai közé. A folyamatos fejlődés és "építkezés" olyan jól sikerült, hogy ma már saját éttermük van Budapesten, amit teljes mértékben ők üzemeltetnek, illetve az étkezési vonalat is maguk viszik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Urbán Mihály és Urbán Zsolt - Urbán és Urbán Mezőgazdasági Kft.

800 hektáron termeszt különböző szántóföldi növényeket Tiszaszentimrén az Urbán és Urbán Mezőgazdasági Kft. Jelenleg a területük csak egy része öntözhető, de tervezik a további részek öntözhetőségének fejlesztését is. A cég főbb növényei az árpa, a repce, a búza, a kukorica, valamint másodvetésben csemegekukoricával is foglalkoznak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Leskó Magdolna - Geo-Milk Kft.

A mai napig megosztó téma társadalmi szinten a nemek közötti egyenlőség és a női vezetők megítélése. Ugyan, már javult a helyzet a régebbi időkhöz képest, de van még hova fejlődni. Az agráriumban is jóval-jóval több férfi tevékenykedik, viszont az igazsághoz hozzá tartozik, hogy sok esetben a fizikai erőnlétre is szükség a munkavégzéshez, így ez nem meglepő. Lapunk annak járt utána, hogyan lehet a gyengébbik nem tagjaként érvényesülni a modern világban, illetve, hogy mit kellene tennie az idősebb generációnak ahhoz, hogy a fiatalokat is jól be lehessen építeni a munkafolyamatokba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Schaffhauser Sámuel - Shrooly

Bár igény van rá, felhasználóbarát kínálat nincs az otthoni gombatermesztésre. Ezt felismerve alkotta meg két magyar fiatal azt a teljesen automatizált okos berendezést, amellyel bárki könnyen termeszthet otthon gombát. Az ötlethez csak közösségi finanszírozással már összegyűjtöttek 2 millió dollárt, így hamarosan elindulhat az eszközök gyártása - tájékoztatta az Agrárszektort Schaffhauser Sámuel, a Shrooly egyik alapítója. Hozzátette, a legnépszerűbb „csomagjuk” október elején 369 dollárba került, és nem titkoltan az USA és Nyugat-Európa a főbb piacaik. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Fekete Zsóka - mangalicatenyésztő

A világ folyamatosan fejlődik, ugyanakkor van, ami nem változik: a sztereotípiák. Ez a mezőgazdaságban talán hatványozottan igaz, főleg, ha nőként próbál meg valaki helyt állni. Pláne fiatal nőként. Az viszont tagadhatatlan, hogy például az állattenyésztés egy férfias szakma, tekintve, hogy komoly fizikai erő szükséges hozzá. Kérdés, hogy akkor nőként hogyan lehet ebben a szektorban érvényesülni? Erre adta meg a választ a közel 400 mangalicát nevelő Fekete Zsóka.

EZ IS ÉRDEKELHET

Salamon Szilvia - Capsul Farm

Hiába szeretnének nagyon sokan belevágni valamilyen szinten a saját élelmiszerük otthoni termelésébe, a legtöbben nem tudják hol kezdjék el, pedig a koronavírus-járvány alatt is megmutatkozott az, mennyire sérülékenyek az élelmiszerláncok - mondta az Agrárszektornak Salamon Szilvia, a Brancs közösségi finanszírozási portálon is feltűnt Capsul Farm alapítója. A mikrozöldek és gombák otthoni termesztéséhez csomagokat értékesítő szakember kiemelte, az elképesztően megemelkedett élelmiszerárak miatt is fontos, hogy amit tudunk igyekezzünk otthon megtermelni, hiszen rengeteg olyan növény, zöldség és gyümölcs akad, ami erre alkalmas. Szilvia termesztőkészletében öntözésmentes közegben fejlődnek a növények.

EZ IS ÉRDEKELHET

Balázsik Zsófia - agrárszaktanácsadó

Bizonyára már mindannyian találkoztunk azzal a „jelenséggel”, hogy egy nő ne okoskodjon a sportban vagy éppen a mezőgazdaságban, hiszen ez a férfiak pályája. Bár tény, hogy mind a két területen jóval több férfi dolgozik, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy nők nem állhatják meg a helyüket. Balázsik Zsófia agrár-szaktanácsadó lapunknak ezt megerősítette, és, mint mondta, nőként sokkal könnyebben be lehet jutni az ajtón, de ahhoz jóval többet kell tenni, hogy bent is maradjanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pillár Anna - Házasodna a gazda

Az időjárás mellett azt tartom a legnagyobb kihívásnak a mezőgazdaságban, hogy nő vagyok, sokszor kapok ugyanis olyan visszajelzést a férfiaktól, hogy nem értik, mit keresek ebben a szakmában

- mondta az Agrárszektornak Pillár Anna, az RTL Házasodna a gazda című műsorának egyik sztárgazdája. A gyümölcstermesztéssel foglalkozó termelő kiemelte, jövőbeni tervei közt szerepel, hogy olyan workshopokat tartson, amelyekkel a kiskerttel rendelkezők megtanulhatják, hogyan tudják maximálisan kihasználni a területüket, és belevágni az otthoni zöldségtermesztésbe.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szabó Gergő - Házasodna a gazda

A 35 hektáros családi gazdaság, amelyben növénytermesztéssel foglalkozunk csak egy családot tud fenntartani, ezért habár édesapámmal közösen folytatjuk a termelést, a jövőben szeretnék inkább az állattenyésztés felé kacsingatni és inszeminátorként elhelyezkedni

- mondta az Agrárszektornak Szabó Gergő, az RTL Házasodna a gazda című műsorának egyik sztárgazdája. Hozzátette, vannak azonban tervei ezen kívül is, szeretne belevágni a drónos permetezésbe, meglátása szerint ugyanis az agráriumban uralkodó súlyos munkaerőhiány miatt a gépesítés jelenti a jövőt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!