Itt a megállapodás: így finanszírozzák ezentúl az agráriumot

agrarszektor.hu
Hódmezővásárhelyen, a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok első délelőttjén kötött együttműködési megállapodást az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szervezésében több szakmai szervezet. A partnerség célja a magyar élelmiszerek nagyobb hazai és nemzetközi térnyerése, valamit a megbízható finanszírozás megteremtése.

Az MBH Bank részéről Szabó Levente, az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettes, valamint Hollósi Dávid, az Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág ügyvezető igazgatója vett részt a programon. Az aláíró szervezetek képviseletében Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, valamint Dr. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet - FruitVeB elnöke vett részt a programon.

A szervező MBH Bank szakembere, Szabó Levente elmondta, hogy a Magyarországon művelt 4,5 millió hektár földterületből 2-2,5 milliónál vállalnak szerepet a finanszírozásban, amely egyszerre nagy lehetőség és felelősség. Az idei év is kihívásokkal teli, a változásokat pedig a banki mellett szakmai oldalról is támogatni kell, ebben kiváló partnerek a szervezetek és a szövetségek, akikkel aláírták az együttműködési megállapodást. A partnerek igényeit kiszolgálni kötelezettség, hogy a következő években megfelelő stratégia mentén tudjanak építkezni és fejleszteni. A következő 4 évben több, mint 1500 milliárd forint fejlesztési pénz érkezik az ágazatba, amelyekhez szeretnék a legjobban, leghatékonyabban eljuttatni a banki forrásokat is.

Hollósi Dávid arról beszélt, hogy a szántóföldi gazdálkodás 1600 milliárd kibocsátással vezette az ágazatok közötti listát, amihez idén felzárkózott az állattenyésztés, szintén 1600 milliárd forinttal, míg a kertészet 350 milliárd forintos kibocsátással jelentős szereplő. Megjegyezte, hogy május 16-án az aláírók köre bővül, a Baromfi Termék Tanács is csatlakozik az együttműködéshez. Arról is szólt, hogy tegnap volt 20 éve, hogy beléptünk az Európai Unióba, amivel egy közös piachoz is csatlakoztunk, ez pedig új kihívásokat is hozott. Az új helyzetben mára a hozzáadott érték növelésében igyekeznek segítséget nyújtani a termelőknek, hogy a költségalapú verseny helyett a minőségalapú versenyben helyt állva kikerüljenek a közepes jövedelmi csapdából, valamint tervezhető, biztonságos és egyre inkább okszerű működésük legyen.

Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy 1981 óta az MBH összes jogelődjének tagja, vagy ügyfele volt, ami annak köszönhető, hogy más pénzintézetekkel szemben őket a nehezebb időszakokban sem ijesztette el az állattenyésztés, mindig is befektettek az ágazatba. Kiemelte, hogy a termékpálya mentén kell az összefogásokat erősíteni, így lehet fejlesztéseket elérni, a piaci réseket kitölteni, valamint a minőségi termelést megvalósítani.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az együttműködés korábbi időszakáról elmondta, hogy adott helyzetekben napi szinten is egyeztettek az MBH szakembereivel. Így volt ez akkor is, amikor 2 éve süllyedni kezdett az agrárhajó: nem fordultak el a mezőgazdaságtól, működő ötletekkel és megoldásokkal oldották meg a kihívásokat a közös ügyekben.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a hazai tejtermelők és -feldolgozók nagyon várták az együttműködést, a vállalkozások vezetői heti 2-3-szor is megkérdezik tőlük, mikor jelennek meg a pályázatok. Arról is szólt, hogy az ágazat elérte az évente 2 milliárd kilogrammos tejtermelést. Kitért rá, hogy sokan abbahagyták az elmúlt 1,5-2 év nehézségei miatt a termelést, viszont azoknak, akik maradtak, szükségük van megbízható pénzügyi partnerekre, ezért is fontos a mostani megállapodás.

Dr. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet - FruitVeB elnöke kifejtette, hogy a megállapodással kapcsolatban fontos, hogy minden aláíró szervezet és szövetség egy kicsit más szemszögből látja a helyzetet, miközben egy cél felé törekednek, ami az agrárágazatok hatékonyságának növekedése. Azzal, hogy a résztvevők időnként tapasztalatot cserélnek egymással és bizonyos kérdésekben egy platformra kerülnek, gyorsabban érhetnek el erősebb hatást, továbbá jobban átmegy a döntéshozóknál a közös elképzelés a kompromisszum vagy a konszenzus érdekében.

A cikk szerzője és a címlapkép készítője: Csurja Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?