Rengeteg import marha áramlik Magyarországra: nincs elég hazai

Rengeteg import marha áramlik Magyarországra: nincs elég hazai

agrarszektor.hu
2023 január-november időszakában a tehenek és bikák tekintetében jelentősen csökkent a szarvasmarhavágás Magyarországon, ugyanakkor az üszőknél növekedést lehetett megfigyelni. Az élőmarha exportja a tavalyi év első 10 hónapjában ugyancsak erős csökkenést mutatott, miközben az import csaknem egyharmadával nőtt. Ezzel szemben a marhahúsnak az exportja és az importja is csökkent hazánkban. Hasonló folyamatok voltak megfigyelhetők az Egyesült Államokban is, ahol a tavalyi év első 11 hónapjában a marhahús és a borjúhús termelése is csökkent. A marhahús és élőmarha exportja az USA-ban jelentősen csökkent, Brazíliában ellenben enyhe növekedést regisztrálhattak ezen a téren.

2023 január-novemberében a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve csaknem 10%-kal csökkent Magyarországon az előző év hasonló időszakához képest. Az összes vágás több mint kétharmadát adó tehenek vágása 10%-kal, a bikáké 12%-kal volt kevesebb, az üszőké 5%-kal nőtt ugyanebben az összehasonlításban - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 2023 január-októberében 14%-kal maradt el a 2022 azonos időszakitól. A főbb partnerek Horvátország, Ausztria, Koszovó, Törökország és Olaszország voltak. Magyarország élőmarha-importja 29%-kal nőtt. Az élő szarvasmarha több mint fele Dániából, Ausztriából és Németországból származott. A marhahúsexport mennyisége 17%-kal, értéke pedig 19%-kal csökkent, ugyanakkor a marhahúsimport volumene 13%-kal, értéke pedig 5%-kal esett vissza a megfigyelt periódusban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tavaly a hazai szarvasmarha állomány 3%-kal csökkent az előző évhez képest. Tovább nehezíti az ágazat helyzetét, hogy a húsmarhatartóknál a támogatási kérelmek nagy arányú visszautasítása és a kirótt szankciók ugyanakkor túl sokaknak okoztak súlyos bevétel kiesést. A folyton növekvő adminisztrációs teher és az új támogatási rendszer hibái miatt azonban attól lehet tartani, hogy még több kistermelő fogja feladni a marhatartást. 

Hol tartanak az árak Magyarországon?

Az AKI PÁIR adatai szerint a fiatal bika termelői ára 758 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 novemberében, vagyis 3%-kal mérséklődött 2022 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 6%-kal, a vágótehéné 24%-kal csökkent a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 9%-kal (4570 forint/kilogramm) haladta meg 2023 decemberében az egy évvel korábbi árat. Magyarországon ugyanakkor az egy főre eső éves marhahúsfogyasztás rendkívül alacsony, 3 kilogramm körül van. Ez az egy főre eső éves sertéshúsfogyasztásnak körülbelül az egytizede.

EZ IS ÉRDEKELHET

Világszerte csökken a marhahúsfogyasztás, de a vágások is

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) decemberi kimutatása szerint az USA marhahústermelése 2,4%-kal csökkenhet 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az USDA szakértői a hízóbika termelői árának 23%-os és a vágótehén árának 21%-os emelkedésére számítanak ugyanekkor. A belső fogyasztás 3%-kal, a marhahúsexport csaknem 8%-kal csökkenhet, míg a marhahúsimport 2%-kal növekedhet. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahústermelése 5%-kal, borjúhústermelése pedig 11%-kal csökkent 2023 január-novemberében az előző év első 11 hónapjához képest viszonyítva.

A szarvasmarhák vágása 4,3%-kal mérséklődött, ugyanakkor a vágóállatok élősúlya nem változott számottevően. Az Egyesült Államokban a bika ára 6,1 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 decemberében, ami mintegy 10%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az USA marha- és borjúhúskivitele 15%-kal maradt el 2023 január-novemberében az egy évvel korábbi szinttől. Az élő szarvasmarha exportja is 15%-kal csökkent a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 4%-kal kevesebb élő állat került. Az USA marha- és borjúhús-behozatala 9%-kal, az élőszarvasmarha-importja 25%-kal nőtt ezzel egy időben.

Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve közel 15%-kal esett vissza 2023 decemberében az előző év azonos hónapjának átlagárához képest. A Brazil Marhahúsexportőrök Szövetségének (ABIEC) adatai szerint Brazília marhahúskivitele 2 millió 290 ezer tonna volt 2023-ban, ami 1,2%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Kínába 1 millió 196 ezer tonna brazil marhahús került, ami 3,4%-kal kevesebb a 2022-ben szállított volumennél.

Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,95 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 decemberében, 4%-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 10%-kal, az üsző „R3” ára 3%-kal csökkent a vizsgált időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!