2024. április 25. csütörtök Márk
Ömlik az import marha az országba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

Ömlik az import marha az országba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent előrevetítése szerint az USA marhahústermelése 3 százalékkal csökkenhet 2023 utolsó negyedévében a 2022. október-decemberihez képest. Az USDA szakértői a hízóbika termelői árának 43 és a vágótehén árának 29 százalékos emelkedésére számítanak ugyanekkor. A belső fogyasztás 1,4 százalékkal, a marhahúsexport 15 százalékkal lehet kevesebb, míg a marhahúsimport 6 százalékkal növekedhet.

Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahústermelése 5 százalékkal, borjúhústermelése 12 százalékkal csökkent 2023 január-szeptemberében 2022 január-szeptemberéhez viszonyítva. Az USA marha- és borjúhús-behozatala 5 százalékkal, az élőszarvasmarha-importja 13 százalékkal nőtt ezzel egy időben - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve közel 26 százalékkal esett vissza 2023 szeptemberében az előző év azonos hónapjának átlagárához képest.

Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,84 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 szeptemberében, 3 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 6 százalékkal csökkent, az üsző „R3” ára nem változott számottevően a vizsgált időszakban.

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 2023 január-júliusában 2,5 százalékkal maradt el 2022 azonos időszakától. A főbb partnerek Horvátország, Ausztria, Koszovó és Olaszország voltak. Magyarország élőmarha-importja 24 százalékkal nőtt. Az élő szarvasmarha több mint fele Dániából, Ausztriából és Németországból származott.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!