Helyzetjelentés érkezett a magyar sertéságazatról: van baj, nem is kicsi
Nincs túl fényes helyzetben az európai és a magyar sertéságazat, de azért vannak biztató előjelek is.
Nincs túl fényes helyzetben az európai és a magyar sertéságazat, de azért vannak biztató előjelek is.
Egyre csökken a szarvasmarha és a sertés vágások száma, a baromfié ugyanakkor egyre emelkedik.
Az élőmarha-import csaknem egyharmadával nőtt 2023 január-október közötti időszakában az egy évvel korábbihoz képest.
Hiába folyamatos a csökkenés a húsfogyasztásban, nincs esély az árcsökkenésekre a sertéshúsoknál.
Továbbra is csökken a sertés- és marhavágások száma Magyarországon, de feljövőben vannak a baromfi- és a juhvágások.
Az Európában jelenleg játszódó folyamatok arra utalnak, hogy a jövőben nem lesz olcsóbb a sertéshús.
Komoly gondok figyelhetőek meg a német sertéságazatban, de a lakosság húsfogyasztása is több évtizedes mélyponton van.
Csaknem harmadával emelkedett a baromfihús behozatala Magyarországra.
Csökkent év elején a baromfivágások száma.
Az élő szarvasmarhák és a hús java része is exportra kerül.
Magyar és lengyel libahús kerül karácsonykor a németországi asztalokra.
A juhok döntő többsége pedig még mindig lábon hagyja el az országot.
Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését az Agrárkamara.
Veszélyt jelentő inváziós halfajok telepítését akadályozta meg az Állami Halőri Szolgálat.
2024-ben az előző évhez képest több növénykultúránál is csökkenés volt megfigyelhető a vetésterületben.
Készülhetnek a gazdák, mert rengeteg beruházási támogatás érkezik az idén.
Szükséges lépést tartani a technika fejlődésével, hiszen modern gépekkel, precíziós gazdálkodással hatékonyan lehet termelni.