Luxus lett a malachús a horvátoknál: felpörgött a vásárlás a magyar határon

Luxus lett a malachús a horvátoknál: felpörgött a vásárlás a magyar határon

agrarszektor.hu
Komolyan a zsebükbe kellett nyúlniuk idén azoknak a horvátoknak, akik ragaszkodtak az ünnepi hagyományaikhoz. A szomszédunkban ugyanis óriásit nőtt a malachús ára, ezért Magyarországra járnak át vásárolni. A horvát családok többsége számára elképzelhetetlenek az ünnepek malachús nélkül, ráadásul ők nemcsak szilveszter napján esznek malacot, hanem karácsonyra is. Az afrikai sertéspestis miatt azonban sokan kénytelenek lesznek felhagyni most ezzel a tradícióval.

A legnagyobb problémát az áruhiány okozza, Zágráb ugyanis októberben elrendelte minden háztáji sertés kényszervágását, a fertőzött farmok 10 kilométeres körzetében pedig minden állatot elaltattak. Utóbbi intézkedés több mint 50 ezer disznót érintett. Az intézkedések hatására eltűntek a kistermelők, a versenyben maradt nagyok pedig nem képesek ellátni a piaci igényeket. Emiatt a nagyobb áruházak külföldről hozzák be a húst, de az drága és a horvátok zöme a minőséggel sem elégedett. Tavaly decemberben egyébként egy kilogramm malachúsért általában kevesebb mint 5 eurót kellett fizetni az adriai országban, most viszont ugyanennyi, rosszabb minőségű húsért 12 eurót is elkérnek a kereskedők - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Éppen ezért sok horvát inkább kihagyja az ünnepi menüből a malacot. Azok vannak némileg szerencsésebb helyzetben, akik a magyar vagy a szlovén határ közelében élnek, hiszen ők sokszor a határ túloldalán vásárolják meg a jó minőségű malacokat. Mohácson például már 1300 forintért lehet kapni kitűnő minőségű malachúst, aminek az ára sok helyen már inkább horvátul és euróban is ki van írva, mivel a horvátországinak töredéke. De hasonló tendencia figyelhető meg egyébként a többi határ menti magyar településen is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!