Itt a kormány váratlan lépése: csökken sokak kedvenc élelmiszerének az áfája

Itt a kormány váratlan lépése: csökken sokak kedvenc élelmiszerének az áfája

agrarszektor.hu
Kedd késő este felkerült a Parlament honlapjára az egyes adótörvények módosításáról szóló tervezet. Ebben szerepel az is, hogy a kormány módosítja az Áfa törvény azon mellékletét, amely felsorolja a 18 százalékos, kedvezményes általános forgalmi adó kulccsal adózó termékeket. Ez azt is jelenti, hogy 2024. január elsejétől a tervek szerint 27-ről 18 százalékra csökken a Túró Rudi áfája - írja a Portfolio.

A kormány módosítja az Áfa törvény azon mellékletét, amely felsorolja a 18 százalékos, kedvezményes általános forgalmi adó kulccsal adózó termékeket. Mindez a Parlament honlapjára kedden késő este felkerült az egyes adótörvények módosításáról szóló tervezetben szerepel:

a desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökkenne 2024. január elsejétől.

Ez azt is jelenti, hogy 2024. január elsejétől a tervek szerint 27-ről 18 százalékra csökken a Túró Rudi áfája. A Portfolio megjegyzi, úgy hajt végre áfakulcs-csökkentést a kabinet a következő évtől egy konkrét termékkör esetében, hogy előzetesen ezt egyáltalán nem jelezte, sőt, a pénzügyi tárca közleményében sem emelték ki ezt a részletet. A változtatás indoklása szerint

a besorolási rend alapján egyes, Élelmiszerkönyv szerinti desszert jellegű sajtkészítmények jelenleg is a 18 százalékos áfa mérték alá tartoznak, míg mások (2106 és 1806 vtsz. alá tartozóak) a 27 százalékos kulcs alá.

Az indoklás nevesíti is a népszerű édességet: a javaslat

a jogalkotói célnak megfelelően 2024. január 1-jétől ez utóbbi termékeket is, így például a túró rudit, a 18 százalékosos áfa kulcs alá sorolja.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?