Hatmilliárdos pályázatot hirdettek az élelmiszeripar fejlesztéseihez

Hatmilliárdos pályázatot hirdettek az élelmiszeripar fejlesztéseihez

Hatmilliárd forintos keretösszegű pályázattal támogatja az élelmiszeripari beszállító vállalkozások technológia-váltását a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program célja, hogy a szereplők hatékonyabban tudjanak kiskereskedelmi láncoknál, illetve a Horeca-szektorban beszállítóként megjelenni. Szektorális megkötés nincs, a legkülönfélébb szereplők pályázatait várják, igaz, a borágazat ebben a pályázatban most kivételt jelent.

– jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csütörtökön.

A támogatási program végrehajtását a szaktárca, mint felügyeleti szerv jóváhagyásával a kiíró Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. végzi.

70 százalékos támogatásintenzitás

Ma, vagyis szeptember 28-án történt a pályázati felhívás közzététele és október 12-26-a között van lehetőség a támogatási kérelmek benyújtására.

A támogatásban azon KKV-k és nagyvállalatok és ezek alkotta konzorciumok részesülhetnek, amelyek végzett tevékenységük alapján élelmiszeripari vállalkozásoknak minősülnek, a fejlesztendő tevékenység pedig, amelyre a támogatást igénylik a TEÁOR 10 főcsoport bármely alcsoportjába (kivéve a 109-es alcsopotot), vagy a TEÁOR 11 főcsoport bármely alcsoportjába (kivéve a 1102 alcsoport) tartozik. Fontos feltétel még, hogy a pályázó vállalkozások éves nettó árbevétele a 2020., 2021., 2022. évek legalább egyikében minimum 50 százaléka igazolható módon ezen TEÁOR-okból származzon.

A támogatási forrás igénybe vehető az alábbi fejlesztésekre:

  • új eszközök, gépek beszerzése
  • új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása
  • információs technológia-fejlesztés
  • gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések, immateriális javak beszerzése
  • szakértői és tervezési tevékenység
  • ingatlan és infrastruktúra beruházás meglévő vagy bérelt telephelyen
  • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása

Van már előzménye

A pályázat lényege, hogy technológiai fejlesztéseket tudjanak végrehajtani az élelmiszerágazat képviselői, amelynek révén országos lefedettségű kiskereskedelmi láncoknak vagy éttermeknek tudjon beszállítani a nyertes cég - mondta el a sajtótájékoztatón Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára. Hozzátette: a jelenlegi kiírás az ÉLIP első kiírásának folytatása, amely 2021-ben jelent meg és amelynek keretében jelenleg 57 pályázat áll megvalósítás alatt. Abban a körben 23 milliárd forintot kaptak az ágazati szereplők. A forrásból napelemberuházásokat, digitális fejlesztéseket, új gyártósorok, illetve hűtőtárolók kialakítását valósították meg a nyertesek.

Növelnék a magyar termékek arányát a boltokban

A pályázatra azért van szükség, mert az agrárágazatot is súlyosan érintette a szomszédban dúló háború. A kiírást azért hoztuk létre, hogy a beszállítói, illetve termelői kapacitás fejlesztésére legyen lehetőségük az élelmiszeripari cégeknek – mondta el az eseményen Nobilis Márton Pál, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: szükség van nemzeti bajnokokra, akik képesek a hazai piac kielégítésére, és exportra is tudnak termelni.

Mint fogalmazott, az utóbbi időben nyilvánvalóvá vált, hogy a kereskedelmi láncok

átverték a magyar családokat és elindultak az import felé. Ez minőségi problémákat jelent, hiszen a közelmúltban behozott német sertéshúsban szalmonellát találtak

- említett példát az államtitkár.

Megjegyezte: tavasszal indul a Vidékfejlesztési Program is, amelynek keretében mintegy 750 milliárd forintos forráshoz juthat az élelmiszeripar a mostani uniós költségvetési ciklusban.

A pályázattal kapcsolatban kiemelt, kedvezményezett ágazat nincs, a lehető legszélesebb körből várják a benyújtott fejlesztési terveket – mondta el az Agrárszektor kérdésére Nobilis Márton Pál.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?