2024. április 27. szombat Zita
Elképesztő árcsökkenés a boltokban: durva, mennyivel lettek olcsóbbak a tejek

Elképesztő árcsökkenés a boltokban: durva, mennyivel lettek olcsóbbak a tejek

agrarszektor.hu
Közzétette végleges jelentését a tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatáról a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra a jelentéstervezetet, amelyben a versenyhatóság szakértői hat javaslatot fogalmaztak meg az infláció csökkentése, illetve a hazai termelők versenyképességének erősítése érdekében. A javaslatok közül azóta már több is hasznosult; augusztus 1-jétől kivezetik az árstopokat, a Tej Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej alapárprognózis módszertanát, július elsején pedig elindult az online árfigyelő rendszer, amelyben számos tejtermék napi szintű árai is nyomon követhető hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában.

2023. január 20-án, az élelmiszerpiacok közül elsőként a tej és tejtermékek piacán indított gyorsított ágazati vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal. Az eredményeket összefoglaló jelentéstervezetet a GVHáprilis 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság szakértői hat javaslatot fogalmaztak meg az infláció csökkentése érdekében - írja a gvh.hu. Felvetették a nyerstej árképletének felülvizsgálatát, szakmai segítséget ajánlottak az élelmiszer árstoppal kapcsolatos jövőbeli jogalkotói megfontolásokhoz, javasolták a fogyasztói árak összehasonlíthatóságának erősítését, felvetették a növényi italok piaci pozíciójának javítását, a fenntartható csomagolás ösztönzését, illetve további hatósági fellépést is szükségesnek tartottak az élelmiszerkereskedelem területén.

EZ IS ÉRDEKELHET

Április 26-án a GVH öt hazai szakmai szervezettel és az Agrárminisztériummal egyeztette a tejtermékek fogyasztói árának csökkentését célzó javaslatait, majd május 17-én a GVH és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetői már arról állapodtak meg, hogy a magyar termelők és feldolgozók versenyképességének erősítése, illetve a tejtermékek fogyasztói árának csökkentése érdekében a Tej Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej alapárprognózis módszertanát.

Az online árfigyelő rendszer, amelyet a GVH működtet, július elsején indult el. Az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető honlapon hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 boltjában, több mint 60 termékcsoport árai között kereshetnek a felhasználók. Az árfigyelő rendszer segítségével a tejtermékek árait külön termékkategóriák segítségével hasonlíthatják össze a vásárlók, akik így megtalálhatják a legjobb ajánlatokat és a számukra legkedvezőbb termékeket. Ezáltal időt és pénzt takaríthatnak meg vásárlásaik során.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt hónapokban - egyidőben a nemzeti versenyhatóság célzott vizsgálatával, illetve a javaslatai hasznosulásával - egyébként jelentősen lassult a tejtermékek drágulása. A KSH adatai szerint tavaly decemberben tejtermékek árai még közel 80%-kal haladták meg az egy évvel korábbi árakat. Ez 2023 júniusára a tej esetében 26,7%-ra, a sajt esetében pedig 23,3%-ra mérséklődött éves összehasonlításban. 2023 júniusában a tejek és tejtermékek árai már a megelőző hónaphoz képest is csökkenésnek indultak: a tej 2,7%-kal, a sajt 2,3%-kal, a vaj és vajkrém 2,8%-kal lett olcsóbb az egy hónappal korábbi árakhoz képest. A hazai árak alakulását az európai piaci folyamatok is befolyásolták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!