2024. május 21. kedd Konstantin
Durva, ami az időjárással történt a világon: erre még sosem volt példa

Durva, ami az időjárással történt a világon: erre még sosem volt példa

MTI
Július 3. volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta az amerikai meteorológiai szolgálat egyik intézményének adatai szerint. A globális átlaghőmérséklet július 3-án elérte a 17,01 Celsius-fokot, ami meghaladja a 2016. augusztusában mért 16,92 fokot az amerikai országos környezeti előrejelzési központ (National Centers for Environmental Prediction) adatai alapján.

Az Egyesült Államok déli része hetek óta úgynevezett hőkupola alatt szenved, Kínában tartósan magas, 35 fok fölötti nappali hőmérsékleteket mérnek, Észak-Afrikában a meleg megközelítette az 50 fokot. A Déli-sarkvidéken, ahol most tél van, szintén időjárási anomáliákról számoltak be: nemrég a Galindez-szigeti ukrán Verandszkij antarktiszi kutatóállomás munkatársai 8,7 fokot mértek, ami új melegrekordot jelent. A tudósok szerint a rekordok a klímaváltozás és az El Nino légköri jelenség erősödésének számlájára írhatók.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sajnos úgy tűnik, ez csak az első az új rekordok sorában idén, mivel a növekvő szén-dioxid-kibocsátás és az erősödő El Nino újabb magasságokba löki a hőmérsékletet

- írta közleményében Zeke Hausfather, az amerikai Berkeley Earth kutatóintézet tudósa.

FRISSÍTÉS: Egy nap alatt megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja: az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) szerdai közlése szerint július 4. volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta, megdöntve ezzel az előző napra rögzített rekordot.

Július 4-én, kedden a globális átlaghőmérséklet elérte a 17,18 Celsius-fokot, míg egy nappal korábban az amerikai országos környezeti előrejelzési központ (National Centers for Environmental Prediction) által közölt érték 17,01 Celsius-fok volt. Ez utóbbi is rekordot döntött, mivel meghaladta az addigi legforróbbként számon tartott, 2016. augusztusában mért 16,92 fokot.

Szakértők szerint ezek a napi melegrekordok a közeljövőben várhatóan újra meg újra megdőlnek majd, mert a globális átlaghőmérséklet rendszerint július végéig, augusztus elejéig még folyamatosan emelkedik. Idén már június eleje óta megfigyelhetők szélsőségesen magas hőmérsékletek, feltehetően már a most jelentkező El Nino légköri jelenség előjeleként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06