2024. február 27. kedd Edina
Ez durva: olyan dolog történt a világgal, amire eddig még sosem volt példa

Ez durva: olyan dolog történt a világgal, amire eddig még sosem volt példa

agrarszektor.hu
2024 januárja lett a valaha mért legmelegebb január az európai Copernicus Climate Change Service (C3S) adatbázis szerint. Az átlagos felszíni levegőhőmérséklete 13,14 °C volt, ami 0,70 °C-kal magasabb, mint az 1991-2020 közötti januári átlag, valamint 0,12 °C-kal haladta meg az előző rekordot, melyet 2020-ban állítottak fel. Ha pedig az iparosodás előtti időszakhoz (1850-1900) viszonyítunk, akkor az idei január 1,66°C-kal volt melegebb.

Ez a rekord a folyamatosan emelkedő globális hőmérsékletek aggasztó trendjének részét képezi. Ugyanis az elmúlt nyolc hónap során minden egyes hónap rekordmelegnek bizonyult. Európa szerte a januári hőmérsékletek széles skálán mozogtak a skandináv országokban az átlag alattitól a kontinens déli részén átlag felettiig. Európán kívül többek között Kanada keleti részén, Afrika északnyugati részén, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában a hőmérsékletek jóval az átlag felett alakultak - írja az Időkép.

Az El Niño jelenség gyengülése ellenére a tengerek hőmérséklete szokatlanul magas szinten maradt: a globális átlagos tengerfelszíni hőmérséklet (SST) januárban elérte a 20,97 °C-ot, ami új januári rekordot jelent, 0,26 °C-kal melegebb az előző legmelegebb januárnál, 2016-ban. A 2024 januárjának rekordhőmérsékletei nemcsak meghökkentő adatok, hanem komoly aggodalomra adnak okot. Ezek a számok jelzik, hogy a klímaváltozás hatásai egyre gyorsabban éreztetik hatásukat, és ezek a változások már most is érzékelhetőek világszerte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!