Sokkoló előrejelzés érkezett: ez várhat az emberiségre 26 év múlva

Sokkoló előrejelzés érkezett: ez várhat az emberiségre 26 év múlva

MTI
A globális felmelegedés a korábban véltnél gyorsabban zajlik és hosszabb ideje tart - állítják ausztrál kutatók egy tengeri szivacsokkal kapcsolatos tanulmányban. Az ausztrál tudósok által vezetett kutatás a Ceratoporella nicholsoni tengeri szivacsok kalcium-karbonát csontvázában megőrződött óceáni hőmérsékleti adatokat elemezte.

A Nature Climate Change folyóiratban publikált eredményeik szerint az iparosodás korának felmelegedése az 1860-as évek közepén kezdődött, ami megfelel a történelmi feljegyzéseknek, ugyanakkor több mint 70 évvel korábbi, mint amit a hajókról mért tengerfelszíni hőmérsékleti adatok sugalltak. Malcolm McCulloch, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora szerint a globális felmelegedést mintegy 0,5 Celsius fokkal alábecsülték, ami azt jelenti, hogy közelebb vagyunk a 2015-ös párizsi megállapodásban meghatározott, az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius fokos felmelegedésben meghatározott limithez, mint korábban gondolták. McCulloch közleményében rámutatott, hogy míg ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) 2020-ig 1,2 Celsius fokos felmelegedést becsült, a hőmérséklet valójában már 1,7 Celsius fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi arányban folytatódik, a globális átlaghőmérséklet növekedése a 2020-as évek végére biztosan meghaladja majd a 2 Celsius fokot, és 2050-re a 2,5 Celsius fokot is az iparosodás előtti időszakhoz képest

- hangsúlyozta a tudós. A professzor szerint további aggodalomra ad okot, hogy kutatásuk szerint a szárazföldi felmelegedés is gyorsabban zajlik, és 2050-re a szárazföldön az átlaghőmérséklet várhatóan mintegy 4 Celsius fokkal lesz magasabb az iparosodás előtti szintnél. McCulloch kiemelte, hogy a legnagyobb feladat jelenleg, hogy a globális felmelegedés mértékét legfeljebb 2 Celsius foknál megállítsák, de ehhez az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030 elejére, de legkésőbb 2040-re a felére kell csökkenteni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?