2024. június 16. vasárnap Jusztin
Elképesztő élelmiszerdrágulás sújtja a hollandokat: évtizedek óta nem volt ilyen áremelés

Elképesztő élelmiszerdrágulás sújtja a hollandokat: évtizedek óta nem volt ilyen áremelés

agrarszektor.hu
Több mint 11 százalékkal drágultak az élelmiszerek Hollandiában. Ilyesmire legutoljára közel ötven évvel ezelőtt volt példa. Mind közül a mélyhűtött és a konzerv zöldségek árai emelkedtek a leggyorsabban.

Több mint 11%-kal drágultak az élelmiszerek júniusban Hollandiában az előző év azonos időszakához képest. A Holland Statisztikai Hivatal (CBS) adatai alapján ez magasabb, mint az áruk és szolgáltatások átlagosan 8,6%-os áremelkedése - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Hollandiában sem gyakran fordul elő, hogy ilyen gyors legyen az élelmiszerárak emelkedésének üteme: legutoljára 1976-ban volt 10% feletti a drágulás ebben a termékkörben. A legnagyobb mértékben a hús- és halfélék ára emelkedett (átlagosan 16%-kal), de a frisspiaci zöldségek ára 10,6%-kal, a gyümölcsöké pedig 6,6%-kal lett magasabb az egy évvel korábbihoz képest, ami rekord árszintet jelent.

Tovább gyorsult a feldolgozott zöldségek drágulása, de mivel a holland lakosság most szezonálisan elsősorban a frisspiaci termékeket keresi, ennek árfelhajtó hatása még nem számottevő. A fagyasztott és konzerv zöldségek kategóriájában az átlagár az előző évek áremelkedési üteméhez képest 15-20%-kal gyorsabban nő, és bár ez a friss zöldségek és gyümölcsöknél is megfigyelhető, mértéke koránt sem ilyen magas. Ennek magyarázata, hogy feldolgozott zöldségek és gyümölcsök lényegesen hosszabb termékláncának szereplői folyamatosan tovább hárítják az inputok megnövekedett költségeit, ám ez a hatás lassabban éri el a piacot. Azt viszont a Groenten & Fruit szakértői sem látják még, hogy az inputanyagok áremelkedése és az infláció milyen mértékben csapódik majd le a termelőknél.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?