Őrült áremelés: drasztikusan drágulnak ezek az élelmiszerek Hollandiában

Őrült áremelés: drasztikusan drágulnak ezek az élelmiszerek Hollandiában

agrarszektor.hu
Már második éve nő folyamatosan a zöldségek ára Hollandiában. A legfrissebb felmérések alapján a friss zöldségek és a zöldségkonzervek drágulása volt a legmarkánsabb a tavalyi évben, a gyümölcsök kevésbé drágultak.

A Holland Statisztikai Hivatal inflációs adatai szerint továbbra is a friss zöldségek állnak az élen a 2023-as évben: átlagosan ismét 10%-kal kerültek többe, mint egy évvel korábban, miközben a tavalyi éves inflációs ráta 3,8% volt - írta meg a FruitVeB. A vásárlók kiadásaiknak csaknem 0,5%-át költik friss zöldségekre. Ez a 10% körüli áremelkedés Hollandiában meglehetősen szokatlan a friss zöldség kategóriában, különösen, hogy 2023 már zsinórban a második 10% körüli drágulást hozó év.

Még a friss zöldségeknél is nagyobb mértékben drágultak a zöldségkonzervek: a 12,6%-os áremelkedés még rá is tromfolt a 2022-es, 8% feletti drágulásra. A friss gyümölcsök esetében az áremelkedés 2023-ban 7,7%-os volt, ami az előző néhány év legnagyobb mértékű drágulása (2022-ben még 5% körüli infláció sújtotta ezt a kategóriát).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?