Fontos jelentés készült a mezőgazdaság helyzetéről: itt az igazság az 2021-es évről

Fontos jelentés készült a mezőgazdaság helyzetéről: itt az igazság az 2021-es évről

agrarszektor.hu
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megjelentette éves statisztikai kiadványát, amely élelmezési, táplálkozási és mezőgazdasági adatok révén ad átfogó képet a világ élelmezési és mezőgazdasági helyzetéről.

Az interneten elérhető 2021-es kiadás négy témában tartalmaz adatokat: a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat gazdasági aspektusai; termelési, kereskedelmi és árváltozások; élelmezésbiztonság és táplálkozás; és környezeti fenntarthatóság. Minden fejezet a legfrissebb információn alapuló magyarázatokat, grafikonokat és trendeket tartalmaz az élelmezés, táplálkozás és mezőgazdaság területekről elengedhetetlen segédletet kínálva döntéshozóknak, kutatóknak és elemzőknek, illetve minden a téma iránt érdeklődő számára.

A statisztikai évkönyv interaktív grafikonokkal és letölthető adatokkal gazdagított digitális verzióban is megtekinthető, továbbá a hozzá kapcsolódó statisztikai zsebkönyv gyors és könnyen hozzáférhető információt kínál a főbb tények és trendek kapcsán. A statisztikai munka a FAO 1945-ös alapítása óta a szervezet főtevékenységei közé tartozik, és ezen belül is kiemelt szerepet tölt be a statisztikai évkönyv.

Mi is a helyzet most?

A mezőgazdaság a globális gazdaság fontos része. Ha a számokat nézzük, a mezőgazdaság, erdő- és halgazdálkodás által generált értéknövekedés reálértékben 73%-kal nőtt 2000 és 2019 között, elérve a 3,5 billió dollárt. Ezen felül 2020-ban az agrárium biztosított megélhetést mintegy 874 millió embernek, vagyis a globális munkaerő 27%-nak.

Ha a termelést nézzük, az elsődleges haszonnövények kibocsátása 53%-kal nőtt ugyanezen időszak alatt, rekordot döntve 9,4 milliárd tonnával 2019-ben. Ezen mennyiség felét csupán négy növény adja: cukornád, kukorica, búza és rizs. A pálmaolaj iránti nagyobb kereslet okán erősen megugrott a növényi olajok termelése. A hústermelés szintén kilőtt: 44%-os emelkedésének köszönhetően 2019-re elérte a 337 millió tonnát.

A környezeti fenntarthatóság terén megállapítható, hogy az erdőterületek 94 millió hektárral - Tanzánia méretével megegyező területtel - zsugorodtak 2019 és 2020 között. Kritikus szintet ért el a vízhiány a Közel-Keleten és Észak-Afrikában szinten mindenhol. A talajgazdálkodásból eredő üvegházhatású gázok kibocsátása 2%-kal csökkent 2020-ra, ezzel szemben a farmokon belül végzett tevékenységeké 11%-ot nőtt. Utóbbi 55%-a köthető az állattenyésztéshez.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?