Vallottak a magyar borászok: nagyon jó évjárat lehet a 2021-es

Vallottak a magyar borászok: nagyon jó évjárat lehet a 2021-es

agrarszektor.hu
A 2021-es év kivételes lehet a borágazat szempontjából. A korábbi évektől eltérően még tart a szüret a borvidékeken, vannak helyek, ahol még komoly gondokat okozhatnak az őszi esők. De a megkérdezett borászok véleménye szerint minden adott hozzá, hogy akár nagy éve is legyen a magyar boroknak az idei.

Ígéretes az idei szőlőtermés, ezért jó évjáratra számítanak. Ezt a mádi Szepsy Pincészet résztulajdonosa, ifjabb Szepsy István mondta, aki azt is kifejtette, hogy a szüret még tart javában. Jelenleg a száraz bor alapanyagait szedik, majd a botritiszes gyümölcsöket gyűjtik be szamorodninak vagy aszúnak - olvasható az Infostart oldalán.

A borász elmondta, hogy nagyon jó gyümölcsöket tudnak szüretelni. Volt egy kis aggodalom a magasabb savak miatt, de mostanra nagyon szép, érett beltartalom volt mindegyik alapanyagban, amit eddig már kipréseltek. Az erjedések zajlanak, azt lehet mondani, hogy nagyon ígéretes, az évjáratról nyilatkozni még nehéz, de a Szepsy Pincészet nagy évjáratot vár. Emellett nagyon szépen fejlődik a botritisz, és sok aszút is várnak, mert nagyon jó minőségű a gyümölcs, kiváló ízű, jó savszerkezetű.

Lehet, hogy szenzációs aszús évet tudunk magunk mögött majd

- mondta ifjabb Szepsy István.

A borász beszélt arról is, hogy a tokaji borokra általánosságban nincs még akkora kereslet, mint amit szeretnének, de az egész borvidéken azon dolgoznak, hogy ez megváltozzon. A boraikat 60-70%-ban külföldön értékesítik, elsősorban az ára miatt, mert a tokaji aszú készítése a világ legdrágább borkészítési eljárása. Még nincs azon az áron, hogy rentábilisan lehessen készíteni, de a száraz borok segítik a cégek finanszírozását. Ezek a magas árak többnyire külföldön érvényesíthetők, a külföldi piac nagyon fontos a tokajinak és a Szepsy márkának is, azon dolgoznak, hogy minél nagyobb nemzetközi piaci felülete legyen a boraiknak - mondta el a borász. A Szepsy Pincészet tulajdonosával, Szepsy Istvánnal nemrég az Agrárszektor is interjút készített. A csúcsborokról és a borászat jövőjéről szóló cikk itt olvasható:

EZ IS ÉRDEKELHET

Egerben mindent visz a bikavér

Az eddig feldolgozott szőlőtermés kiváló és jó ízű - ezt már a Gál Tibor Pincészet tulajdonosa mondta. Gál Tibor szerint az idei évjárat minden szempontból különbözik az eddig megszokottaktól, mert eddig mindig nagyon korán el kellett indítani a szüretet, mert nagyon korán érett a szőlő a meleg nyarak miatt, viszont most két fél-három hét késéssel indultak neki a 2021-es évjáratnak.

Ennek van előnye és hátrány is, de egyelőre ami bejött a pincébe, az kiválónak tűnik, nagyon egészségesnek, kiválónak, finom ízűnek - mondta Gál Tibor. A borvidéken a bikavér a legfontosabb termék, de ehhez a szőlőt még nem szüretelik, most a fehér szőlők vannak soron, utána jönnek a pinot noir-ok, kékfrankosok, syrah-k, de ezek még egy-másfél hetet váratnak magukra. A borász szerint az lesz a szüretnek a csúcspontja, a legizgalmasabb rész, amikor a legfontosabb terméknek, a bikavérnek az alapanyagai be fognak érkezni.

A boraik több mint 40 százalékát külföldön adják el, ami nagyobb biztonságot ad a cég működésének, és ezen belül is a bikavér kulcsszerepet játszik. Gál Tibor elmondta, hogy húsz évig próbáltak azon dolgozni, hogy hogyan tudnának nem foglalkozni bikavérrel, mert a bikavér nem tud annyira erős lenni, amivel a prémium bortermelők tudnának érvényesülni.

Volt a bikavérnek egyfajta negatív olcsó megítélése, ami az elmúlt három-négy évben teljes mértékben megváltozott, jelenleg a bikavéreinket tudjuk a legmagasabb áron értékesíteni, erre a legnagyobb a kereslet belföldön is és külföldön is

- mondta Gál Tibor.

Ugyanakkor a koronavírus-járvány negatív hatásait érzékelik, hiszen a lezárások kilenc hónapjában leállt az értékesítés, felhalmozódtak a készletek. Most viszont az jelent gondot, hogy rengeteg a megrendelés. A szakember elmondta, hogy kicsit olyan érzésük van, mintha a kiesett nyolc-kilenc hónapot egy-két hónap alatt akarnák bepótolni az emberek. Igyekeznek helytállni, és ami nehézséget okoz, az leginkább a munkaerőhiány, mert a hirtelen megnövekedett érdeklődést és keresletet nem tudják ilyen gyorsan pótolni.

Az Etyek-Budai borvidéken az eső még veszélyt jelent

A szárazság miatt kevesebb a szőlő, mint tavaly, de ezzel együtt jó évjárat lehet az idei - mondta az Etyek-Budai borvidék budai régiójában található Nyakas Pince főborásza. Nyúlné Pühra Beáta szerint rendhagyó a mostani szüret, mert tavaly október 2-án már végeztek mindennel, most pedig egyharmada még kint van a szőlőnek.

A főborász elmondta, hogy túl nagy volt a szárazság, és emiatt hihetetlen magas savtartalommal rendelkeztek a próbaszüreti minták alapján a mustok, és várniuk kell. Maga a mustfok az abszolút jó volt, viszont a savtartalom nagyon magas volt. Mennyiség szempontjából kevesebb a szőlő, mint tavaly volt. Ami bent van a pincében, ott semmi ok nincsen panaszra. Rendkívül jó évjárat is lehet, de nagyon oda kell figyelni - mondta a szakember.

Ha szép vénasszonyok nyara lenne, és nem okoz nagy gondot az eső, akkor lehetne még nagyon szép késői szüretelésű tétel is

- tette hozzá Nyúlné Pürhra Beáta.

A Hajós-Bajai borvidéken igazán kimagasló év lehet 2021

A Koch Borászat 2020-as Duna-Tisza közi Nérója lett az Országház Bora verseny győztese rozé kategóriában. A hajós-bajai borászat tulajdonosa az InfoRádiónak azt mondta: a borversenyek irányt mutatnak a szakma képviselőinek, hogy hol tartanak, milyen minőséget képviselnek a munkásságukban. Koch Csaba szerint a saját borait mindenki jónak tartja, ezért fontosak az objektív értékelések.

A borász úgy látja, hogy nagyon érdekes évjárat lesz 2021-es, mert nagyon szélsőséges időjárási viszonyok alakultak ki, főleg lokálisan. Míg az egyik dűlőben felhőszakadás volt, a másikban nem esett két hónapig az eső. A növények ezt nagyon megsínylették, mégis nagy évjárat is lehet.

A jó termőhelyeken szüretelt, nagyon jó minőségű, nagy beltartalmú borok jelenleg sokunknak fejtörést okoznak, mert a magas cukortartalomhoz nagyon sok helyen nagyon márkás savak társulnak. Ezek a borok eltarthatóságát jelentős mértékben növelni fogják, akár lehet egy nagyon szép járat is, sőt bizonyos fajták esetében egy igazán kimagasló év lehet 2021

- mondta Koch Csaba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?