2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Zöld utat adott az EU a lisztkukacnak, mint élelmiszer: Magyarország ellenzi a döntést

Zöld utat adott az EU a lisztkukacnak, mint élelmiszer: Magyarország ellenzi a döntést

agrarszektor.hu
Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén. Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár a világ egyes részein nagyon elterjedt a fogyasztásuk, Európában egyelőre még nem forrotta ki magát, hiszen nincs olyan mértékű fehérjehiány a kontinensen, ami indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását.

A tagállamok többsége kedden az Európai Bizottság javaslatára a forgalomba hozatal mellett szavazott, a lisztbogár lárvája így új élelmiszernek minősül. A rovar élelmiszer-alapanyagként és feldolgozott formában is forgalmazható lesz - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az uniós döntés minden tagállamra érvényes, noha Magyarország ellenezte az engedélyezést

- mondta el a lapnak a Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Hozzátették, hogy Magyarország álláspontja szerint nincs olyan mértékű fehérjehiány Európában, ami indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását. Mindezek mellett ezen fehérjeforrások fogyasztásának hagyománya sincs a kontinensen. 

Az engedélyezés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) januárban közzétett állásfoglalásában emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszert. Az uniós ügynökség pedig a közösségi engedélyezésre benyújtott kérelem miatt készített jelentést.

Mint kiderült, a hatósági állásfoglalás zöld jelzést adott a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának. Az ügynökség azt állítja, hogy a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltételek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?