2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Zsigó Róbert: Van és lesz elég élelmiszer az országban

Agro Napló
Biztosított az ország élelmiszer-ellátása, az Agrárminisztérium (AM) folyamatos kapcsolatban van az élelmiszerlánc szereplőivel – mondta a szaktárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Fotó: AM

Zsigó Róbert hangsúlyozta: Magyarország élelmiszerbiztonsági rendszere az egyik legjobb és legstabilabb Európában – idézi az államtitkárt a szaktárca a kormányzati hírportálon.

Az elmúlt időszak intézkedéseit összefoglalva arról, beszélt, hogy a koronavírus-járvány kezdetén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján létrehozták a koronavírussal foglalkozó oldalt, ahol számos tájékoztató anyag, hatósági útmutató olvasható. A Nébih "támogató szemlékkel segíti a vállalkozásokat", a hatósági ellenőrök "alapvetően nem büntetnek, hanem tanácsokat adnak" – emelte ki.

Felhívta a figyelmet: húsvét előtt egyszerre 64 véletlenszerűen kiválasztott üzletben jártak az ellenőrök, vagyis valamennyi Magyarországon működő élelmiszeráruház-láncot ellenőrizték. A szemléken alapvetően három területre fókuszáltak: a személyi higiénia szigorú betartására, a csomagolatlan, fogyasztásra kész áruk védelmére, valamint a berendezések tisztán tartására és fertőtlenítésére. Az "áruházláncok jól vizsgáztak, nemcsak elegendő élelmiszer áll rendelkezésre, de azok beszerzése során is biztonságban tudhatjuk magunkat" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy az ellenőrzés adatai megtalálhatók a Nébih honlapján.

Közölte: a vizsgálat szerint a bevásárlókocsikat, kosarakat szinte minden áruházláncnál napi rendszerességgel mossák, ezek fogantyúit pedig általában műszakonként vagy annál is gyakrabban fertőtlenítik. Az üzletek 73 százaléka nem gondoskodott a bejáratnál készfertőtlenítőről vagy kesztyűről, de az üzletek vásárlóterében mindenhol rendelkezésre álltak a "higiénikus vásárláshoz szükséges egyszer vagy többször használatos eszközök". A boltok kétharmadában naponta többször fertőtlenítik a hűtők, tárolók fogantyúit, az áruszalagokat és a bankkártya-terminálokat.

Zsigó Róbert arról is tájékoztatott, hogy a közétkeztetésben is ellenőriztek, az elmúlt időszakban 230 helyen jártak a Nébih ellenőrei. A problémák között említette, hogy a dolgozók nem mindig fordítottak kellő figyelmet a személyi higiéniára és az egyéni ételhordók tisztaságára. Ugyanakkor szinte mindenhol alaposan hőkezelt, így biztonságos élelmiszereket tartanak az étlapon.

Felidézte azt is: megteremtették annak lehetőségét, hogy a szeszfőzdék és a szeszesital-gyártó üzemek átállhassanak fertőtlenítőszer-gyártásra. Az érdeklődő vállalkozások a Nébihnél jelentkezhetnek.

Zsigó Róbert ismertette továbbá, hogy a Nébih weboldalán a vásárlók is számos tájékoztatót találhatnak a –  napokban elkészült – legújabb, letölthető tájékoztatóban a vásárlási és konyhai higiéniáról. Az államtitkár megemlítette, hogy a Nébih honlapján létrehoztak egy termelőkereső felületet, ahol a helyi termelők regisztrálhatnak, és így könnyen megtalálhatják őket potenciális vásárlóik – olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Karantén kutatást indít a Nébih

Karantén kutatást indít a Nébih

„Hogyan változtak élelmiszervásárlási és étkezési szokásaink a járványügyi helyzet hatására; milyen élelmiszereket halmoztunk fel; mit kezdünk a tarta...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!