Nyílt levélben fordult Nagy István az élelmiszerláncokhoz

Agro Napló
Az agrárminiszter nyílt levelet intézett valamennyi magyarországi kiskereskedelmi lánchoz. Nagy István levelét változtatás nélkül itt olvashatják:
Fotó: Varga György/MTI

Mindenekelőtt szeretném kifejezni elismerésemet és köszönetemet a kereskedelemben tevékenykedő valamennyi dolgozónak az elmúlt hetekben nyújtott munkájáért, amellyel lehetővé tették, hogy a magyar lakosság hozzájuthasson minden szükséges élelmiszerhez és áruhoz. A jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú az élelmiszerlánc zavartalan működése, és a kereskedelmi szektor magas színvonalon helyt állt ebben a rendkívüli helyzetben is. A fogyasztók érdekében azonban tovább kell dolgoznunk, és együttes erőfeszítéseket tennünk annak érdekében, hogy a következő időszakban is fenntartsuk az ellátási lánc megfelelő működését.

A koronavírus járvány, amely 2020 elején a világ számos országában, így hazánkban is megjelent, nagyon súlyos terhet ró az egész magyar gazdaságra és várhatóan valamennyi gazdasági szektornak különböző mértékű, de jelentős károkkal kell számolnia.

A járvány negatív hatásai már az agráriumban és az élelmiszergazdaságban is érezhetőek, hiszen a szerte a világban és az Európai Unióban meghozott járványügyi intézkedések okán jelentősen csökkennek exportlehetőségeink, változékonnyá válik a hazai fogyasztás dinamikája, ami hatalmas károkat okoz az ágazatban tevékenykedő szereplőknek és veszélyezteti jövőbeli fennmaradásukat.

Minden ágazat, így az agrárium és az élelmiszergazdaság is megsínyli a válságot, azonban közösen tehetünk azért, hogy csökkentsük a károk mértékét és lehetővé tegyük a gazdaság minél gyorsabb regenerálódását. A Kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy kezelje a járvány által előidézett negatív gazdasági hatásokat, de ebben a munkában kiemelt szerepe van a közös társadalmi felelősségvállalásnak is.

Az Agrárminisztérium vezetőjeként úgy vélem, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a magyar munkahelyeket megőrizzük, és a hazai gazdasági szereplőket a rendelkezésünkre álló lehető legtöbb eszközzel segítsük, hogy ellensúlyozni tudjuk a koronavírus okozta járvány negatív hatásait ágazati szinten.

Miniszterként és civilként egyaránt hiszek a társadalmi felelősségvállalásban, ezért jelen levelemben szeretném felkérni Önöket arra, hogy a magyar mezőgazdasági termelők és élelmiszer feldolgozók védelme, a hazai munkahelyek megőrzése érdekében, a szolidaritás jegyében fonják szorosabbra együttműködésüket a hazai agrár- és élelmiszeripari beszállítókkal, segítve ezzel a magyar lakosság minőségi magyar áruval történő ellátását.

Kérem továbbá, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar termékek elérhetőségét biztosítsák és fogyasztásukat ösztönözzék, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a hazai élelmiszergazdaság szereplői, vállalkozásaink, munkavállalóink és gazdálkodóink számára megteremtsük az esélyét a gazdasági életben maradásra ezekben a nehéz időkben.

A magyar élelmiszertermelés biztonságának fenntartása és a munkahelyek megőrzése érdekében kérem, hogy a hazai beszállítókkal történő együttműködésüket a fentiek szellemében alakítsák és ezzel is segítsék a magyar agrár- és élelmiszeripari ágazat talpon maradását.

A hazai agrárgazdaság érdekében tett erőfeszítéseiket előre is köszönöm.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
25 milliárd forint többlettámogatás

25 milliárd forint többlettámogatás

Az Agrárminisztérium (AM) – a jelenleg is elérhető támogatási formák mellett – a Gazdaságvédelmi Alapból biztosított 25 milliárd forintnyi többletforr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?