Városi oktatókertekkel a jövőért

Agro Napló
Iskolakert mozgalmat támogató programot indítana az Agrárminisztérium – mondta Nagy István miniszter a Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium új, a Syngenta támogatásával létrehozott tankertjének átadásakor.

 

A pedagógus és az agrármérnök rokonszakma, mivel mindkettő magvető, csak az előbbi tudásmagvak kicsírázását reméli a diákoknál - kezdte köszöntőjét Nagy István agrárminiszter a Budapest XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium új, a Syngenta Magyarország Kft. támogatásával létrehozott tankertjének átadásakor. Szavai szerint az iskolakert ahhoz segíti hozzá a javarészt a környékbeli lakótelepeken élő diákokat, hogy egyrészt a természethez is közelebb kerüljenek, és például a környezetismeret, biológia tárgyak tananyagát ne csak bemagolják, de első kézből tapasztalhassák meg. Másrészt pedig kreativitásra, türelemre, önfegyelemre, felelősségvállalásra tanítja a fiatalokat. Márpedig a tárcavezető szerint, ha még most, gyermekkorban nem válik természetessé a természetközeliség, a kertművelés, akkor felnőttkorban már nagyon nehéz a szemléletformálás.

Ezért is példamutató, hogy ebben az iskolában nemcsak az oktatási program részévé tették a környezettudatosságra nevelést - többek között az ökoiskola címet elnyerve -, de most az iskolakert révén a gyerekek számára is átélhető élménnyé válik mindez - jegyezte meg a miniszter. Megemlítette azt is, hogy a tárca fenntartásába került 47 szakképző intézményből már 37 szerezte meg az ökoiskola, ezen belül pedig 9 az örökös ökoiskola címet - mivel az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos a környezeti nevelés elősegítése. Ennek jegyében pedig szeretnék egy, a nagyvárosi iskolák kertlétesítését támogató programot elindítani - jelentette be a miniszter.

Nagy István

Magyarországnak komoly kertészeti hagyományai vannak, csak a modern élet miatt egyre kevesebb idő marad ezek ápolására. Az iskolakert program támogatásával abban szeretnénk segíteni, hogy a gyerekek megismerkedjenek a zöldségek sokszínű világával, illetve az élelmiszertermelés alapjaival - mondta magyarul megtartott, és a rendezvényen részt vevő gyerekek tapsával honorált köszöntőjében Matthew Pickard, a Syngenta Magyarország ügyvezető igazgatója. Ez egy kísérleti program, mivel most először működünk együtt általános iskolával és gimnáziummal, eddig szakiskolákkal és felsőoktatási intézményekkel álltunk kapcsolatban, de a tapasztalatok kiértékelése után elképzelhető, hogy bővítjük majd - mondta az Agro Naplónak Matthew Pickard.

Matthew Pickard

A mintegy 4 millió forintból megvalósuló fejlesztés felét társadalmi felelősségvállalása keretében álló cég szakértőinek irányításával az iskolaudver tereprendezését követően 6, könnyen megközelíthető és gondozható magaságyást alakítottak ki. Emellett egy komposztálóval és egy modern, az iskolai wifit használó meteorológiai állomással lett gazdagabb az intézmény. Utóbbi révén a diákok a hőmérséklet, a páratartalom, és a csapadék mennyiségének mérését és megfigyelését is megtanulhatják a zöldség- és fűszernövények palántázása, gondozása, hasznosítása mellett. A program második és harmadik fázisában újabb kertrészekkel, illetve egy közösségi kerttel bővül majd az létesítmény, amellett, hogy a cég palántákkal is ellátja majd a nebulókat.

Reméljük, hogy igazi, a személyiség harmonikus fejlődését elősegítő, közösségteremtő erő lesz ez az új, ég felé nyitott tanterem - adott hangot bizakodásának Pásztor Józsefné, az intézmény vezetője, aki szerint a kertlétesítéssel megelőzték az új nemzeti alaptantervet, amely pedagógiai programjában nevesíti az iskolakertet is. Szavai szerint az általános iskola 5., 6., és 7. osztályos tanulói mellett a középiskolások is profitálhatnak majd a kertből, mivel a nyári szünetben a közösségi szolgálatuk keretében elismerhető tevékenység lesz majd a kert gondozása. Egyébként pedig a hagyományos kertészeti aktivitások mellett kiscsoportos foglalkozások keretében előadásokat hallgathatnak meg a tanulók a kertművelésről, és a saját termesztésű alapanyagok felhasználásával versenyeket is szerveznek majd, illetve közös receptgyűjtemény összehozásába is belevágnak majd az iskola tervei szerint. Emellett már most is megmozgatta a Havanna lakótelep környékén élőket is az iskolakert: több nyugdíjas is jelezte, hogy a nyári időszakban szívesen besegítene a kertgondozásba - tette hozzá az igazgatótónő.

Pásztor Józsefné

Nagy István: jövőre indulna a támogatott iskolakert program

Az Agrárminisztérium jövő évi költségvetése terhére országossá bővítenénk az iskolakert létesítési programot - mondta az Agro Naplónak Nagy István tárcavezető.

Országos programmá tenné az iskolakert létesítést. Hogyan tervezi ezt megvalósítani a szaktárca?

Kifejezetten nagyvárosi, kerttel, természet-közeliséggel eddig nem rendelkező iskolák számára szeretnénk egy pályázatot meghirdetni. A panelrengetegben élő gyerekeknek nagy lehetőség, hogy egy bemutatókertben szembesülhessenek azzal, hogy az évszakoknak megfelelően hol virágok, hol fűszernövények, hol gyógynövények fejlődnek az iskola udvarán. Egészen máshogyan kell tanítani akár az egyszikű, kétszikű növényeket is, ha a diákok közben figyelhetik a folyamatot. Óriási jelentősége van annak is, hogy a kert hatására milyen szokások alakulnak ki, hiszen ha a kertből kóstolhatnak egy kis snidlinget, vagy retket a szendvicshez, akkor máris összevethető a boltból vett zöldség ízével. A tankert türelemre és felelősségvállalásra tanít, felkelti az igényt egészséges élelmiszerek iránt.

Ezért szeretnénk összeállítani egy módszertant, kerttervet, amelyet ajánlani tudunk majd az iskoláknak, a megvalósításhoz szükséges költségek egy részének megtérítése mellett. 

Mekkora költségvetéssel tervezi a minisztérium ezt a pályázatot?

Én ezt 100 milliós nagyságrendben szeretném megvalósítani. Azt szeretném, hogy minden nagyvárosi iskolában megvalósuljon, és legalább 500 ezer - egymillió forint közötti összeggel hozzá tudjunk járulni a költségekhez. És akkor néhány éven belül eljutunk oda, hogy mindengyermek készségszinten tudja ezt használni.

Mikor hirdetné meg a tárca a pályázatot?

2019-ben, ahogyan a költségvetés életbe lép, és engedi az átcsoportosításokat. Ez egy olyan jó kezdeményezés, hogy szeretnénk, ha mielőbb meg tudna valósulni.

Fotók: Nagy Mihály
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így juthat hatósági áras tűzifához!

Így juthat hatósági áras tűzifához!

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailbe...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!