Változások az élelmiszeripari átmeneti támogatásokban

Agro Napló
Változások következtek be az élelmiszeripari átmeneti támogatásokban – tette közzé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb jogszabályi összefoglalójában.

Ennek alapján az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet 11. pontjában foglalt „Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból az élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 25/2020. (VI. 22.) AM rendelet” változásáról van szó.

A 25/2020. (VI. 22.) AM rendelet 3. § (1) bekezdés c) pont ci) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Átmeneti támogatás igénybevételére az az élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozás (a továbbiakban: kérelmező) jogosult, aki vagy amely a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozik]
„ci) a nagyvállalkozásnak minősülő kérelmező arról, hogy az általa előállított termékre az e rendelet alapján benyújtott támogatási kérelemre meghozott döntésben megállapított támogatási összeg 10 százalékának megfelelő összeg erejéig 2020. december 31-éig adományozási megállapodást köt egy, a Karitatív Tanácsban tag szervezettel vagy annak valamely tagszervezetével vagy a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel (a továbbiakban: adományozás), és”

A 25/2020. (VI. 22.) AM rendelet 3. paragrafusa a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az (1) bekezdés c) pont ci) alpontja szerinti adományozás pénzbeli adományként is teljesíthető.”

A 25/2020. (VI. 22.) AM rendelet a következő 6/A. paragrafussal egészül ki:

„6/A.  § E rendeletnek az agrárpolitikáért felelős miniszter feladatkörébe tartozó egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 64/2020. (XII. 16.) AM rendelettel megállapított 3. paragrafus (1) bekezdés c) pont ci) alpontját és (1a) bekezdését a 2020. október 1-jét követően benyújtott adományozási megállapodásokra kell alkalmazni.”

Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lépett hatályba a felsorolt paragrafusok tekintetében – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!