Új fiatalgazda szervezet alakult Dél-Magyarországon

Agro Napló
Új fiatalgazda szervezet alakult Dél-Magyarországon ugyanis egyesületbe tömörültek a békési ifjú gazdák – tette közzé honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Fotó: nak.hu

A szervezet elnökévé Vincze Dávidot választották, az Ifjú Gazdák Békés Megyei Gazdaköre minapi alakuló ülésén. A tájékoztatás alapján Békés megye 75 települését jelképezve 75 búzaszálból készített csokrot – közepén napraforgókkal – adott egy kislány és egy kisfiú az Ifjú Gazdák Békés Megyei Egyesületének július 31-i alakuló ülése előtt a szarvas-ezüstszőlői közösségi házban a főasztalnál ülőknek. Mégpedig Jakab Istvánnak, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnökének, az Országgyűlés alelnökének, Jakab Tamásnak, a Magosz főtitkárának, Kulcsár Lászlónak, a szövetség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnökének. Papp Zsolt Györgynek, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkárnak és Rákóczi Attilának, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatójának.

Kulcsár László köszöntőjében kiemelte, a rendszerváltás utáni 30 évet a magyar agrárium érdekében végigküzdő gazdák ma már deresedő halántékúak. Így eljött az ideje, hogy átadják a tudást, az értékeket a gyerekeiknek, unokáiknak, a jövő generációnak. Melynek tagjai közép- és felsőfokú agrárvégzettséggel, tudással felvértezve haladnak tovább az ősök útján.

Papp Zsolt György hangsúlyozta: ebben a közösségben az ifjú gazdák egységes gondolkodás mentén hallathatják a hangjukat. Ezzel hozzájárulhatnak a gazdálkodásukat, életüket befolyásoló döntésekhez. A helyettes államtitkár az öröklést, a gazdaság átadását, a generációváltást nevezte olyan témaköröknek, melyeknél a fiatal gazdákat érinti leginkább, milyen döntések születnek.

Rákóczi Attila szólt arról, hogy Takács Árpád megyei kormánymegbízott döntése alapján az ifjú gazdák megyei szervezetének termeket és infrastruktúrát, szakmai tudást biztosítanak. Egyben a gazdakör részt vesz a kormányhivatal tudományos tanácsa munkájában, és a későbbiekben meghívja az elnököt a tudományos tanácsadók körébe.

Jakab Tamás pedig arról beszélt, hogy mekkora élményt jelent számára végignézni a termen, ahol nagyon sok tetterős fiatal gazda tett hitet amellett, hogy közösen képviseljék érdekeiket. A fiatalság új lendületet, új erőt hozhat. A korszerű technológiák alkalmazásával, a precíziós gazdálkodással a mezőgazdaság jövedelmezőségét megtarthatják, növelhetik.

Jakab István visszaemlékezve a rendszerváltás időszakára, és az azt követő évekre - amikor ők harcolták ki a gazdák jogait -, melyek a mezőgazdaság különböző ágazataiban létfontosságúak voltak, arra biztatta az ifjú gazdákat: „kövessék példájukat. Vagyis róluk ne hozhassanak nélkülük döntést.”

A Magosz elnöke biztos abban, hogy az idősebbek tudása, tapasztalata és az ifjú gazdákban rejlő erő, új ismeretanyag együtt csodákra képes – olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!