Új lendület az agrár-generációváltásban

Agro Napló
Nagyobb szerepvállalásra ösztönözné a fiatal gazdákat az ágazatban az Agrárminisztérium (AM), részben a tárca szakiskolai hálózatán keresztül, illetve a Vidékfejlesztési Programból (VP) igényelhető támogatások segítségével – jelentette ki az AM közigazgatási államtitkára Miskolcon, január közepén az Újjászülető vidék elnevezésű konferencián.
Fotó: AM

Szinay Attila a szakminisztérium közlés alapján hozzátette, hogy a tárca célkitűzése: az agráröröklési szabályok megalkotása és a családi gazdaságok új jogszabályi környezetbe való illesztése. Az intézkedésektől a minisztérium azt várja, hogy sikerül megállítani a földbirtokok elaprózódását, a szabályozott gazdaságátadásokkal pedig lendületet vehet a generációváltás a magyar agráriumban.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy hazánkban több, mint 200 ezer ember és családja él meg az agráriumból közvetlenül. Az ágazat a foglalkoztatottságot tekintve összességében 24,3 százalékkal növekedett a 2010 és 2018 közti időszakban. Így a nemzetgazdasági foglalkoztatásból 4,8 százalékban veszi ki a részét a mezőgazdaság.

Szinay Attila kiemelte: az agrár-felsőoktatásban nő a hallgatói létszám, évente mintegy 1200-1300-an végeznek. A tapasztalatok szerint már a szakképzésben is magas fokú pályatudatosság jellemzi a tanulókat, itt évente 2600-2700 diák szerez végzettséget. A statisztikák azt mutatják, hogy nagyobb eséllyel maradnak az ágazatban azok a tanulók, akiknek családja mezőgazdasági tevékenységet folytat saját gazdaságban, vagy ahol a szülők agrárvégzettséggel rendelkeznek.

Az államtitkár előadásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagyobb méretű, árutermelő üzemek között nőtt azoknak a gazdaságoknak a száma, amelyet fiatal üzemvezetők irányítanak. A felső- és középfokú végzettségű gazdaságvezetők aránya is folyamatosan növekszik 2010 óta. Hozzátette: 2016-ban a „Földet a gazdáknak!” Program hatására megugrott az értékesített termőföld mennyisége, összesen 1219 fiatal gazda jutott együttesen mintegy 50 ezer hektár termőföldhöz. Ez átlagosan 41 hektár termőföld megvásárlását jelenti gazdálkodónként – mondta Szinay Attila.

Kitért arra is: a statisztikák szerint az elmúlt években a húsmarhatartó, illetve a juh- és kecsketartó ágazatban volt a legmagasabb a 40 év alatti gazdaságvezetők aránya, itt ez 22-26 százalék között mozgott. A legkisebb arányban a baromfitartók körében képviseltette magát a fiatal generáció, ebben a szektorban a 65 év feletti gazdaságvezetők aránya meghaladta a 40 százalékot.

Szinay Attila hangsúlyozta: a mezőgazdaság a magyar nemzetgazdaság kiemelkedő fontosságú stratégiai ágazata, kiemelt szerepe van a biztonságos és egészséges élelmiszertermelésben, a vidéki foglalkoztatásban, a természeti erőforrásokkal való hatékony és fenntartható gazdálkodásban, a táj sokszínűségének megőrzésében. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarország területének 58 százaléka, összesen 5,3 millió hektár áll mezőgazdasági művelés alatt, ami nemzetközi viszonylatban is nagyon magasnak számít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!