MENÜ

Szeptemberben drágult a nemzetközi élelmiszerkosár

Hiába a rekordtermés, a gabonafélék iránti kereslet még ennél is nagyobb ütemben nő

2021.10.11.

Emelkedtek szeptemberben a nemzetközi élelmiszeralapanyag-árak, köszönhetően a szűkülő kínálatnak és erősödő keresletnek az alapvető termények, mint a búza és pálmaolaj, piacán – jelentette be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

©FAO/Anatolii Stepanov 

 

Emelkedtek szeptemberben a nemzetközi élelmiszeralapanyag-árak, köszönhetően a szűkülő kínálatnak és erősödő keresletnek az alapvető termények, mint a búza és pálmaolaj, piacán – jelentette be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár indexe 1,2%-kal zárt magasabban augusztushoz és 32,8%-kal tavaly szeptemberhez képest. A mutató hónapról hónapra követi a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszeralapanyagainak árváltozásait.

A gabonafélék árindexe átlagosan 2%-kal emelkedett szeptemberben, ezen belül is a búza ára a csökkenő exportkészlet és a nagy kereslet miatt közel 4%-kal nőtt, 41%-kal meghaladva a tavaly ilyenkori értéket. A rizs is drágult, míg – a globális termelési kilátások és az amerikai és ukrán betakarítás kezdetével – a kukorica csökkent (-0,3%), ami így is 38%-kal magasabb éves átlagot tudott felmutatni 2021-ben.

„A következő hetekben a jelentős gabonafajták közül a búza lesz a középpontban, ahol gyorsan növekvő árakra számíthatunk,” – mondta a FAO vezető közgazdásza, Abdolreza Abbassian.

A növényi olajok árindexe 1,7%-kal volt magasabban múlt hónapban – és 60%-kal 2020 szeptemberéhez képest – miután a pálmaolaj nemzetközi ára 10 éves csúcsot döntött a nagy importkereslet és a bevándorló munkaerő hiánya miatti termelési nehézségek okán Malajziában. A repceolaj ára szintén erősödött, ellentétben a szójával és a napraforgóval.

A tejtermékek árindexe 1,5%-ot nőtt augusztushoz képest ahogy a globális importkereslet és egyéb szezonális tényezők Európában és a Csendes-óceán térségében felfelé hajtotta a tejtermékek (főleg a vaj) nemzetközi piaci jegyzését.

A kedvezőtlen időjárás és a magas brazil etanol árak miatt a cukor ára 0,5%-ot emelkedett egy hónap alatt és 53,5%-ot egy év alatt. A fő ok a lassuló globális importkereslet ötvözve a jó termelési kilátásokkal Indiában és Thaiföldön.

A húsárindex gyakorlatilag változatlan maradt szeptemberben, miközben 26,3%-ot emelkedett éves szinten. Drágult a juh és a marhahús a nemzetközi piacokon az alacsony kínálat miatt, míg a baromfi- és sertéshús bőségesen áll rendelkezésre, így annak ára is mérséklődött.

Az idei gabonatermés alulmúlja a keresletet

Történelmi rekordot dönthet a 2021-es gabonatermés, ám a 2 800 millió tonna kevés lehet a várható kereslet kielégítéséhez – állítja a FAO legfrissebb Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentése.

Becslések szerint 776,7 millió tonna búzát arathatunk idén köszönhetően a jó idénynek Kelet-Európában és Ausztráliában, ami ellensúlyozza az időjárás okozta termeléscsökkenést Kanadában és Oroszországban. A szemestermények globális kibocsátása elérheti az 1 504 millió tonnát, ezen belül is a cirok és árpa növekedése meghaladhatja a kukoricáét. A rizstermelést új rekordra, 50 millió tonnára várják, leginkább az indiai növekedésnek köszönhetően.

Mindeközben a gabonafelhasználás a 2021–2022-es szezonban 1,8%-os emelkedés után elérheti a 2 811 millió tonnát, főként a búza növekvő népszerűsége miatt mint takarmány – egy tendencia, amit a szemestermények magas ára fűt.

Ezért aztán a készletek és a felhasználás aránya valamelyest romlik, de még így is elfogadható szinten lesz.

A gyorsjelentés szerint a gabonakereskedelem 0,3%-kal zsugorodik globálisan 473,2 millió tonnára, főleg az árpa- és a kukoricakereskedelem csökkenése miatt.