Sok gondot okozott idén az időjárás a zöldségtermesztőknek

Agro Napló
A szélsőséges időjárás nem volt jó hatással a legtöbb zöldségféle hozamára, minőségére, és a termelés jövedelmezőségét is csökkentette – írta a Világgazdaság csütörtöki számában.

Az év első nyolc hónapjában olyan időjárási hatások érték a Magyarországon termesztett zöldségféléket, amelyek nagymértékben befolyásolták a megtermelésüket. A FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelentésében foglaltak szerint az idei év rendkívüli szárazsággal indult, majd az április végi csapadék jelentősen javított a talajok nedvességtartalmán. A május lényegesen hűvösebb volt, mint az elmúlt évben, ezért a növények döntő többsége nehezen indult fejlődésnek. Több növényvédelmi probléma is jelentkezett, mint egy évvel korábban, a szakmai szervezethez érkezett információk szerint főleg baktérium és gomba eredetű betegségek okoztak kárt.

A zöldborsótermesztőknek a tavalyi, katasztrofálisan sikerült év után ismét csalódniuk kellett. A „porszáraz” talajba vetés után a hűvös, csapadékos május kimondottan kedvezett a zöldborsónak, jó termés ígérkezett. A júniusi hőhullám azonban jelentősen rontotta a várakozásokat, így az átlagtermés 4,8-5 tonna körül alakult. Ez pedig éppen csak fedezi a termelés költségeit. A FruitVeB-hez érkező információk szerint jövőre tovább csökken a zöldborsó termőterülete, mert egyre kockázatosabb lesz a termesztés, elsősorban a meleg miatt.

A feldolgozóipar idén kevesebb csemegekukoricát igényelt, ezért csökkent a vetésterület is. Ez annak ellenére történt így, hogy a tavalyi kisebb termés az idei évre jó piaci lehetőségeket körvonalazott. Az időjárási viszonyok miatt július végére, augusztus elejére a betakarítás összetorlódott. A feldolgozói kapacitások hiánya miatt ebben az időszakban jelentős mennyiségű termést nem tudtak betakarítani. Az idei év termésmennyiség szempontjából átlagos lesz, nem éri el a remélt ötszázezer tonnát. Az ipari paradicsom betakarítása sem a megszokottak szerint zajlott, később kezdődött, mint általában, a fajták „összeértek”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szárazság pusztít Lengyelországban

Szárazság pusztít Lengyelországban

Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!