Raskó György: Gyászos évnek nézünk elébe...

Agro Napló
Az előrejelzések szerint az Alföldön minden idők legrosszabb növénytermesztési éve lesz – írta Raskó György a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Raskó György helyzetelemzésében azt írja, az időjárás-előrejelzés csak rosszat ígér a gazdálkodóknak. A következő két hétben nem lesz 33 °C alatt a nappali hőmérséklet, sőt most négy napon át 37-38 °C várható. Esőre kilátás nincs.

"Az alföldi régiókban elképesztő a szárazság. Egy hónap alatt 15-20 mm a leesett csapadék, Közép-Dunántúlon szerencsére már 40-60 mm és a három, Ausztriával határos nyugati megyében 80-120 mm. Ha bejön az előrejelzés, akkor az Alföldön minden idők legrosszabb növénytermelési éve lesz. Alig termett árpa és búza, 2-4 tonna hektáronként, ami esetleg az önköltséget fedezi. Kukoricából és napraforgóból azonban ennél is rosszabb hozamok várhatók, sőt biztos, hogy sok helyütt semmi, azaz totál kár.

Kalászos gabonából az idei összes termelés nem fogja meghaladni az 5 millió tonnát, ebből búza 4,3-4,5 millió t, a többi árpa és egyéb kalászos.

Ma úgy néz ki, hogy kukoricából igen gyenge termés lesz. Azért több a semminél, mert Nyugat-Magyarországon még most is van esély 7-10 tonnás hozamokra. Az Alföldön szinte semmi, illetve ahol öntöznek, ott lehet akár 10 tonna is hektáronként. De az öntözött területek aránya olyan szerény, hogy nem oszt, nem szoroz.

A teljes kukorica mennyiséget most 5-6 millió tonna közé saccolom, de, ha nem lesz számottevő eső augusztus elejéig, akkor örülhetünk, ha meghaladja majd a 4 milliót. Napraforgóból hasonlóan jó a helyzet a nyugati országrészeken, de katasztrofális az Alföldön. Gyászos évnek nézünk elébe..."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mikor jön már az eső?

Mikor jön már az eső?

Nem és nem akar megérkezni a csapadék hazánkba. A hétvégén érkezett hidegfront is hiába lassult le és hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon ki...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!