Öntözésfejlesztési stratégiát készítenek elő

Agro Napló
Az öntözés és a stratégia célja a termelés és a minőség stabilizálása és növelése – olvasható a NAKlap júniusi számában. A stratégia továbbá megoldási javaslatokat fogalmaz meg az öntözésfejlesztés jelenlegi kihívásaira.

A Belügyminisztérium (BM) öntözésfejlesztési stratégia megalkotását tervezi, együttműködve a Földművelési Minisztériummal (FM), az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF), az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK). Az öntözés és maga a stratégia célja a termelés és a minőség stabilizálása és növelése, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mint létfontosságú rendszerelem biztonságba helyezése a klímaváltozás hatásaira reagálva,  valamint a felszíni vizek hazánkban tartása.

A stratégia részeként a kamara vállalta, hogy 2014 után újra felméri a vízigényeket, amelyre várhatóan 2017 őszén kerül sor. A stratégia megalkotásának műhelymunkálatai jelenleg is zajlanak az OVF koordinálásával. Ezúttal az öntözésfejlesztési stratégiát alapvetően az öntözéses gazdálkodás lehetséges területeihez, a vízgyűjtőrendszerekben rendelkezésre álló vízkészlethez és a tényleges öntözési igényekhez tervezzük kialakítani.

A stratégiában hazánk termőterületeit a vízzel elláthatóság és termeszthetőségi szempontok alapján öntözhetőségi övezetekbe kívánjuk sorolni úgy, mint öntözhető, kis beavatkozással öntözhetővé tehető, nagy beavatkozással öntözhető és a feltételek nem adottak (környezetvédelmi, természetvédelmi, aránytalanul nagy költség miatt), jelenleg nem öntözhető területek. Az övezetek tulajdonságaihoz illeszkedően fejlesztési irányok, intézkedési tervek kerülnek kialakításra, amelyek mind rövid, mind hosszú távon megoldást adnak az adott övezetben szükséges beavatkozásokra.

A stratégia továbbá megoldási javaslatokat fogalmaz meg az öntözésfejlesztés jelenlegi kihívásaira, többek közt a termelői együttműködések hiányára, a felszíni vizek közvetlen termelői elérhetőségének nehézségeire, a mezőgazdasági területek elaprózott tulajdonosi szerkezeteire, az infrastruktúra helyzetére (felszíni vízrendezési művek üzemeltetési problémáira), végül, de nem utolsósorban a vízjogi engedélyezési rendszer összetettségére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!