Nagy István: Minden készen áll, megkezdődhet az aratás

Agro Napló
„Jó reménységgel nézünk” az aratás elé – mondta az agrárminiszter június utolsó napján a Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitiben.
Fotó: drnagyistvan.hu

A Nagy István a közmédia újságíróinak arról beszélt - tette közzé az MTI -, hogy várakozáson felüli eredményekkel számolnak, mert korábban még rosszabb átlaghozamokra számítottak. Kitért arra is: a magyar gabona mintegy húszmillió ember ellátását biztosítja. Így azt az exportmennyiséget, amellyel számolnak, teljesíteni lehet, mert a termésátlagok jelentősen nem csökkentek, és a kompenzálásokkal pedig a tavalyi eredményeket is meg lehet haladni. Nagy István kitért arra is, hogy a tavalyi németországi nyolcszázalékos exportvisszaesés a folyók alacsony vízállásával magyarázható, a hajók ugyanis nem tudták elszállítani a gabonát. Reményei szerint a vízállás idén kedvezni fog az exportnak.

Fotó: drnagyistvan.hu

A Dunakilitiben első alkalommal megrendezett Péter-Pál napi falunapon és aratóünnepen az agrárminiszter emlékeztetett: az elmúlt évtizedekben az aratónapi ünnepség elfeledett volt, ami meglátszott az agrárium megbecsültségén. Szükség van az ilyen ünnepekre, hogy eszünkbe jusson, amikor az étel az asztalon van, hogy valakik ezért "nagyon keményen megdolgoztak" - fogalmazott. Hozzátette: ha ezt a becsületet és tiszteletet vissza tudjuk szerezni az agráriumnak és a földműveseknek, akkor tudunk utánpótlásról gondoskodni. Rajtunk múlik, hogy a 21. században milyen szerepet szánunk a mezőgazdaságnak - mondta az agrártárca vezetője. Nagy István közölte: ha elővesszük azokat az értékeket, amelyek fontosak számunkra, amelyektől magyarok vagyunk, akkor ezek a hagyományok összetartanak bennünket, erőt adnak és megmutatják, hogy hol a helyünk a XXI. században.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!