Hátráltatja az aratást a csapadékos idő

Agro Napló
A hét első felében tapasztalt kiváló arató idő a hét második felében véget ér, változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az időjárás, ami a betakarítási munkát végzőknek nagyon kedvezőtlen – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai elemzésében.

Az aratóknak nem hiányzik az eső, ugyanakkor a Dunántúlon és már a középső országrészben is egyre nagyobb területen rendkívül száraz a talaj, és a kapás növények fejlődéséhez szükség van a csapadékra – teszik hozzá a szakemberek.

A betakarításhoz, a kedvező szemnedvességhez száraz és meleg időjárás lenne az ideális, ami a következő napokban nem lesz jellemző a térségben. A kapás növények közül a napraforgó virágzik. A kukorica ott, ahol június eleje-közepe óta kedvezőek a csapadékviszonyok, helyenként a két és fél métert is meghaladja, a szárakon pedig dupla csövek sorjáznak. Vannak egyelőre kevésbé fejlett táblák is, ahol még nem kezdődött el a címerhányás fenológiai fázisa.

A Dunántúlon, főleg a Kisalföldön, a Balaton térségében, Baranyában és Tolnában, valamint a Duna-Tisza közének nyugati, délnyugati részén nem ilyen kedvező a kép, arrafelé kiadós csapadékra lenne szükség a tavaszi vetések optimális fejlődéséhez.

A hét második felében változékonyabbra fordul időjárás hazánkban. Az átvonuló hidegfront után, péntek hajnaltól pedig egy magassági hidegcsepp alakítja az időjárást, így a hét végéig hűvös, nedves időre van kilátás. Jellemzően sok lesz a felhő az ország felett, és többször, többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar.

Vasárnap estig jellemzően 10-40 milliméter közötti csapadékmennyiség várható, ennél kevesebb a jelenlegi számítások szerint a Dunántúl keleti és a középső országrész nyugati részén valószínű.

A hőmérséklet a legmelegebb órákban is 25 fok alatt alakul, de a hideg hajnalok megszűnnek, a minimumok 10 fok fölött várhatók.

A felhős, hűvös, nedves időben a talajok száradási folyamata átmenetileg megáll, a talajnedvesség növekedésére lehet számítani a felső fél méteres rétegben. Hétfőn és kedden melegebbre, szárazabbra fordul az idő, a következő hidegfront szerdán valószínű – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még mindig hiányzik az eső

Még mindig hiányzik az eső

Örömteli, hogy idén a Fagyosszentek meleget hoznak, viszont a májusi csapadékkal ismét sok a probléma. Az elmúlt napokban ugyan többfelé alakultak ki...

Eső után: Most meg nincs elég meleg!

Eső után: Most meg nincs elég meleg!

Az elmúlt napok csapadéka országszerte megöntözte a szántóföldeket, ami sokat lendít a növények fejlődésén, de az így is hűvös talajba vetett kapás nö...

Körkép: Aszályhelyzet eső előtt

Körkép: Aszályhelyzet eső előtt

Március utolsó napjaiban úgy tűnik, megérkezhet a várva várt eső, az év első három hónapjában azonban rendkívül kevés csapadék hullott hazánkban, ami...

Tovább fokozódik a csapadékhiány

Tovább fokozódik a csapadékhiány

Elszórt, kis mennyiségű csapadékra jövő keddtől van kilátás, a hét második felében viszont már számottevő mennyiség is hullhat – olvasható az Országos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!