2024. április 26. péntek Ervin

Mindjárt itt a fagykár bejelentésének határideje

Agro Napló
A mezőgazdasági termelők április 15-ig jelezhetik a kincstárnak, ha téli fagykár érte az ültetvényüket – írta a Magyar Idők kedden. A kárenyhítési alapban az idén is elegendő összeg van a hozzájárulások kifizetésére.

Néhány napjuk maradt a gazdálkodóknak arra, hogy az agrárkárenyhítési rendszerben bejelentsék a téli fagykárokat. Az érintettek a Magyar Államkincstár (MÁK) erre a célra szolgáló elektronikus felületén intézhetik a bejelentést. A jogszabályok szerint akkor kaphatnak kompenzációt a pórul járt termelők, ha a káresemény után 15 napon belül jelzik az illetékeseknek, hogy mekkora hozamcsökkenést okozott az adott természeti jelenség.

A téli fagyok azonban kivételt képeznek, így a káresemény napja nem a kedvezőtlen időjárási jelenség, vagyis amikor a hőmérséklet mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedt, hanem az a nap, amikor a termelő észlelte a kárt. Így fordulhat elő, hogy például egy március eleji téli fagy által okozott terméskiesés csak később, március végén vagy április elején vált láthatóvá, s így a bejelentésre április 15-ig van lehetőségük az érintetteknek. A tavaszi fagyra ez a könnyítés már nem érvényes, így a termelőknek minden alkalommal résen kell lenniük, ha a hőmérséklet mínusz 2 Celsius-fok alá csökken, és 15 napon belül jelenteniük kell az illetékeseknek.

Ahhoz azonban, hogy egy gazda kompenzációt kapjon a terméskiesés miatt, más feltételeknek is meg kell felelnie, például az érintett földterületet az adott gazdálkodónak bérlőként vagy tulajdonosként használnia kell. A kifizetésre pedig csak akkor számíthat, ha 30 százaléknál nagyobb a terméskiesés vagy 15 százaléknál nagyobb a bevételcsökkenés. Nagyon fontos feltétel az is, hogy csak az a termelő kaphat juttatást, aki az előző év szeptember 15-ig befizette a kárenyhítési hozzájárulást, ellenkező esetben nem jár a kompenzáció.

Az alapnak egyébként hozzávetőleg 75 ezer tagja van és mintegy 3,7 millió hektár termőterületet fed le. A gazdálkodók tavaly 4,17 milliárd forintot fizettek be, amit az állam ugyanennyivel egészített ki. Így várhatóan az idén is elég pénz lesz az alapban ahhoz, hogy minden termelő kárigényét rendezni lehessen belőle. A MÁK egyébként a napokban kezdte meg az előző évi kárenyhítő hozzájárulások kifizetését, a kincstár tájékoztatása szerint összesen 7,14 milliárd forintot juttatnak el az érintett termelőknek.

Még bőven előttünk az év, de már most látni, hogy jelentős lesz az igény a kárenyhítési juttatásokra. A téli fagyok mellett a hirtelen jött márciusi lehűlés is fájó nyomott hagyott a gazdaságokban. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a napokban közölte: a tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna termésre lehet számítani.

Ezzel szemben a meggy, a cseresznye és a szilva korai fajtáinál csupán 10 és 40 százalék közötti rügykárt mértek, a maradék 60–90 százalék még elegendő lehet egy teljes terméshez is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!