Megtorpanni látszik a FAO élelmiszerár-index

Agro Napló
Az elmúlt hónapot tekintve visszafogott csökkenés figyelhető meg a legfontosabb mezőgazdasági termények árszintjében, megállítva ezzel egy öt hónapja elindult emelkedő tendenciát. A gabonaféléket és a növényi olajokat alacsonyabb áron jegyezték a nemzetközi piacon, így hiába a tejtermékek, húsfélék és a cukor stabil ára, a FAO havi élelmiszerár-indexe (161,9) közel 1 %-kal zárt alacsonyabban júniushoz képest.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer alapanyag nemzetközi piaci árait veszi figyelembe.

A szemes termények 5,6 %-os esése dominált az elmúlt hónapban. Az árak ilyen irányú változása az Egyesült Államok, a világ legjelentősebb kukorica előállító és exportáló országa, fontosabb kukoricatermelő régióinak kedvező időjárása miatt következett be. A Fekete-tenger környékén bőségesen áll rendelkezésre búza, így annak is kedvezőbb lett az ára. Ezzel szemben a basmati és hosszú szemű rizskészletek fogyatkozásával a rizs valamelyest drágult.

Május óta tart a lefelé menő trend a növényi olajok esetében. A mostani 2,8 %-os csökkenés mögött a pálmaolaj valószínűsíthető, melynek ára öthónapos mélypontra süllyedt: Dél-Ázsiában jól áll a termés, de közben a globális kereslet inkább nyomott. A szója-, napraforgó- és repceolaj ára is mérséklődött a várhatóan bőséges készletek miatt.

Ezzel szemben az alapvető élelmiszer alapanyagok további csoportjai nemzetközi szinten drágultak.

A tejtermékeken belül (+3,2 %) főleg a vaj, ami azonban az előző évekhez képest még így is alacsony szinten van.

A húsfélék árszintje stabil (+1,3 %) az Európai Unióban tapasztalható vágósertés-hiány és a csendes-óceáni térség alacsonyabb birka- és marhahús kibocsátása miatt. A nemzetközi kereslet a hús iránt továbbra is erős, kiemelten például Kínában vagy más ázsiai országokban.

Júliusban felértékelődött a brazil valuta az amerikai dollárral szemben, részben emiatt is emelkedett a FAO által regisztrált cukorár (2,2 %).

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!