Megduplázza tésztagyártó kapacitását a Gyermelyi

Agro Napló
A hazai tésztafogyasztást meghaladó kapacitású új gyár kezdte meg működését a Gyermelyi Zrt.-nél, amelyet 7,2 milliárd forintos beruházással hoztak létre. Ebből 2,4 milliárdot a kormány nagyvállalati támogatási programja adott.

A kormány támogatja azon társaságok fejlesztéseit, amelyek méreteik miatt kimaradnak más támogatási lehetőségekből - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Gyermelyi Zrt. új tésztagyárának avatásakor. A vállalat a Nagyvállalati beruházási támogatási program forrásaiból kapott 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást az új üzem építéséhez, amelyben évi 70 ezer tonna tésztát állíthatnak elő, ezzel megduplázzák a termelés kapacitását.

A 2015 óta futó programban 91 beruházási szerződést kötöttek, a fejlesztések összege elérte a 130 milliárd forintot, és a beruházások 2000 új munkahelyet teremtettek - ismertette a miniszter. Varga Mihály a KSH legfrissebb, csütörtöki foglalkoztatási adatait idézve elmondta, Európában ma csak Német- és Csehországban kisebb a munkanélküliség a magyarországinál. Míg 2010-ben 3,7 millió ember dolgozott, ma a 4,5 millióhoz közelít a foglalkoztatottak száma, így "nem illuzórikus az az elképzelés, hogy tíz év alatt egymillió emberrel többen dolgozzanak az országban" - fogalmazott a miniszter.

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a meglévő tésztagyár mellé felépült új üzem egy automata magasraktárral is bővült, amely 11 600 raklap befogadására alkalmas. A gyár kapacitása meghaladja a magyarországi tésztafogyasztás méretét, egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár kezdte meg most a működését.

Pósfai Csaba gyárigazgató ismertette: az új üzemben a régi gyárhoz képest 37 százalékkal csökkent a gázfogyasztás, 22 százalékkal kevesebb áramot használnak, és egy dolgozó által egy munkaóra alatt előállított termék mennyisége 334 kilóról 543 kilogrammra növekedett. A beruházás révén 35 új emberrel bővült a vállalatcsoportnál dolgozó munkavállalók száma.

A vállalatcsoportnál a tésztagyári fejlesztésen túl 2018-ban befejeződött egy további 2 milliárd forintos önerős beruházás, amelynek keretében új takarmánygyár kezdte meg működését. A 60 ezer tonna éves kapacitású, korszerű takarmánygyár szolgálja ki az általuk tartott 540 ezer tojótyúk táplálékigényét, és megteremti a lehetőséget a tojástermelés bővítéséhez.

A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. A fő termékei: a tészta, a liszt és a tojás. A cégcsoport teljesen zárt vertikumot működtet, termékeit Európában is egyedülálló módon az alapanyag-termeléstől kezdve kontrollálja.

A társaság három tojófarmon évente 140 millió tojást termel, amelynek felét értékesíti, a másik felét friss tojásként a tésztagyárban használja fel. Két korszerű malomban évente 140 ezer tonna gabonát őrölnek meg, ezzel a magyar lisztpiacon is meghatározó szereplők.  A gabonaőrléshez a 8600 hektáron gazdálkodó növénytermesztési ágazat biztosítja a hátteret. A vállalatcsoport a saját növénytermesztés mellett évtizedek óta integrációt működtet, több mint 250 magyar búzatermelő partnernek biztosít felvevőpiacot, ezzel a saját művelésű területeken túl 17 000 hektárnyi területet integrál rendszerébe. A cégcsoport 530 embert foglalkoztat.

Az elmúlt öt évben több mint 14 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, ebből 9 milliárd forintot 2017-ben. A társaság 2017-es konszolidált árbevétele meghaladta a 22 milliárd forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!