Lezárult az öt éves bioinnovációs kutatási projekt a keszthelyi egyetemen

Agro Napló
Több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg az öt éven át tartó bioinnovációs kutatási projekt Keszthelyen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán.
Fotó: Magyar Agrár- és Élettuományi Egyetem (MATE)

A Festetics Imre Bioinnovációs Kiválósági Központ és Stratégiai K+F+I Projektműhely elnevezésű kutatási pályázathoz az Európai Unió és a magyar kormány 1,036 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A 2017-ben indult projekt elindítója a Pannon Egyetem Georgikon Kara volt, majd a felsőoktatási integráció és modellváltás miatt a jogutód MATE keszthelyi Georgikon Campusa fejezte be.

A projekt alapvető célkitűzése volt a legkorszerűbb genomikai csúcstechnológiák integrálása a Georgikonon folyó kutatási programokba. A kutatások „a klímaváltozás hatásai által is generált biotikus és abiotikus stresszekkel szembeni ellenállóképesség genetikai hátterének feltárására” és a kihívásokra adandó válaszok, mezőgazdasági technológiai ajánlások kidolgozására irányultak – értesült a közleményből az Agro Napló.

A program keretében számos kutatási-fejlesztési eszközt, laboratóriumi műszert és számítástechnikai eszközt vásároltak meg, a legjelentősebb eszközbeszerzés egy modern szekvenáló készülék volt, amely a molekuláris genetikai kutatások egyik csúcstechnológiát képviselő eszköze.

A projekt eredményei közé tartoznak a nemzetközi és hazai tudományos cikkek, kiadványok, könyvrészletek és közlemények, de a vizsgálati eredményekből idáig öt sikeresen megvédett doktori dolgozat is született. A kutatási és fejlesztési eredmények között említi a közlemény egyebek mellett a burgonyanemesítés, a baromfitakarmányok kutatása, a méhészetek és a talajkutatás során hasznosítható vizsgálatokat.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!