MENÜ

Így vetne véget az EU a tömeges méhpusztulásnak

Agro Napló 2023.01.25.

Minden 10 méh- és pillangófajból egyet a kihalás veszélye fenyeget.

 

Az EU bemutatta a beporzók védelmére létrehozott „Buzz Lines” nevű tervét, ami célja a beporzók visszaszorulásának megállítása 2030-ig – írja a Reuters.

világ legfontosabb élőlényei a beporzók, melyeknek sok virágos területre lenne szükségük, hogy érdemben segítsék a növények szaporodását. Azonban a beporzó rovarokat többek között a változó földhasználat, a növényvédő szerekkel folytatott intenzív mezőgazdaság, a szennyezés, az invazív idegen fajok, a kórokozók és az éghajlatváltozás is fenyegeti.

Az EU végrehajtó testülete által létrehozott hétéves terv értelmében a 27 tagállamban fokozottan figyelnék meg a rovarokat, emellett a méhek Európa-szerte szabadon mozoghatnának, olyan területeken, ahol élelmet, illetve menedéket találhatnak – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

A méhek védelme azért létfontosságú, mert minden 10 méh- és pillangófajból egyet a kihalás veszélye fenyeget. A bemutatott tervet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, ezután határozzák meg az országok azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek segítségével 2030-ig megfordítják a beporzók visszaszorulását.

 

(Forrás: HVG)