2024. április 25. csütörtök Márk

Így vetne véget az EU a tömeges méhpusztulásnak

Agro Napló
Minden 10 méh- és pillangófajból egyet a kihalás veszélye fenyeget.

Az EU bemutatta a beporzók védelmére létrehozott „Buzz Lines” nevű tervét, ami célja a beporzók visszaszorulásának megállítása 2030-ig – írja a Reuters.

világ legfontosabb élőlényei a beporzók, melyeknek sok virágos területre lenne szükségük, hogy érdemben segítsék a növények szaporodását. Azonban a beporzó rovarokat többek között a változó földhasználat, a növényvédő szerekkel folytatott intenzív mezőgazdaság, a szennyezés, az invazív idegen fajok, a kórokozók és az éghajlatváltozás is fenyegeti.

Az EU végrehajtó testülete által létrehozott hétéves terv értelmében a 27 tagállamban fokozottan figyelnék meg a rovarokat, emellett a méhek Európa-szerte szabadon mozoghatnának, olyan területeken, ahol élelmet, illetve menedéket találhatnak – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

A méhek védelme azért létfontosságú, mert minden 10 méh- és pillangófajból egyet a kihalás veszélye fenyeget. A bemutatott tervet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, ezután határozzák meg az országok azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek segítségével 2030-ig megfordítják a beporzók visszaszorulását.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!