Így ismerteti meg a diákokkal a klímaváltozás állatokra gyakorolt hatását a Debreceni Egyetem oktatója

Agro Napló
Prof. Dr. Kusza Szilvia az elmúlt 15 évben azt vizsgálta, milyen hatással van a klímaváltozás az állatok genetikai jellemzőire. Ezt multimédiás ismeretterjesztő tartalmak formájában is feldolgozta.

A klímaváltozás jelenti napjaink társadalmai számára a legnagyobb kihívást. Közvetlen (pl.: éghajlati változások, szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának emelkedése) és közvetett hatásai (pl.: ökológiai rendszerek átalakulása, pusztulása) veszélyeztetik az emberiség számára létfontosságú ellátási (pl.: víz- és élelmiszerellátás biztonsága) rendszerek stabilitását, aminek zavarai beláthatatlan ökológiai, gazdasági és társadalmi következményeket hordoznak magukban. Prof. Dr. Kusza Szilvia munkássága a klímaváltozás által fokozottan veszélyeztetett vadon élő és háziállatok genetikai, genomikai vizsgálatára irányul. A közvetlen környezetünkben élő állatokkal kapcsolatban számos újszerű és nemzetközileg is elismert tudományos eredménye született már, melyek társadalmasítása fontos feladat. Ezen túl fontos célja a tudományággal kapcsolatban a köznyelvben elterjedt téves fogalomhasználat kijavítása, valamint a védett-, vad- és háziállatokat érintő eredmények átadása a gyakorlat számára, továbbá a laikus közönség körében az ismeretbővítés és az élettudományok iránti érdeklődés felkeltése  – értesült a Debreceni Egyetem közleményéből az Agro Napló.

Fotó: Debreceni Egyetem (DE)

Alkalmazkodva napjaink fogyasztói szokásaihoz, a projektben összesen 100 percnyi tudományos ismeretterjesztő, távolléti oktatásban is felhasználható videóanyag elkészítését valósította meg kutatási eredményeire támaszkodva, melyet a különböző közösségi oldalak felületein teszünk hozzáférhetővé. A legújabb trendekhez illeszkedve a közösségi média (Facebook, YouTube, TikTok, Instagram, Twitter) felületeire jobban megfelelő rövid (1,5-5 perces) és 30-60 másodperces kivonatokat is készítettünk, amelyek önállóan is alkalmasak a tudásátadásra, illetve felkeltik az érdeklődést a hosszabb, mélyebb tartalmak iránt. A legfontosabb célcsoport azon egyetemisták és szakemberek köre (intézménytől függetlenül), akik munkájuk során alkalmazhatják az új tudományos eredményeket. Azonban az általános- és középiskolai korosztály, valamint pedagógusaik is célcsoport, mivel a témák és a közvetítés módjai számukra is hasznosak, érdekesek és feldolgozhatók.

Köszönet illeti azoknak a munkáját, akik részt vállaltak ebben a nemes feladatban, ami reményeink szerint jól fogja szolgálni a jövő generációinak ismeretterjesztését és tudásanyagának gazdagítását.

A MEC_N 140715 azonosítószámú projekt a MEC_21 kódszámú „Tudományos Mecenatura Pályázat” pályázati kiírásra MEC_N_21 kódszámú alprogramja keretében valósult meg, 24 992 000 Ft vissza nem térítendő támogatás segítségével.

A projektről bővebb információt, ide kattintva olvashatnak.

(Forrás: DE)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Beszélgetést folytatott a magyar halgazdálkodás aktuális kérdéseiről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Németh István, a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!