MENÜ

Idén először nőttek a világpiaci élelmiszerárak

Agro Napló 2020.07.06.

Az idén júniusban először emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, drágultak a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek.

Fotó: FAO

 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított júniusi árindex májushoz viszonyítva 2,4 százalékkal (2,2 ponttal) 93,2 pontra emelkedett.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Júniusban különösen a pálmaolaj jelentős drágulására a növényi olajok árindexe 11,3 százalékkal nőtt, a cukor árindexe 10,6 százalékkal, a tejtermékeké pedig 4 százalékkal emelkedett.

A szemes termények és a húsfélék árindexe egyaránt 0,6 százalékkal csökkent júniusban májussal összevetve.

Idén januárban az árindex 102,5 pont, tavaly júniusban 95,3 pont volt. A mutató tavaly átlagosan 95 pont volt a 2018-as 95,9 pont után – tartalmazza a FAO összefoglalója.