MENÜ

Idén először csökkent a globális élelmiszerár-index

2018.07.05.

Idén először tapasztalható árzuhanás az alapvető élelmiszer-alapanyagok esetében a nemzetközi jegyzésekben – így reagáltak a piacok a kereskedelmi összetűzésekre és a romló termelési kilátásokra – írja az ENSZ FAO szokásos havi közleményében.

 

A FAO élelmiszerár-index ezért 173,7 ponton zárt júniusban, 1,3%-kal alacsonyabban az előző hónapohoz képest. A legnagyobb esést a búza, kukorica és a növényi olajok (például a szójaolaj) jegyzésében regisztrálták.

Az index összeállításához az ENSZ Élelemezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői hónapról hónapra figyelik a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását.

A gabonaárak közel 4%-kal csökkentek. Romlottak a globális termelési kilátások a legfontosabb gabonafélék esetében, de ezen belül is kiemelkedett „meglehetősen hirtelen esésével” a kukorica és búza ára, ami a már említett kereskedelmi feszültségekkel van összefüggésen. A rizs ezzel szemben drágább lett.

Hasonló trend rajzolódott ki a növény olajoknál (pálma, szója, napraforgó), melyek ára 3%-os csökkenésével 29 hónapos mélypontra ért.

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína konfliktusos kereskedelmi kapcsolatai főleg az amerikai exportárakra nyomták rá bélyegüket, a helyzetet pedig az erős dollár tovább nehezíti.

A tejtermékek ára alig 1%-kal mérséklődött a sajt iránti visszafogottabb kereslet miatt (miután az európai uniós és az amerikai készletbőség miatt telítettek a piacok), ami még a sovány tejpor drágulását is ellensúlyozta.

Elhanyagolható mértékben, de drágult a húsfélék ára, főként a sertéshúsé.

Hat hónap csökkenés után a cukor ára ismét emelkedett (1,2%-kal), tükrözve a nemzetközi piacok aggodalmát a száraz brazil időjárás miatt, ami rontja a termelési kilátásokat a világ legnagyobb cukortermelő és –exportőr országában.

Kevesebb gabona – kisebb készletek

Frissítette a FAO a globális gabonakibocsátásra vonatkozó előrejelzését 2 586 millió tonnára: 64,5 millió tonnával, avagy 2,4%-kal kevesebbre mint a tavalyi rekordévben.

A ma megjelent FAO Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésben elérhető adatok már a csökkent értékeket tartalmazzák, tükrözve a rosszabb kilátásokat Európában a búza, illetve Oroszországban és Ukrajnában a szemestermények esetében.

A globálisan felhasznált gabonamennyiség a 2018-19-es periódusban várhatóan eléri a 2 641 millió tonnát.

Mivel ez a mennyiség meghaladja a teljes termelést, hozzá kell nyúlni az elmúlt években felgyűlt tartalékokhoz, és így azok szezon eleji mennyisége akár 7%-kal is csökkenhet. Leginkább a kukoricánál jelentkezik ez, míg a rizskészletek idén is növekedni fognak.

Intenzív marad a gabonákkal való kereskedelem, mennyiségileg meghaladhatja a tavalyi rekordértéket.