MENÜ

Heti fókusz: Preventív védekezés a napraforgó-betegségekkel szemben

2021.05.18.

Szakértők tájékoztatnak arról, hogy mire figyeljünk. A hozzászólásokért kattintson!

Preventív védekezés a napraforgó-betegségekkel szemben

A hozzászólásokért kattintson!

kabai-gabor-agrobio-2  nemeth-balázs-basf  perényi marianna-bayer
Kabai Gábor
AGRO.bio Hungary Kft.
Németh Balázs
BASF Hungária Kft.
Perényi Marianna
Bayer Hungária Kft.
 varga-zsolt-hechta gaal_orsolya-nufarm-k papp-zoltan-syngenta
Varga Zsolt
Hechta Kft.
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Papp Zoltán
Syngenta Kft.

Kabai Gábor (AGRO.bio Hungary Kft.) agrobio

 

Minden évjárat más és más. Hol a szárazság, hol a hőség, hol a lezúduló csapadék, hol a hideg tavaszok és az ezekből fakadó növényvédelmi problémák adják a termelőknek a megoldandó feladatokat. Nehéz okosnak lenni!

Jobb megelőzni, mint gyógyítani valljuk a humán orvoslásban, mert e nézetnek hasolóan a növénytermesztés területén is van létjogosultsága.

Ahogyan a bevezető gondolatokban is említettük, sohasem tudhatjuk előre, hogy az adott év mit tartogat a napraforgó termesztés számára. Csapadékos évjáratban a szklerotínia, szárazabb években a makrofomina okoz gondot és ezeken túl is sorolhatnánk még a lehetséges problémákat.

A termelők kezében a legjobb lehetőség az egyenletes fejlettségű, harmonikus tápanyag-ellátottságú egészséges növényállomány létrehozása, amely ellenállóbb a növénybetegségekkel és a stresszhatásokkal szemben.

Még nem késő a TrichoMax (Trichoderma harzianum) hasznos gomba hatóanyagú termésfokozó készítmény használata, amely elősegíti az egészséges gyökérkörnyezet és talajállapot kialakulását. Önmagában, vagy poszt gyomirtó szerekkel kombinációban 1kg/ha dózisban alkalmazva is megfelelő hatás érhető el.

A TrichoMax alkalmazásának előnyei:

1. Megváltoztatja a mikroflorális összetételt a növények gyökérzetén, amelyből számos előny adódik:

  • Szimbiotikus kapcsolat alakul ki a Trichoderma harzinum és a kultúrnövény között, amely serkenti a gyökér fejlődést - több hajszálgyökér keletkezi, mélyebb lesz a gyökeresedés.
  • Javul a tápanyagok felvétel.
  • Szerzett rezisztenciát indukál, amely javítja a növények természetes védekezési mechanizmusát.

2. A talajból támadó gombák természetes kontrollálása. Első lépést jelentve ezzel a és a szklerotínia elleni védekezésben.

  • Gyorsabb fejlődése révén elvonja a patogén gombák fejlődéshez szükséges tápanyagokat, elsősorban Fe3+
  • Direkt módon parazitálja a talajban fejlődő növénykárosító gombákat - fuzárium, szklerotínia, rizoktónia, stb. – azáltal, hogy enzimatikus úton lebontja azok szaporodó képleteit.

TrichoMax hatásmódjának laboratóriumi modellezése:

trichoderma-szklerotinia-1

TrichoMax és a szklerotinia szaporítóképlete

trichoderma-szklerotinia-2

Ugyanaz a petricsésze néhány nap múlva

 

Ahhoz, hogy a napraforgó fejlődése megfelelő legyen a műtrágyák mellett Algafix biostimulátor és lombtrágyák alkalmazásával is hozzájárulhatunk. A Scenedesmus rubescens balatoni algából készült Algafix kizárólagosan csak kinetin növényi hormont tartalmaz. A kinetin a növény föld feletti részeit stimulálja. Alkalmazásával okszerűen, pontosan tudunk az élettani folyamatokba beavatkozni. Segíti a stresszhatások kivédését, növeli a betegségekkel szembeni ellenállóságot, a levél felületét elborítva nem enged oda más kórokozót, valamint javítja a kiadott tápanyagok hasznosulását. A hajtások harmonikusan, összehangoltan fejlődhetnek.

Az Algafix hatékonyan alkalmazható az alábbi lombtrágyákkal:

MicroFull – Komplex mikroelem-tartalmú lombtrágya, amely összetételéből adódóan (1,5% réz, 1% mangán, 0,5% cink, 0,3% vas, 0,04% molibdén) kiválóan segíti a fotoszintetikus folyamatokat, a klorofill megfelelő működését. Szántóföldi és kertészeti kultúrákban a hiánytünetek megelőzésére 2 l/ha dózisban alkalmazható.

AminoBór – Magas bórtartalmú lombtrágya a virágzás és terméskötődés elősegítésére, növeli az olajos növények olajtartalmát. Dózisa napraforgóban 2 l/ha, alkalmazása hajtásképződéstől virágzásig.

Keresse ajánlatunkkal a szaktanácsadó kollégáinkat!

www.agrobio.hu


Németh Balázs (BASF Hungária Kft.)basf-logo

 

Olajos növényeink termesztésének sikeréhez nagyban hozzájárul a gombabetegségek elleni védekezés.

A legnagyobb terméskiesést a növények szárát és termését támadó gombák okozzák, mint például a szklerotínia, alternária, fóma, hogy csak a legfontosabbakat említsem. A száron károsító gombák akadályozzák a tápanyagoknak a gyökérből az asszimiláló felületen keresztül történő termésbe jutását, a későbbi fertőzések pedig a napraforgótányért és a repcebecőt károsítva okoznak jelentős termésveszteséget.

 

sclerotinia_tanyeron

Sclerotinia fertőzés tányéron

 

foma szaron

Fóma fertőzés száron

20210510_121911

Sclerotinia apotéciuma kicsírázva

 

Emődi betegség-előrejelző állomásunk e szöveg írásának pillanatában is azt jelezi, hogy az elmúlt héten nagy mennyiségben lehullott csapadék kedvező körülményeket teremtett a szklerotínia fertőzés kialakulásához. Időszerű tehát a védekezés lehetőségein gondolkozni!

 

sclerotinia

 

A Pictor® dimoxistrobin és boszkalid hatóanyagai a gombák légzését gátolják a mitokondriális elektrontranszport blokkolásával. A hatóanyagok egymást kiegészítve, egymás hatását erősítve a gombák alapvető anyagcsere folyamatát akadályozzák, ezért a Pictor® kifejezetten hatékony megoldást jelent a napraforgót és repcét károsító gombás betegségekkel szemben.

Az AgCelence® hatásnak köszönhetően a Pictor® jelentős termésnövelő hatással is bír. Ezt a hatását 13 éve, - bevezetése óta - minden évben bizonyította, még akkor is, ha az időjárás nem kedvezett a gombabetegségek kialakulásának.

Hatására a növények fokozzák anyagcsere-folyamataikat, több tápanyagot vesznek fel a talajból, több energiát halmoznak fel szöveteikben. Emellett az etiléntermelés csökkentése révén lassulnak az öregedési folyamatok, a levelek tovább asszimilálnak. Ennek eredményeként nő a termés mennyisége, javul a minősége, és csökken a kedvezőtlen időjárási körülmények károsító hatása, azaz a Pictor® alkalmazásával javul a napraforgó és a repce termésbiztonsága.

A különböző gombabetegségek eltérő fertőzési nyomással lépnek fel minden évben. A fertőzési nyomás erősségével a Pictor® termésnövelő képessége is emelkedik, de már fertőzés nélküli, vagy nagyon alacsony fertőzési nyomású években is jelentős terméstöbbletet érhetünk el használatával.

További információ:
agro.basf.hu


Perényi Marianna (Bayer Hungária Kft.) bayer-corp_logo

 

A napraforgó betegségekre fogékony növény, sokféle kórokozó támadhatja, s bár ezek egy részének előfordulása évjáratfüggő, gyakorlatilag a teljes tenyészidőszakban fennállhat a fertőzésveszély. A megfelelő vetésforgó betartásával 4-5 évenként követheti önmagát ugyanazon területen, ám ez a gyakorlatban - több tényező miatt - nem mindig tartható. Egyre intenzívebbé váló termesztéséhez elengedhetetlen a hatékony gombölő szeres védelem. A megelőző védekezés nagyon fontos, mert a kórokozók gyakran már egészen korán megfertőzik a napraforgót, de a tünetek csak később, a vegetációs időszak közepére – végére, az olaj-felhalmozódás időszakára alakulnak ki. Ekkor a védekezés hatékonysága már kérdéses lehet.

 

1. táblázat: A jelentősebb napraforgó betegségek jellemzői

napraforgo-betegsegek-tablazat

 

Propulse aranyat ér

Két hatóanyagának (fluopiram, protiokonazol) eltérő hatásmódja kiegészíti egymást, hatékonyan akadályozza a spórák csírázását, gátolja a csíratömlő, illetve tapadószervek, a gazdasejtekbe hatoló felszívó nyúlványok növekedését, és zavarja a sejtek között a micélium növekedését. Preventív hatása hosszú, de kuratív és eradikatív hatása is jó.  A rezisztencia elleni védekezésben is fontos szerepe van: a protiokonazol elsődleges bomlásterméke is rendkívül jól kapcsolódik a hatáshelyhez, így az ellenálló gombatörzsek ellen is hatékony marad.

A Propulse hatékonyan véd a napraforgó levél-, szár- és tányérbetegségei ellen. Hatásspektrumába tartozik minden jelentős kórokozó: a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás, a diaportés szár- és tányérkorhadás, a szürkepenészes tányérrothadás, a fekete szárfoltosság, valamint az alternáriás levél- és szárfoltosság. Felhasználása napraforgóban 0,8-1,0 l/ha dózisban ajánlott. A védekezést megelőző jelleggel javasolt elvégezni, először a napraforgó 6-10 leveles fejlettségi állapotában. A második kezelésre a tányérképződés - virágzás kezdetén kerülhet sor. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás esetén nyújt megfelelő védelmet. Magasabb fertőzési nyomás esetén, valamint szürkepenészes tányérrothadás elleni védekezésre a Propulse a magasabb, 1 l/ha dózisban használható.

A Propulse gombaölő hatásán túl kedvező élettani hatással is rendelkezik: javítja a növény stressz hatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozza fotoszintetikus aktivitást. Napraforgóban a Propulse kezelés hatására nő a termés mennyisége és olajtartalma. A száraz időjárási körülmények stresszt jelentenek a növényeknek. Ha bekövetkezik egy fertőzés, a kedvezőtlen időjárásban legyengült, védelmet nem kapott növények érzékenyebbek lesznek a betegségekre. A Propulse-zal kezelt állományok ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak sem lesznek kitéve.

Betegségek elleni védelem kiegészítve

Új napraforgó technológiai ajánlat a Propulse &MORE gyűjtőcsomag. A kiváló védelmet biztosító fungicid és az olajos növények mikroelem utánpótlására optimalizált lombtrágya együttes kijuttatása hatékonyabb munkavégzést és jobb termésátlag elérését teszi lehetővé. A csomag 5 ha napraforgó egyszeri gombabetegségek elleni védelmére szolgáló Propulse mellett mikroelem utánpótlására szolgáló készítményt is tartalmaz.

WUXAL Oilseed – olajos növényekre optimalizált mikroelem utánpótlás

Folyékony mikroelem keverék, ami az olajos növények számára optimális arányban tartalmaz bórt, mangánt és molibdént, valamint ként. Ezek a talajból nehezen felvehető mikroelemek, különösen hideg, nedves talajállapot, kedvezőtlen talaj pH, kimosódást okozó intenzív esőzés, vagy szárazság idején. A Wuxal Oilseed lombtrágyaként történő kijuttatásával a mikroelemek könnyen felvehető formában jutnak a növényre és segítenek a magasabb termés és az olajtartalom elérésében. A készítmény Propulse-zal tankkeverékben kijuttatható.

A jövedelmezőséget meghatározó terményár kedvező, tegyen azért, hogy a terméspotenciált a lehető legjobban kihasználja: a hatékony betegségek elleni védelemhez és mikroelem utánpótláshoz használja az egyszerű megoldást, a Propulse &MORE technológiai csomagot!

További információ:
agro.bayer.co.hu


Varga Zsolt (Hechta Kft.) hechta-logo-2021

 

A preventív védekezést alapvetően már az elővetemények helyes sorrendjének megválasztásával fontos elkezdeni! A napraforgót több mint 30 kórokozó gombafaj képes megbetegíteni, amelyek esetében fontos, hogy a szaporodási ciklusukban meghatározóak a betakarítást követően visszamaradt fertőzött növényi maradványok, amelyekben a kialakult termőképletek több évig életképesek maradnak. A napraforgó betegségei között számos polifág kórokozó faj is megtalálható (Sclerotinia sclerotiorum, Macrophomina phaseolina, Botrytis cinerea, Fusarium spp.), amelyek szaporítóképletei a talajban is nagy tömegben képesek felhalmozódni, így biztosítva a következő években a szaporodáshoz szükséges fertőzési alapot. A kérdésre, hogy mire figyeljünk az abszolút megelőzésben, véleményünk szerint a következő szempontokat fontos figyelembe venni:

1. A napraforgó termesztésénél tartsuk be a minimum 5 éves vetésváltást és kerüljük a vetséforgóban korábban felsorolt polifág kórokozók gazdanövényeinek (repce, szója, bab, borsó, mustár, olajretek) a termesztését. A zöldítésben is alkalmazott köztes növények nehezítik ezt a kérdést, de mindezen túl törekedni kell az árvakelések és a további (gyom) gazdanövények (pl. parlagfű) irtására.

2. Ügyeljünk a visszamaradt növényi részek talajba dolgozására, hogy tökéletesen megtörténjen a feltehetően kórokozó szaporítóképletet is hordozó maradványok lebomlása. Az optimális talajélet fenntartásában, használjuk ki a talajoltó baktériumok, vagy mikrobiológiai készítmények alkalmazását, amelyek hatását fokozni tudjuk az Amalgerol® 3-4 l/ha-os dózisának kijuttatásával (1. kép).

 

hechta-napraforgos-cikk-1

1. kép: A megfelelő talajminőséghez dolgozzunk be a talajéletetet segítő mikrobiológiai készítményt (2021.04.30.)

 

3. A napraforgó betegségei közül meghatározó veszélyforrás a fehérpenészes szár- és tányérrothadást okozó Sclerotinia sclerotiorum gombafaj. Az áttelelő fekete szkleróciumok a talajból többféle módon képesek a fertőzést előidézni, ezért nagyon fontos a szaporítóképletek számának a csökkentése és a hatékony visszaszorítása. A talajból fertőző kórokozók esetében nehéz kémiai megoldásokat alkalmazni, ezért ezeknek a patogéneknek a visszaszorításában a talajkezelésre alkalmazható mikropreparátumok kijuttatása biztosít biológiai hatékonyságú megoldást. A Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, így ezen tulajdonságuk lehetővé teszi, hogy a különböző – főként talajlakó – kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak. A Tigra a Trichoderma asperellum gombafaj magas spórakoncentrációját tartalmazó szilárd készítmény, amelynek 5 kg/ha technológiai szintű alkalmazásával több irányból érvényesülő komplex hatékonyságot érhetünk el. Természetesen a talajkezelés és a felső rétegbe történő bedolgozásra törekedjünk, de jelenleg annak ellenére, hogy a napraforgók már kikeltek a Tigra-t posztemergens kezeléssel is kijuttathatjuk, esetleg az Amalgerol® 3 l/ha-os kombinációs alkalmazásával. A bemosó csapadék érkezésével a Trichoderma spórák bemosódnak a talaj felső rétegébe és megkezdik a talajlakó kórokozók elleni biológiai aktivitásukat. Továbbiakban már előrelátóan gondolkodva a betakarítást követően a tarlók kezelésére is alkalmazhatjuk a Tigra+Amalgerol® kombinációját és talajba dolgozását.

 

 

4. Preventív tényezőként szükséges figyelembe vennünk az optimális hektáronkénti tőszámot és a megfelelő tápanyag-utánpótlást, amelyek segítik a kondicionált növényállomány kialakulását. Az átmeneti stresszhatások miatt bekövetkező kondícióromlásból a növények gyors regenerációját az Amalgerol® 3-4 l/ha, vagy a szintetikus aminosavakat is tartalmazó Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével érhetjük el. A növényélettani funkciókra (ellenállóképesség) is pozitív hatást gyakorló KáPé Bór Plusz 3 l/ha-os, csillagbimbós stádiumban történő kijuttatása a lombon keresztüli bór utánpótlást biztosítja.

 

hechta-napraforgos-cikk-2

2. kép: Amalgerol®-lal kezelt egyöntetű, jó kondíciójú napraforgó állomány (2020.05.26.)

 

5. A napraforgó betegségei ellen történő megelező védekezésben természetesen meghatározó az időben elvégzett gombaölő szeres kezelések alkalmazása. A napraforgót károsító betegségek ellen 6-8 levélpáros, majd csillagbimbós stádiumban, több hatónanyagot (eltérő hatásmechanizmusú) tartalmazó készítményekkel permetezzük.

További információ:
www.hechta.hu


Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) nufarm_uj_logo_szlogennel_2018-k

 

Az integrált növényvédelem elveit betartva a napraforgót öt évnél korábban nem célszerű ugyanarra a területre visszavetni. A sok közös betegség miatt nem jó elővetemény a szója és a repce sem. A vetésforgó betartása nagyon nehéz, így ha ezek a növények 2-3 éven belül ugyanoda kerülhetnek, különösen nagy jelentősége van a betegség-ellenálló fajtáknak és a jó növényvédelemnek. A napraforgó legismertebb és legsúlyosabb betegségei a diaportés szárfoltosság (Diaporthe helianthi), az alternáriás szárfoltosság (Alternaria helianthi), a hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina), a fehérpenészes szár- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) és a szürkepenészes tányérrothadás (Botrytis cinerea). Ezek közül a legsúlyosabb termésveszteséget okozó és szinte minden évben jelentkező betegségek a szürkepenész és a fehérpenészes szár- és tányérrothadás, valamint az alternáriás levél- és szárfoltosság. A meleg, párás, „dunsztos” időjárás kedvez ezen betegségek elterjedésének. A diaporte korábban nagyon súlyos gondokat okozott, de az ellenálló fajtáknak köszönhetően mostanra visszaszorult. Ennek ellenére kisebb mértékben ugyan, de a vegetáció közepétől minden évben megjelennek a tünetek. Ezek eleinte világosbarna, elmosódó szélű foltok a szár és a levélnyél ízesülésénél, melyek később sötétbarnává változnak, körülölelik a szárat. A gomba feléli a bélszövetet, és a növény hervadását, száradását okozza. A barna foltok a levélen és a tányér fonáki részén is jelentkezhetnek.

 

nu_napraforgo_betegseg_kepek_2021maj

 

A betegségek megelőzése érdekében az agrotechnikai előírások betartása mellett, főleg hajlamosító időjárás esetén, célszerű kétszeri állománykezelést végezni. A napraforgó betegségei ellen a Nufarm a Zamir készítményt ajánlja 1,0–1,25 l/ha dózissal. A Zamir két hatóanyag gyári kombinációja. A prokloráz lokálszisztémikus hatóanyag blokkolja a kórokozók terjedését, megakadályozza a szaporítóképletek kifejlődését. Az ép, fertőzésmentes leveleket hosszú ideig (3-4 hétig) védi az esetleges fertőzéstől, még esős, párás időben is. A készítmény másik hatóanyaga a jól ismert tebukonazol, mely felszívódás után transzlokálódik, így védve a növényt. A két hatóanyag jól kiegészíti egymást, ennek következtében tökéletes védelmet biztosít a kultúrnövénynek. Napraforgóban a készítményt fertőzésveszély fennállása esetén preventív jelleggel, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor, a szárnövekedés időszakában célszerű kijuttatni. Erősebb fertőzésveszély esetén a magasabb dózis használata indokolt.

A Nufarm növényvédő szereiről részletesen tájékozódhat termékkatalógusunkból.


Papp Zoltán (Syngenta Kft.) syngenta_logo.svg

 

A kórokozók dominancia viszonyai átalakultak az elmúlt 20-25 évben. A 90-es évek végén a diaportés szárfoltosság határozta meg a védekezések irányát és mikéntjét. A peronoszpóra is gyakran felütötte a fejét. Mellette a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás és szürkepenészes rothadás okozott jelentős gondokat, különösen a tányéron. Aztán a diaporthe gyakorlatilag eltűnt, de a klímaváltozásnak is köszönhetően más betegségek váltak dominánssá. Ilyen az alternáriás és a fómás vagy fekete szárfoltosság. Ezek közös jellemzője, hogy a fertőzés átterjedhet a növény bélszövetére is, az idő előrehaladtával szártörés következik be. A szubtrópusi eredetű, de rendkívül polifág hamuszürke vagy makrofominás szárkorhadás és hervadás aszályos, meleg nyarakon okoz jelentős gondot. A védekezés ellene levél fungicidekkel nem lehetséges. Szintén meleg nyarakon jelenik meg egyre korábban a napraforgó rozsda, amely jelentős levélfelület veszteséget képes okozni.

2020-as tapasztalatok szerint, aki május legvégén vagy június elején el tudta végezni a gombaölő szeres kezeléseket, az gyakorlatilag megnyerte a kórokozók elleni küzdelmet. Az ezt követő időben a sok csapadék miatt (főleg a keleti országrészben) nem, vagy csak későn lehetett elvégezni a kezeléseket. Ezek következtében jelentős, elsősorban alternáriás, illetve fómás levél- és szárfoltosság fertőzés alakult ki. Tehát aki nem várt ki a védekezéssel, hanem amikor a napraforgó elérte a 6-8 lomblevélpáros állapotot és védekezett, az egészséges állományokkal várhatta a betakarítást. Ehhez viszont olyan készítmény kell, ami a hosszú hatástartammal és kiváló felszívódó tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeknek a követelményeknek az Amistar Sun* tökéletesen megfelel.

 

amistar sun 1,0 lha hatása a napraforgóra 2020 augusztus 26. komárom-szőny-k

Amistar Sun* 1,0 l/ha hatása a napraforgóra
2020. augusztus 26. Komárom-Szőny

kezeletlen kontrol 2020 augusztus 26. komárom-szőny-k

Kezeletlen kontroll
2020. augusztus 26. Komárom-Szőny

 

Az Amistar Sun* két felszívódó hatóanyagot tartalmaz (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenokonazol). Ez a szisztemikus hatás egyedülállóvá teszi a terméket a napraforgó gombaölő szerek piacán. Jó vízoldékonyságának köszönhetően a növény minden részébe eljut. A strobilurinok közül egyedül az azoxistrobin rendelkezik valódi felszívódó hatással, a többi csak lokálszisztemikus. Csúcs és gyökérirányba is szállítódik a xilemben. A difenokonazol jellemzően csúcsirányba mozog a növényen belül, de transzlamináris hatással is bír. Mindkét hatóanyag kiváló hatékonysággal rendelkezik az alternária ellen. A difenokonazolnak kimagasló hatékonysága van a fóma ellen. A fehérpenész ellen mindkét hatóanyag átlagos hatékonysággal rendelkezik, azonban a hatóanyagok közötti szinergizmus (vízoldékony, jól mozgó azoxistrobin, zsíroldékony, könnyen bejutó és felszívódó difenokonazol) adja az Amistar Sun* átlagot jelentősen meghaladó hatékonyságát. A napraforgó rozsdával szemben kiváló hatékonyságú az azoxistrobin, továbbá jelentős élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatással is rendelkezik (1. ábra).

 

amistar-sun-2021-2.ábra

 

A termék hatóanyagai legalább 3-4 hetes hatástartamot biztosítanak. Két kezeléssel akár 6-8 hetes védelmet biztosíthatunk, így a napraforgó számára legveszélyesebb időszakot le lehet védeni szármegnyúlástól a virágzás végéig. Az elmúlt 4 évben végzett fejlesztési kísérleteinkben a kétszeri Amistar Sun* kezelés plusz 400-700 kg/ha terméshozamot eredményezett a kezeletlen kontrollhoz képest (2. ábra).

 

naprajoábra_0514

 

Az Amistar Sun* első kijuttatását a kultúrnövény 6-8 levélpáros állapotában kell elvégezni. Ekkor még akár szántóföldi géppel is elvégezhető a kezelés. Ez a kezelés június elejétől ad védelmet a virágzásig. A 2. kezelést csillagbimbós állapot végén, virágzás előtt javasoljuk elvégezni. Ez védelmet nyújt a később bekövetkező levél és szárfertőzések, illetve a tányérbetegségek döntő hányada ellen a virágzás végéig. A két kezeléssel 6-8 hetes védettséget biztosítva a legveszélyesebb időszakban (június-július) tudjuk megvédeni a napraforgót.

További információ:
www.syngenta.hu

*Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.
 
-an összeállítás-