Heti fókusz: Nagy kihívást jelent a gombák rezisztenciája elleni harc kalászosban. Van megoldás?

Agro Napló
Lassan aktuálissá válnak az első gombaölőszeres kezelések kalászosban, a szakértők a rezisztenciatörő megoldásokra tesznek javaslatot. A válaszokért kattintson a hozzászóló nevére vagy fényképére!

Nagy kihívást jelent a gombák rezisztenciája elleni harc kalászosban. Van megoldás?

A válaszokért kattintson a hozzászóló nevére vagy fényképére!

Lakatos Réka
Bayer Crop Science
Bálint Sándor
Corteva Agriscience

Lakatos Réka (Bayer Crop Science) 

A kalászos kultúrákban március hónapban elindulnak a tavaszi gyomirtások, és aktuálissá válnak az első gombaölőszeres kezelések. Az idei év megnövekedett vetésterülete és a gazdasági kilátások előrevetítik, hogy az eredményes gazdálkodáshoz mind minőségben, mind mennyiségben érdemes a maximumra törekednünk. Az állományok általánosságban jó állapotban várják a tavaszt, azonban főként az őszi árpában tél elején fellépő kórtani események miatt számítanunk kell az elmúlt években megszokottól eltérő fertőzési nyomásra.

Cikkünkben iránymutatást adunk Önöknek ahhoz, hogy a kórokozók elleni védelem során milyen szempontokat szükséges betartanunk céljaink elérése érdekében.

Stratégiai gondolkodás – tervezzünk hosszú távra!

Egy fungicid megválasztásakor figyelembe kell vennünk annak rezisztencia-menedzsment során betöltött szerepét. Különböző hatóanyagcsoportokba tartozó hatóanyagok kombinációjával csökkenteni tudjuk a rezisztencia kialakulásának kockázatát, ezáltal hosszú távon megőrizhetjük a kontrollt a kórokozókkal szemben. Vegyük figyelembe az egyes szerek hatásspektrumát, és olyan készítményeket válasszunk, amelyek az adott kultúrában megjelenő betegségek ellen bizonyított hatással rendelkeznek. Ne felejtsük el azt sem, hogy adott kórokozó egy azonos csoporton belüli rezisztencia esetén érzékenységet mutathat egy másik, ugyanabba a csoportba tartozó hatóanyagra is. Ezt nevezzük keresztrezisztenciának. Célszerű olyan termékeket választanunk, amelyek több hatóanyag kombinációját tartalmazzák más-más csoportokból.

A hatékonyság maximalizálása

Számos agronómiai szabály figyelembevétele szükséges ahhoz, hogy maximalizáljuk a kijuttatott termékek hatékonyságát. Ilyenek a permetezőgép-beállítások, fúvókák megválasztása és tisztasága, megfelelő permetezési sebesség, stb., de legalább ilyen fontos a kijuttatás időzítése is. Egy túl korai permetezés a később megjelenő kórokozók felszaporodását nem biztos, hogy megfelelő mértékben tudja gátolni, ha viszont túl későn alkalmazzuk, akkor a betegség már hozamban számszerűsíthető károkat okozhat főleg a felső levélemeletek fertőződése okán. Az optimális idő megválasztása során évről-évre más kihívásokkal szembesülünk, amelyeket befolyásol az időjárás, fenológiai stádium, fertőzési nyomás, stb.

A siker útján Bayer Crop Science termékekkel

A Bayer készítmények magas hatóanyagkoncentrációval rendelkeznek, így erős fertőzési nyomás esetén is hatékony megoldást nyújtanak. Mielőtt döntést hozunk, milyen termékek kerüljenek be a növényvédelmi technológiába, mindig vegyük figyelembe a fertőzési nyomást és az adott termék engedélyezett dózisát, illetve azt, hogy az milyen koncentrációban, mely hatóanyagokat tartalmazza. Jelentős különbségeket tapasztalhatunk ugyanis a forgalomban lévő termékek között, amik befolyással lehetnek végső soron az eredményes gazdálkodásra.

A Falcon Pro egy olyan - három hatóanyagtartalmú - termék, amely magas koncentrációban tartalmaz tebukonazolt és protiokonazolt. Ezek hatékonysága kiváló a legtöbb ismert levélbetegséggel szemben, a sprioxamin pedig amellett, hogy eszköz a rezisztencia-menedzsmentben, erős lisztharmat spektrumának köszönhetően kiváló hatékonysággal alkalmazható egy intenzív technológia első elemeként kora tavasszal, a bokrosodás végén. Gyomirtó szerekkel keverhető, dózisa 0,6 – 1,0 l/ha (őszi és tavaszi árpában 0,6 - 0,8 l/ha).

A zászlóslevél védelme a termésképződés szempontjából a legfontosabb technológiai elem. Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb hozamot elérjük, a felső levélemeletek egészségesen tartása kritikus fontossággal bír. Az Ascra Xpro exkluzív termék azoknak a gazdálkodóknak, akik nem érik be kompromisszumokkal. Három hatóanyaga a már említett protiokonazol és két SDHI, a fluopiram és a bixafén. Különlegességük, hogy bár azonos hatóanyagcsoportba tartoznak, az eltérő hatáshely miatt nem áll fenn keresztrezisztencia szeptória esetén. A bixafén kiváló élettani hatással is rendelkezik. A levelekbe bejutva növeli a fotoszintézis és légzés intenzitását, megakadályozza a levelek korai öregedését. A „zöldítő hatás” mellett – fokozott asszimilációs hatására – a zászlóslevelek hossza és szélessége is szignifikánsan nő, így juttatva a növényt nagyobb terméspotenciálhoz. A különleges leafshield formulációnak köszönhetően esőállósága már 30 perccel a kijuttatást követően védelmet nyújt a lemosódás ellen.

Egy teljes fungicides technológia záróeleme a kalászvédelem. A már jól ismert Prosaro mellett idén megismerkedhetnek a termelők az Inputtal, amely fejlesztői kísérleteinkben felülmúlta a Prosaro eredményeit is, így kijelenthetjük: szintet léptünk a kalászvédelemben! A protiokonazol a fuzárium okozta betegségekkel szemben kiemelkedően hatékony, a spiroxamin pedig a lombvédelemben nyújt kiegészítést, emellett hozzájárul a protiokonazol hatékony felszívódásához, így biztosítható az egyenletes, hosszú hatástartam. Mind az Input, mind a Prosaro hatékonyan képes határérték alatt tartani a DON toxin szintet, így használata a legnagyobb biztonságot nyújtja a kalászvédelemben.

Üzemi igényekre szabott technológiai ajánlatokért keresse területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat!

Bálint Sándor (Corteva Agriscience)

MÁR FORGALOMBAN A KALÁSZOS GOMBAÖLŐ SZEREK LEGÚJABB GENERÁCIÓJA!

Kalászos gabonáinkat már évtizedek óta képesek vagyunk megvédeni a legjelentősebb növénybetegségek többségétől. Különösen igaz ez a kalászosok lombozatát fertőző gabonabetegségekre. A fuzárium fertőzés hatékony, megbízható leküzdésében még van fejlődési lehetőség, de a fejlődés egyre jobb eredményeket felmutató készítményeket eredményez. A fentebb említettek akkor igazak, ha a környezetünk változatlanságát feltételezzük. A természetben viszont a változás állandó és ez teljes egészében igaz a növénybetegségek kórokozóira is.

A QUEEN™ A MEGOLDÁS

A kórokozók amellett, hogy speciális tulajdonságaik, életmódjuk révén sokszor nagyon meg tudják nehezíteni a hatékony védekezést, az idők során esetenként ellenállóképességet fejlesztenek ki bizonyos hatóanyagok, hatóanyagcsoportok ellen, ami igényli az újabb lehetőségek után folytatott szakadatlan kutatást.

A Nyugat-európai gabonatermesztők egyik lefőbb gondja a Septoria tritici, a szeptóriás levélfoltosság kórokozója, ami igen gyorsan képes bizonyos hatóanyagokra, hatóanyag csoportokra rezisztens rasszokat kialakítani. Abban a régióban számos hatóanyag szerepel a nem kielégítő hatékonyságúak listáján.

Ennek szellemében kell a kutatásnak lépést tartani az újabb problémák megjelenésével és új típusú megoldásokkal segíteni a gazdálkodók munkáját.

Napjaink korszerű növényvédelme nagy hatású készítményeket igényel, melyek hosszú hatástartammal, szisztémikus mozgással rendelkeznek, miközben az engedélyezéshez egyre szigorúbb feltételeket kell teljesíteniük. Ez okozza az új hatóanyagok megjelenésének egyre ritkábbá válását.

ÚJ HATÁSMECHANIZMUS A KALÁSZOS GOMBAÖLŐ SZEREK KÖZÖTT

2023 tavaszán a Corteva bemutatja új hatóanyagát az Inatreq™-et, mely a Queen™ gombaölő szer komponenseként kalászosokban teljesen új módon pusztítja a kórokozókat a gazdálkodók segítségére.

Hatását a gombasejtek légzésének leállításával fejti ki. Ez a hatás a mitokondriális elektrontranszport olyan pontján avatkozik be az életfolyamatokba, ami minden eddig ismert kalászos gombaölő szer hatóanyagétól különbözik.

Az Inatreq™ ennek eredményeként ismeretlen minden hazai kalászos gombabetegség kórokozója számára, a rezisztencia semmilyen formája nem lelhető fel az érzékeny fajokban.

Az Inatreq™ minden hatásspektrumába eső gombabetegség ellen kiváló hatékonyságot mutat fel, a hazai gabonavédelem olyan új tagjaként, ami a jövő generációk számára is jól használható eszközként alkalmazható.

SOKOLDALÚ HATÓANYAG, SOKOLDALÚ GOMBAÖLŐ SZER

Az Inatreq™ kipermetezésekor rendkívül gyorsan lekötődik a gabonaféléket borító viaszrétegben, ott felhalmozódva mintegy védőburkot alkot a külvilág felé. Ezzel a tulajdonsággal a kijuttatás után érkező fertőző spórák nem képesek bejutni a védett növénybe, meghiúsul a próbálkozás.

Az Inatreq™ azonban nem csak a felszínen véd, hanem fel is szívódik a növényi szövetekbe és ott csúcsirányban mozogni képes. A felszívódás folyamatosan zajlik, eredményeként biológiailag aktív hatóanyagmennyiség kerül a növényi szervezetbe. A kezeletlenül maradt növényi részek védelme is megvalósul a szisztemikus tulajdonság révén. A permetezés időpontjára már bekövetkezett fertőzések eredményeként a növényi szövetekbe bejutott gombafonalak felveszik a hatóanyagot, növekedésük megáll, majd elpusztulnak, így érvényesül az Inatreq™ gyógyító hatása. Az élő szövetekben az Inatreq™ visszaalakul a természetes aktív vegyületté, rendkívül gyorsan elvégzi a kórokozó kiiktatást.

A Queen™ az Inatreq™ mellett protiokonazolt tartalmaz, így a fontos gombabetegségekre kiterjedő hatásspektrummal rendelkező, kiemelkedően jó hatású, rugalmasan használható új gombaölő szer kerül a gabonatermesztők kezébe.

További információ:
www.corteva.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!