2024. április 26. péntek Ervin

Heti fókusz: Miért van jelentősége a fajtaválasztásnak a stresszhatás csökkentésben szójában?

Agro Napló
Termelőket foglalkoztató termesztéstechnológiai kérdéseket boncolgatunk hétről hétre HETI FÓKUSZ sorozatunkban. A válaszadásban a forgalmazói kör fejlesztői, technológiai szakértői működnek közre. Januárban a fajtaválasztási szempontokat tárgyaljuk napraforgóban, kukoricában és szójában. Lássuk a szóját!

Miért van jelentősége a fajtaválasztásnak a stresszhatás csökkentésben szójában?

A válaszokért kattintson:

Virágné Pintér Gabriella (Gabonakutató Nonprofit Kft.)

A kedvező időjárású 2016-os esztendőben az országos vetésterületen értékadó növényfajok kivétel nélkül csúcstermést adtak. Így volt ez a szója esetében is, majdnem elérte az országos termésátlag a 3t/ha-t. Az elmúlt év extrém magas hőmérsékleteket hozott a tenyészidőszak folyamán, ez jelentős terméscsökkenést okozott a szójánál is. Magyarországon a szántóföldi növények eredményét, jövedelmezőségét jelentősen befolyásolja az időjárás. A kedvezőtlen körülmények terméscsökkentő hatását igazán csak komoly felkészültséggel, a termelési színvonalunkra adaptált agrotechnikával és a kiváló biológiai értékű fajtákkal tudjuk mérsékelni. Ezek a tényezők csak egységben kezelve hozhatnak eredményt, ezért nagyon fontos ismernünk anyagaink stressz tűrő képességét, valamint az eltérő viszonyokhoz történő adaptációját.

A Kárpát-medencében történő nemesítés egyik előnye, hogy a folyamat során az itt előállított anyagok rendszeresen találkoznak az extrém körülményekkel, így már a szelekció során kiválasztásra kerülnek a leginkább alkalmazkodó képes genotípusok. A fajtaválasztásnál a termőképesség mellett olyan fontos tulajdonságok játszanak szerepet, mint az érésidő, az állóképesség, a növénymagasság, az alsó hüvelyek elhelyezkedése. Ezeket a paramétereket agrotechnikai elemekkel alakíthatjuk, de mégiscsak fajtajellegek. Ezért fontos, hogy ilyen szempontból is értékeljük a vetett fajtákat.

A tenyészidő és a vetésidő komoly összhangban lehet, vannak a vetésidőre kevésbé érzékeny fajták, mint a Bahia vagy az Aires, melyek korán is vethetők, de ha májusban vetjük őket, sem szenvednek el komoly terméscsökkenést. A plasztikus vetésidő nagyobb mozgásteret ad a termelőnek, hogy a kedvezőtlen időjárás hatásait mérsékelje. Az 1. ábra a vetésidő és a termés viszonyát mutatja.

A fajták között jelentős különbség van a kompenzáló képességben is, a sok oldalág fejlesztésére alkalmas szóják tőszámát tágabb határok között változtathatjuk. Erre kiváló példa a Pannónia kincse szójafajta, mely évjárat stabilitása mellett, nagyon komoly egyedszám kiesést is képes jelentős terméscsökkenés nélkül elviselni. A 2. ábra ezt mutatja, hogy a 155 ezres nagyon alacsony tőszám mellett, ami majdnem negyede az átlagosnak, csak 30 % terméscsökkenés következett be a fajtánál. Ez a korai Aires esetében jóval nagyobb.

A száraz, hő stresszes időszakokban jelentős kárt okozhatnak az atkák, az erősen szőrözött fajták mind a rovar kártételt, mind a betegségeket jobban tolerálják.

Az állóképesség a tőszámmal komolyan befolyásolható, de fajtajelleg is. Egy viharos időszak, vagy a kései betakarítás jelentős hatással van a termésünkre. Egy olyan féldeterminált növekedésű anyag, mint a Bahia kiváló állóképességgel rendelkezik akár dupla gabona vagy cukorrépa sortávon vetve is. Valamint lehetőséget teremt a mechanikai gyomirtásra is, ahol a száraz időszakban gyengébben hasznosuló gyomirtó szerek hatását ellensúlyozhatjuk.

Összességében a fajták egyedi teljesítménye, érésideje, aszálytűrése fajtajelleg, de a fajtára adaptált agrotechnikával jelentősen befolyásolható. És még komolyan nem is foglalkoztunk a szóják okszerű tápanyag ellátásával, mely jelentősen mérsékli az aszály hatásait. Hamarosan erre is visszatérünk.

Addig is tekintse meg aktuális fajtaajánlatunkat: http://www.gabonakutato.hu/uploads/brochure/5a2e786009369844491689.pdf

Bene Zoltán (Karintia Kft.): A minőség biztosítja számunkra a piacot

A Karintia kft az elmúlt években töretlen fejlődésével a hazai szójavetőmag piac meghatározó vállalatává nőtte ki magát. Ezt elsősorban a prémium genetikáinknak és a kiváló vetőmag minőségünknek köszönhetjük. Büszkék vagyunk arra, hogy azok a termelők, akik kipróbálják a Karintia szójafajtáit, kiemelkedő arányban maradnak továbbra is partnereink. Számomra a vevőink elégedettsége igazolja leginkább a munkánk eredményét, amelyet folyamatos fejlesztésekkel kívánunk egyre magasabb és magasabb szintre emelni.

A teljes hazai szegmensben, azaz a másodvetésre is alkalmas 000 –tól egészen a legdélebbi régiókban kiemelkedő, akár 5 tonna feletti terméseredményekre is képes I-II éréscsoportig, összesen 9 bőtermő szójafajtát kínálunk a gazdáknak. Fajtáink között tudhatunk NÉBIH termés győztest, számos hazai fajtakísérlet 1.-3. helyezettjét, magas PROFET tartalmút, viszont a Karintia a kiemelkedő terméspotenciál mellett a termés stabilitásra is nagy hangsúlyt helyez.

Amikor a Karintia hosszú mérlegelés és kísérletezés eredményeképp dönt egy fajta kizárólagos hazai képviselete mellett, a kiegyensúlyozott termést elsődleges szempontként vizsgálja. Így kívánunk válaszolni arra a jogos termelői igényre, hogy a gazdák nem csupán 1 szerencsés évben gondolkodnak, amikor fajtát választanak.

A Mauthner csoport, melynek a Karintia több mint 17 éve büszke tagja, kivételes lehetőséget biztosít számunkra, köszönhetően annak a 3 nemesítőháznak, melyek révén első kézből kapjuk meg a legfrissebb genetikájú fajtákat. Egyre több, kifejezetten bőtermő Pannon régióra nemesített szójafajtával vagyunk jelen a hazai piacon, mely fajták a száraz klimatikus viszonyokkal rendelkező Bécs melletti Probstdorfból származnak. Az ellenállóságot tovább növeli az a kettős felületi kezelés, mely során nem csupán nitrogénmegkötő baktériumokat juttatunk fel a mag felületére, hanem egy növekedés serkentő anyaggal támogatjuk meg a kezdeti fejlődését a szójának. Erős növekedési erélyű fajta választása azért is indokolt, mert a gyomnyomás okozta stresszhatások kevésbé tudják visszavetni a szója növényt.

A fajtaválasztás, legyen szó termésmennyiségről, alsó hüvelymagasságról, PROFET tartalomról, szárszilárdságról, metribuzin érzékenységről stb. egy lehetőség a gazda kezében, hogy modern genetikával tudjon válaszolni az egyre szélsőségesebb időjárási kihívásokra. Ezzel a lehetőséggel viszont meg kell tanulnunk élni.

A szója egy tudásigényes növény. Nem véletlen, hogy ilyen nagy számban rendezzük meg évente a Karintia Szója Roadshow-t, amire ismét rekord számban voltak kíváncsiak a szója iránt érdeklődő gazdák.

Aki lemaradt, ne csüggedjen! Országos lefedettségű szaktanácsadói hálózatunkon keresztül ÖNNEK is szívesen segítünk! Kollégáink elérhetőségeit a www.karintia.hu honlapunkon találják meg.

A KARINTIA 2018.-évi BŐTERMŐ és PRÉMIUM Fajtakatalógusát ITT TEKINTHETIK MEG:

A Karintia Kft. szakmai rendezvénysorozataival is segíti a termelőket (Videók ide, vagy ide kattintva). Látogasson el honlapunkra és tekintse meg egyre bővülő kínálatunkat.

Dr. Balla Zoltán (Marton Genetics)

A szója az emberiség egyik legrégebben termesztett növénye (immár ötezer éves). Beltartalmi szempontból a szója emészthető nyersfehérje-tartalma 35-40 % (igen kedvező az esszenciális aminosavak aránya is).

A szójabab tömegének kb. 60%-át olajok és fehérjék alkotják, a maradék körülbelül 35%-ban tartalmaz szénhidrátot és 5% szervetlen anyagot. A szójafehérjék nagyobb része hőálló fehérje. A szójamag vitamintartalma is jelentős: B1, B2, A, E, K- vitaminokat és nikotinsavamidot tartalmaz. Rosttartalma 3,9-5,3 %.

Magyarországon fokozatosan növekszik a szójatermő terület nagysága, köszönhető ez annak, hogy a termeléshez kötött támogatás jelentős, valamint a termelők nagy részre választja a zöldítésbe ezt a pillangós virágú növényt.

A Magyarországon termesztett szójafajták beérésükhöz 2200-2500 oC hőösszeget igényelnek, ebből a virágzásig 30 %-ot, a virágzás kezdetétől a levélsárgulásig 50-55 %-ot, a levélsárgulástól érésig terjedő periódusban pedig 15-20 %-ot használnak fel.

A terméskötés idején a meleg levegő és magas páratartalom adja a legideálisabb körülményeket. Azokon a területeken, ahol nincs biztosítva ennek az igénynek a kielégítése, a szója csak kisebb-nagyobb termésingadozásokkal termeszthető meg - nagyon figyelve a megfelelő fajta kiválasztására és az alkalmazott agrotechnikára. Amennyiben a virágzáskor - július és augusztus első felében – a párás meleg adott, megfelelő mennyiségű termésre számíthatunk.

A szója tehát virágzása idején igényli a jó vízellátást és a levegő magas relatív páratartalmát, viszont az érés időszakában (szeptember) a meleg, száraz időjárást kedveli.

A szója vízigénye a tenyészidőben 470 mm. 1 kg szárazanyag előállításához felhasznált vízmennyiség: 750-850 l/kg. A szója vízfogyasztását nagymértékben befolyásolják a környezeti tényezők, a különböző fejlődési szakaszaiban eltérő a vízigénye (maximális vízigényét június - július - augusztus felében éri el, július hónapban pl. 120-140 mm is lehet). Éppen ezért a szója termésnagyságát nemcsak a tenyészidőben lehullott csapadék nagysága, hanem annak eloszlása is nagymértékben befolyásolja. A magyarországi szójatermesztés csak ott lehet eredményes, ahol júniusban, júliusban és augusztus első felében legalább 160-180 mm hull. A szója termőterület kiválasztásakor nem szabad elfeledkezni a vízigényről sem. Július és augusztus első felében fontos a levegő páratartalom, de még fontosabb talajban felvehető nedvesség. Aszályos időszakban a növény képes a mélyebb rétegekből is nedvességet felvenni, ha az rendelkezésre áll. E tulajdonságának köszönhetően sokat tud kompenzálni a virágzással, ugyanis képes az alsóbb szinteken utólag is virágozni, amelyekből hüvelyeket fejleszthet.

Bóbita július második dekádján

A fent említett környezeti tényezőket ismerve, az azokban való kiszolgáltatottságra válaszul a MARTON GENETICS a Bóbita nevű szóját tartja portfóliójában, melyet kiváló szárazságtűrés jellemez, az aszályos évjáratokban is biztonságos, jövedelmező termést eredményez. Ezen tulajdonságának köszönhetően nem csak a főbb szójás területeken, de az ország több pontján is sikeresen termeszthető. Magas fokú alkalmazkodóképessége révén átlagot meghaladóan tolerálja az eltérő évjárati és termőhelyi adottságokat. Kifejezetten erős szára van, a hüvelyek zöld száron érnek, a szintek egymáshoz viszonylag közel helyezkednek el. Kiváló beltartalmi és tetszetős küllemi tulajdonságainak hála étkezési célú termesztésre is ajánlott.

Természetesen, hogy a szója az igényesebb növények közé sorolható, a kifogástalan agrotechnológia mellett a megfelelő fajtaválasztás elengedhetetlen feltétele a hazai időjárási körülmények között történő szójatermesztésnek. Hazánkban a rövidebb tenyészidejű, stressztűrő fajtáknak van létjogosultsága. Magyarország összes megyéjében már termelnek – igaz eltérő területméreten -  szóját.

Területi képviselőink az ország minden megyéjében jelen vannak, hogy szójatermesztéssel kapcsolatos kéréseikkel, kérdéseikkel bizalommal keressék őket, hiszen tudjuk, hogy
„…együtt, értéket teremtünk!”

További információ:

Bázismag Kft.
2462 Martonvásár- Erdőhát, HRSZ. 093/36.
www.martongenetics.com

Szemerits Balázs (RWA Magyarország Kft.)

Hazánk szántóföldi növényei közül a legkiemeltebb figyelmet a szójatermesztés kapta az utóbbi három év átlagát tekintve. Köszönhető ez a hozzá kapcsolódó állami támogatásoknak, amelyek a növény nyereségességének biztosítása mellett a vetésterületének 45 %-al való növekedéséhez is vezetett a 2015. és 2017. közötti időszakban. A növény elővetemény értéke, továbbá a talajra és a beszűkülő vetésszerkezetre gyakorolt kedvező hatása vitathatatlan. Azonban a termelők csak szűk rétege képes biztosítani azokat a kedvező feltételeket, amelyek garantálják a genetikai terméspotenciál maximális eléréséhez szükséges alapot. Az optimális körülmények meglétének hiánya, a növény életében eltérő stresszhatásokat vált ki, amelyek megnyilvánulása elsősorban a terméseredményekben figyelhető meg. A szója egyedfejlődése során fellépő stresszhatásokra az egyes fajták termésprodukciójukkal különbözőképpen reagálnak. A terméskockázat első sarkalatos pontja a vetésidő megválasztása. Számos esetben tapasztalható, hogy a hideg talajban történő vetés és a hektikus tavaszi időjárás kaotikus kelést eredményez a szántóföldeken. Ennek kiküszöbölésére a színvonalas nemesítői munka büszke eredményeként jött létre egy kitűnő kombináció, amelyben a kanadai származású hidegtűrő genetika adaptálódott a hazai körülmények változékony feltételeihez.

Ezen irányvonalat képviselik az RWA Magyarország Kft. portfóliójában a korai éréscsoportba tartozó DH4173 és MAGGY szójafajták is. A vetésidő megválasztásánál a fajták hidegtűrésének köszönhetően nem feltétlenül a naptári időszakhoz (április 15.-május 1.), sokkal inkább a talaj felső 5-7 cm-nek állandó 10 oC feletti hőmérsékletéhez kell igazodni.

A sikeres kelést követően azonban nem könyvelhető el biztos siker. Hiszen a növényállomány legtöbb stresszfaktora még csak ezután jelenik meg. A szélsőséges időjárási körülményekkel teli nyár, éppen akkor érkezik, amikor a növény a leginkább érzékeny a környezeti hatássokkal szemben. Ugyanis a szója vegetatív fejlődésének átalakulása a generatív fejlődési szakaszba, ebben az időszakban történik meg. Ez az első olyan időszak, amikor a fajták és éréscsoportok között a legtöbb különbség érzékelhető. A virágzás legoptimálisabb körülményeihez párás környezetre van szükség. A hőmérséklet 20-25 Co és a csapadékmennyiség 150-180 mm között kell, hogy alakuljon. A 2017-es száraz, gyakran túl magas hőmérséklet a szójafajtákat kényszervirágzásra sarkalta, melynek sok esetben az alsó virágok elrúgása lett a következménye. A stresszhatást fokozta az idei évben eluralkodó Közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) kártétele is. A kártevő megjelenésében észrevehető volt a fajták közötti megkülönböztetés, mivel elsősorban az igen korai és a haragos zöld leveleket támadta, míg a DH4173 kékes színezetű állománya mentes volt.

Az RWA Magyarország Kft. fajtáiról elmondható, hogy kitűnően viselték a 2017.-ben uralkodó aszály és egyéb stresszhatások (jég, rovarkártevők, stb..) általi megpróbáltatásokat. Terméseredményeik pedig kimagasló helyen végeztek nem csak az RWA saját, hanem a Magyar Szója Nonprofit Kft. (1. ábra) által végzett országos lefedettségű kísérleteiben és a vállalat partereinek üzemi átlagaiban is.

A fajtákról bővebben a 2018. évi tavaszi fajtakatalógusban olvashat:

További információ:

www.rwa.hu

Zubek Lajos (Sumi Agro Hungary Kft.)

A szója termesztése során 1 kg száraz anyag előállításához mintegy 800 liter vizet igényel. (összehasonlításképpen: a búzanövény 350 litert) A szója legtöbb vizet a virágzás – termés kötődés idején igényel. Optimális vízigénye májusban 80 mm júniusban és júliusban 90-100 mm. Ha ez a csapadék természetes úton lehullik ( vagy erre a szintre öntözéssel kiegészítjük ) és a hőmérséklet is 20-25 Celsius fok között van, akkor a nagy termés elérésének vízellátás szempontjából nincs akadálya. Ehhez hozzá kell kapcsolni a vízmegelőző talajművelést, a harmonikus tápanyag ellátást és a gyommentes állomány elérését.

Olyat, hogy kifejezetten szárazságtűrő fajta nem lehet állítani. A fajtamegválasztás szerepe ott jelentkezik, hogy a virágzás – terméskötődés ideje ne a nagyon száraz és meleg időszakra essen (például: július hónap közepe, augusztus eleje ).

Ismernie kell a gazdának a vetendő fajta tenyészidejét, a kritikus időszakok várható idejét, mégpedig a saját területén. Nem szerencsés fajtát választani prospektus alapján, csak úgy általában. A Magyar Szója Egyesület ezért állít be már évek óta kísérleteket az ország hat különböző régiójában, hogy segítsen a gazdáknak a tájékozódásban, a nekik megfelelő fajták kiválasztásában, az eltérő adottságokhoz alkalmazkodva.

A Sumi Agro Hungary Kft. Magyarországon forgalmazott szójafajtáinak rövid áttekintése:

A 2018-as évben forgalmazott és előállított fajtáink döntő részét továbbra is az Euralis / Rustica cégcsoport fajtái jelentik a Sumi Agro Hungary Kft. keretein belül! A cégcsoport 2003-ban kezdte meg Magyarországon kísérletekbe vonni az addigra már Franciaországban bizonyított fajtáit, melyek hamarosan népszerűvé váltak hazánkban is. Jelenleg 4 fajta szaporítását végezzük, elsősorban Baranya megyében, ahol ezek a fajták együttesen a legnagyobb vetésterületen kerülnek előállításra, emellett azonban az ország szinte valamennyi megyéjében végzünk vetőmag-előállítást, ezzel is vizsgáljuk szójafajtáink viselkedését különböző termőhelyi és időjárási körülmények között!

Az előállított és forgalmazott fajták a következők :

  • ES Mentor (0 - 00 csoport)
  • ES Gladiator (0 csoport)
  • Sponsor (0 - I. csoport)
  • Isidor (I. csoport)

Forgalmazott szójafajtáinkon kívül évente 3-4 új Euralis - fajta kísérletbe állítása történik meg, minden esetben ragaszkodunk a szójafajták hazai vizsgálatához és csak annak kedvező eredménye után kerülhet felszaporításra és értékesítésre bármelyik fajta. Ezen NÉBIH- és magánkísérletek eredményei alapján kerül 2018-ban felszaporításra az egyelőre ESG-151 kódszámon szereplő, 2017-ben a NÉBIH kísérleteiben a korai éréscsoport első helyén végzett, 2018 februárjában EU-listára kerülő középkorai fajta hazai felszaporítására is .

Fajtáink rövid leírása:

ES Mentor:

2012-ben kezdtük meg ennek a Magyarországon 2011-ben minősített szójafajtának a forgalmazását, amely 2016-ban és 2017-ben is Európa legnagyobb területen vetett szójafajtája lett, bizonyítva kiemelkedő és minden körülmények között megbízható termőképességét (2016-ban több előállító gazdaságunkban, öntözés nélkül is 4,5 t/ha fémzárolt vetőmag került előállításra, 2017-ben pedig a kedvezőtlen körülmények ellenére is több előállítónknál kimagasló eredményeket adott ), így 2018-ban is kellő mennyiségű, kiváló minőségű vetőmaggal állunk termelőink rendelkezésére ebből a kitűnő korai szójafajtából! Az ES Mentor termesztése során a Sencor gyomirtó szer használatát nem javasoljuk!

ES Gladiator:

Kimagasló magyarországi NÉBIH és magánkísérleteink kísérleti eredményei alapján döntöttünk úgy, hogy 2014-ben megkezdtük ennek a szójafajta vetőmagjának az előállítását, mellyel az ország teljes területén lehet azokon a helyeken, ahol erre megvannak a minimális adottságok a szója termesztéséhez, biztonsággal szóját termelni! 2016-ban kísérleteinkben 4,72 t/ha átlagtermést ért el, 2017-ben pedig már nagyüzemben is bizonyított, így 2018-ban már nagyobb területen, több előállítónknál kerül felszaporításra és forgalmazásra is! Szeretnénk felhívni tisztelt termelőink figyelmét, hogy ez a fajta túlérésben pergésre hajlamos, így a betakarításkori várható időjárás figyelembevételével javasoljuk ragasztó alkalmazását!

Sponsor:

A legrégebbi köztermesztésben lévő fajtánk, 2005-ben került Magyarországon elismerésre, azóta folyamatosan bizonyítja, hogy az ország egész területén sikeresen és biztonságosan termeszthető! Mint a többi fajtánk, ez is hazánkban kerül előállításra, így méltán vált éréscsoportjának egyik sztenderdjévé, mely magasan elhelyezkedő alsó hüvelyeivel (mintegy 18 cm) a teljes termést betakaríthatóvá teszi! A folyamatos és egyre fejlettebb nemesítői és fenntartói munka, valamint a fajták előállításának folyamatos fejlesztése azt eredményezte, hogy ez a fajta évről évre versenytársaival összehasonlítva magasabb átlagtermést, így nagyobb jövedelmet biztosít termelőink részére. 2018-ban reméljük, hogy a sorozat folytatódik, ehhez a magunk részéről elegendő mennyiségű, jó minőségű vetőmagot biztosítunk tisztelt partnereink részére!

Isidor:

2008-as bevezetése óta több évben is az MgSzH / NÉBIH kísérleteiben valamennyi vizsgált, elismert vagy bejelentett fajta közül az abszolút első helyen végzett, nemcsak magtermésben, hanem fehérje- és olajtermésben is, ugyanezeket az eredményeket mutatta a nagyüzemi termesztésben is, ahol 4,5 – 4,8 t/ha terméssel bizonyította, hogy megérdemelten éréscsoportjának hazánk legnagyobb területen termesztett fajtája, melyet 2016-os vetőmag előállítási eredményei is bizonyítanak! Elsődlegesen az ország meghatározó szója területeire javasoljuk, de 2012-től nagyüzemi eredményei mellett széleskörű kísérleti hálózatunkban, valamint vetőmag-előállításban is bizonyította, hogy Magyarország azon területein, ahol ezt a termőhelyi adottságok lehetővé teszik, sikeresen termeszthető! Kiemelkedő beltartalmi értékei miatt élelmiszeripari felhasználásra is tökéletes, az Euralis legnagyobb területen eladott fajtája ebben a szegmensben! Kiváló minőségű, megfelelő mennyiségű vetőmaggal rendelkezünk ebből a fajtából 2018-ban is!

2017-ben is végeztettünk kísérleteket a Rhyzonat oltóanyag előállításával, így a gümőképződéssel kapcsolatban is vizsgálatokat végző iregszemcsei Blue Seed Kft-vel is, mely a gümők előállítását az Isidor nevű fajtánkon végzi!

A  terméseredmények az alábbiak szerint alakultak (14 % nedvességtartalomra korrigálva) :

  • a kísérletben vizsgált fajták száma: 33 db
  • a kísérlet átlagtermése: 4,7 tonna / ha
  • a kísérletben elért legalacsonyabb termés: 3,8 tonna / ha

A kísérletben szereplő SAH fajták terméseredményei

  • ES Gladiator: 4.9 tonna / ha, 122,5 %
  • Sponsor: 5,7 tonna / ha, 142,5 %
  • Isidor : 5,9 Tonna / ha , 147,5 %
  • a kísérletben elért legmagasabb termés: 5,9 tonna / ha!

A kísérlet részletes eredményeiért kattintson!

A Sumi Agro Hungary Kft. hivatalos szaporítója és forgalmazója a Szójamag Kft. A fajtákról bővebben az alábbi linken található prospektusban tájékozódhat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!