2024. április 26. péntek Ervin

Heti fókusz: Kihagyhatatlan lépések a kukorica tápanyagellátásában

Agro Napló
A kukorica nagy tápanyagigényű növény, a nagy termés egyik kulcselemének kihagyhatatlan lépéseire szakértők világítanak rá. A válaszokért kattintson!

Kihagyhatatlan lépések a kukorica tápanyagellátásában 

A hozzászólásokért kattintson!

Andrei Buznea
Borealis L.A.T Hungary Kft.
Forrai Dusán
Fitohorm Kft.
Dr. Márton Lénárd
IKR Agrár Kft.

Andrei Buznea (Borealis L.A.T Hungary Kft.) 

A kukorica nagyon sok változatban létezik: fajták hatalmas választéka biztosítja a termesztést a legkülönfélébb termőhelyeken és termesztési feltételek között szerte a világon.

A kukorica egyaránt fontos emberi táplálék és takarmány, ezen kívül bioüzemanyag és keményítő gyártására is használják, valamint a kozmetikaipar számára is alapanyag.

A felhasználás célja szerint eltérő tápanyagigényeket támasztanak a növények, ez különösen a siló – és szemeskukorica összehasonlítása során szembetűnő. A különbség főleg abból adódik, hogy silókukorica termesztésekor a betakarítás során a teljes növényt eltávolítjuk a parcelláról, így jelentősen több tápanyag is távozik a talajból.

A műtrágya adag kiszámításánál a tervezett termésszintet, a fajlagos tápanyagigényt és a talaj tápanyag készletét kell figyelembe venni. Egy nagyon leegyszerűsített formula tehát így néz ki: a növény tápanyagigénye/ha = elvárt termésszint (t/ha) x fajlagos tápanyagigény (kg/tonna termés) – talaj tápanyagkészlete.

Az alábbi táblázatokban a szemes – és silókukorica fajlagos tápanyagigényét, valamint a terméssel a területről elvitt tápanyagok mennyiségét tüntettük fel.

Silókukorica

Szemes kukorica:

A táblázatokból látható, hogy silókukorica termesztése esetén a talajból a növények által felvett teljes tápanyagmennyiség elszállításra kerül, míg szemes kukorica esetén – mivel a szárak és a gyökerek a területen maradnak – főleg a nitrogén és a kálium esetén jelentősen kisebb ez a mennyiség. A táblázatokból még az is leszűrhető, hogy a kukorica a nitrogén, foszfor és kálium-ellátottságra a legérzékenyebb, de megfelelő mennyiségű magnéziumra és kénre is szükséges van. A mikroelemek közül a cink és a bór fontos a kukoricának, igaz, ezekből nagyságrendekkel kisebb mennyiségekre van szüksége, viszont az elengedhetetlen a megfelelő fejlődéshez és terméskötéshez.

Mindez azt jelenti, hogy a vetés előtti alaptrágyázás NPK-műtrágyával kikerülhetetlen, ugyanakkor egy kénnel, továbbá cinkkel kiegészített komplex műtrágya választása pedig további pluszt előnyt biztosít.

A megfelelő foszfor- és kálium-ellátottságon kívül jelentős szerepe van még a megfelelő nitrogén forma megválasztásának. A nitrogént nitrát formájában tartalmazó műtrágyák - a nitrát gyors felvehetősége, és megbízható hatása miatt – sokkal hatékonyabbak, mint azt a szántóföldi kísérleteink is mutatják.

Egy következő, nem elhanyagolható tényező a műtrágyában található foszfor oldhatósága. A foszfornak kiemelt szerepe van többek közt a gyökeresedésben és a gyökerek fejlődésében. Különösen tavaszi alaptrágyázáskor fontos, hogy a foszfor azonnal a növények rendelkezésére álljon. A Borealis L.A.T COMPLEX műtrágyáiban a foszfor oldhatósága 80%-nál magasabb. A kálium a stressztűrést fokozza, a megfelelően ellátott növények bizonyítottan jobban tolerálják a magas hőmérsékeltet, a szárazságot és ellenállóbbak a betegségekkel szemben.

A kukoricának szüksége van cinkre is, ám a cink felvételét és elérhetőségét számos tényező befolyásolja:

  • A talaj típusa: a homokos és erodált talajok szervesanyag-tartalma alacsony, így a növények által felvehető cink mennyisége is korlátozott.
  • A talaj pH-ja: a cink felvételéhez az 5-7 közötti pH érték az optimális, 7 feletti pH esetén a cink nem elérhető a növények számára.
  • A talaj foszfortartalma: magas foszfortartalommal rendelkező talajokon szükséges lehet cink utánpótlás.

Összefoglalva:

  • A műtrágyázás adagját a “Helyes Gazdasági Gyakorlat” irányelveinek és a hatályos rendeleteknek megfelelően kell megállapítani.
  • A vetés előtti alaptrágyázás NPK-műtrágyával elengedhetetlen (lásd a fenti táblázatok: a kukorica nagyon érzékeny a foszfor és a kálium hiányára, amely termésveszteségben jelentkezik).
  • COMPLEX NP-műtrágyák használata csak káliummal jól ellátott talajokon javasolt.
  • Egy olyan COMPLEX műtrágya alkalmazása, amely foszfortartalmának 80%-a vízben oldható, valamint tartalmaz ként és cinket is, mindig előnyt jelent.
  • Tápanyagban szegényebb talajokon feltétlenül javasolt a műtrágyák talajba való bedolgozása.
  • A nitrát tartalmú nitrogén-műtrágyák (AN 34,4 N ammonium-nitrát, NAC 27N mészammon-salétrom, MAS) hatékonyabbak.
  • A szükséges nitrogén-mennyiség teljes adagját ki lehet juttatni vetés előtt, amennyiben a tervezett mennyiség nem lépi át a hatályos rendeletek által megengedett értéket.
  • Nitrogén fejtrágyát legkésőbb 4 leveles állapotban juttassunk ki, mert a túl késői nitrogén-ellátás késlelteti az érést.
  • Javasolt termékeink: COMPLEX 15/15/15 +7SO3+Zn, COMPLEX 20/20 +7SO3+Zn, NAC 27 N

További információ:
www.borealis-lat.com

Forrai Dusán (Fitohorm Kft.)

Kutatások azt mutatják, hogy a cink a legtöbb kukoricaföldön leginkább hiányos mikroelem, különösen a homokos vagy alacsony szerves talajokban, főleg nagy adagú foszfortrágyázás és/vagy meszezés után. Mikor kevés a cink, a tünetek folyamatosan fennmaradhatnak, keléstől egészen a betakarításig, ami végső soron hozam kieséséhez vezet.

Az összes mikroelem közül a cink az egyik leginkább hiányos a kukoricatermelésben. A cinkhiányos területek ritkán öltenek hektáros nagyságot, táblán belül jelentkeznek kisebb foltokban. A cinkhiány tünetei is változhatnak területenként, elsősorban a hiány időzítésétől és súlyosságától függően.

A lehetséges cinkhiány azonosítása megtörténhet, talajmintavételen vagy levélanalízisen keresztül. Mindkét teszt együttes használata segíti a megfelelő lombtrágya kiválasztását, a lombon keresztüli pótláshoz. Ha van eredményed, akkor ugyanolyan fontos tudni, hogy mennyi kiegészítő cinkre van szüksége a növényednek. A döntés meghozatala során kulcsfontosságú, hogy megismerjed az általad művel terület jellemzőit (például a pH-értékeket) és minden olyan lehetőséget, amelyre a talaj cinkhiánya csökkenthető. A magyarországi talajok 2/3-ban csekély formában fordul elő.

KUKORICA ZN HIÁNYTÜNETEI:

  • a kultúrnövény növekedése lelassul,
  • a levelek aprók maradnak és a fellépő auxin hiány miatt rozettásodás, valamint törpe szártagúság figyelhető meg,
  • az idősebb levelek teljes hosszában, fehéres klorotikus csíkok alakulnak ki,
  • fiatal levelek világossárgák, közel fehér színűek lesznek (rügyfehéredés),
  • krónikus cinkhiány esetén a virágképződés késik, de el is maradhat,
  • a virág- és termésképzési zavarok következtében erős hiány esetén akár 80 %-kal is csökkenhet a hektáronkénti termés mennyisége.

Amennyiben hiány tapasztalható, akkor nagyon fontos a megfelelő típusú cink kiválasztása. A száraz ásványi műtrágya esetén vetéssel egymenetben a cink-szulfátot használják leggyakrabban. Ellenben, ha folyékony mikroelem pótlásban gondolkodunk, akkor starter és lombon keresztüli kijuttatáshoz a kelátképző cinkformákat javasoljuk.

A FITOHORM TURBO CINK biztosítja a növényeid számára a normál növekedéshez szükséges mikroelemet. Tiszta forrása a növények számára nélkülözhet. Felhasználása kiemelt fontosságú kukoricában. Segíti a kukorica csődifferenciálódását, gyökeresedését, csökkenti a fagyérzékenységet. Levélen keresztül már 2-3 l/ha dózis is elegendő a cinkhiány enyhítésére.

FitoHorm Turbo Cink – 100 g/l Zn tartalom
Dózis: 2-3 liter / ha

A tenyészidőszak során kijuttatott szilárd Nitrogén műtrágyák hasznosulását leginkább a bemosó csapadék mértéke határozza meg. E tekintetben az utóbbi években rendre visszatérő nyári aszályos periódusok a leginkább kritikusak, hiszen a műtrágya feloldódása és gyökérzónába jutása egyaránt csapadék igényes folyamat. Ennek hiányában elkerülhetetlen a Nitrogén hatóanyag szublimációja, amely szélsőséges esetben akár 90% is lehet! Ezekben a szituációkban tökéletes alternatíva lehet egy jól formulázott Nitrogén lombon keresztüli pótlása!

Kétségtelen tény, hogy a levélen keresztül pótolható Nitrogén hatóanyag mennyisége elmarad egy jól megázott szilárd nitrogénműtrágya által biztosított hatóanyag mennyiségtől, ugyanakkor tévedés lenne ennek hatását lebecsülni. A FITOHORM TURBO NITROGÉNBEN levő formaldehid karbamid hatóanyag gyanta formában tapad fel és terül szét a levél felületén, a benne lévő nitrogén forrás pedig nagyjából 5-7 nap alatt szinte teljes mértékben felszívódik és hasznosul. Ezen kimagasló hasznosulási arány annak köszönhető, hogy más, részben nitrátokat is tartalmazó nitrogén levéltrágyákkal ellentétben a FITOHORM TURBO NITROGÉN 100%-ban amid nitrogén, amely a levélen keresztül tökéletesen felvehető. A kimagasló zöldítő hatás érdekében a FITOHORM TURBO NITROGÉN olyan további mezo, és mikro elemeket is tartalmaz (S, Mg, Cu), melyek elősegítik a felvett nitrogén beépülését, valamint serkentik a fotoszintézis aktivitást és a fehérjék szintézisét.

FitoHorm Turbo Nitrogén – 300 g/l N tartalom
Dózis: 5-10 liter / ha

További információ:
www.fitohorm.hu

Dr. Márton Lénárd (IKR Agrár Kft.)

A kukorica Magyarországon az egyik legnagyobb területen termesztett kultúrnövénynek számít, vetésterülete minden évben 1 millió hektár körül alakul.

Nagy tápanyagigényű növényről van szó, jelentős mennyiségű tápanyagot vesz ki a talajból. Ahhoz, hogy ez pótlásra kerüljön, a vetés előtt megfelelő mennyiségű és összetételű tápanyagot kell a növény rendelkezésére bocsátani.

Erre nagyon alkalmasak, illetve ajánlhatók az IKR Agrár Kft. Hunfert NPK termékei, melyek első osztályú alapanyagok felhasználásával, melegen granulált gyártástechnológiával készülnek. Vízoldhatóságban, illetve a granulátumok fizikai minőségében is megoldást jelentenek a kukoricatermelők alaptrágyázási feladatainak elvégzéséhez.

A csírázó növény tápanyag felvevő képessége erősen korlátozott a kis felületű gyökérzet miatt, továbbá kora tavasszal jellemzően a talajhőmérséklet sem optimális a talajban tárolt tá­panyagok felvételéhez. 5 °C alatt a talajban élő mik­roorganizmusok működése lelassul vagy leáll, a kémiai reakciók, melyek a tápanyagok felszaba­dulásához vezetnek, megszűnnek. Így hiába van a talajban, a szerves anyagokban felhasználható tápelem-készlet, a tápanyag feltáró folyamatok ledermedésével a növények képtelenek ezeket hasznosítani. Emiatt a kukorica növények optimális kezdeti fejlődéséhez a starter műtrágyák használata elengedhetetlen. A starter műtrágyákat a vetéssel egy menetben közvetlenül a mag alá, illetve mellé juttatjuk ki, amelynek hatására a növények kezdeti fejlődéséhez szükséges tápelemek könnyen felvehető, vízoldható formában állnak rendelkezésre.

Makro szegmensben a technológiailag továbbfejlesztett Corn Starter Plus terméket javasoljuk. A Corn Starter Plus a hagyományos Corn Starter minden tudásával rendelkezik bór kiegészítéssel. Mivel a kukorica a bórigényes növények közé sorolható, így ebben a műtrágyában a bór biztosítja a szénhidrátok zavartalan transzportját, a magnéziummal együttesen pedig elősegíti a folyamatos és intenzív fotoszintézist. A mikrogranulált szegmensben az IKR Turbo Starter Plusz terméket ajánljuk.  E mikrogranulátum formulációnak köszönhetően biztosított a mag körüli tökéletes eloszlás, melynek hatására növekszik a gyökértömeg, a tápelemeket a növény a gyökér felület növekedése révén nagyobb mértékben tudja felvenni, ezért a fejlődésre pozitív hatással van. Az intenzívebb növekedésnek köszönhetően a növények előbb kinőnek az egyes kártevők „foga” alól pl. a kukorica bogár lárva, a kukorica barkó vagy a drótféreg kártétele alól.

A kukorica lombon keresztül történő tápelem pótlása.

Kettő év kisparcellás kísérleti eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy az IKR Harmónia Kukorica csomag, illetve a Fertigreen Kombi a kétszeri kijuttatása (IKR Agrár technológiák) rendkívül pozitív hatással vannak a terméseredményekre, és gazdaságosság szempontjából is eredményes a kezeletlen kontrollhoz képest.

Ugyancsak az IKR Agrár Kft. ajánlatában szerepel a LOVOSPEED, mely egy nitrogént, ként, magnéziumot és mikroelemeket tartalmazó levéltrágya, és a kukorica 4 leveles állapotától a vegetáció teljes időszakában felhasználható 12-20 l/ha dózisban.

Az egyes kultúrnövények esetében (őszi káposztarepce, őszi búza, kukorica), az intenzív tápanyagfelvétel idején a tápanyag pótlás mellett érdemes használni az Amalgerol® Essence terméket 2 l/ha dózissal, a növények kondíciójának javítása érdekében. A növények termékenységének megőrzésében az Amalgerol® Essence + Lovospeed kombinációban kijuttatva egy erőteljes tápanyag-kondicionáló hatást tudunk elérni.

Minden kultúra, de különösen a kukorica igényli a cinket, mivel jelentős szerepe van a sejtosztódásban, elsősorban a gyökérzet fejlődésében. A SPÉCI-CINK plus egy koncentrált levéltrágya, kiemelkedően magas cink tartalommal. Az erős gyökerű növények jobban bírják a stresszt (pl. szárazságot), több tápanyagot tudnak felvenni, ezáltal javul a termés minősége és mennyisége, ezért alkalmazását feltétlenül javasoljuk.

További információ:
www.ikragrar.hu

- an összeállítás -
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Választott már kukoricát?

Választott már kukoricát?

Figyelmébe ajánljuk legújabb kiadványunkat, melynek címe Ígéretes kukorica portfóliók 2020 + növényvédelmi és tápanyagtippek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!