Heti fókusz: A fajtaválasztás kulcskérdései őszi búzában

Agro Napló
Az őszi búza fajtaválasztás kérdése nem egyszerű feladat, több szempontot is érdemes mérlegelni tervezéskor attól függően, hogy milyen termesztési célt tűztünk ki magunk elé. Szakértők segítenek az eligazodásban:

A fajtaválasztás kulcskérdései őszi búzában

A hozzászólásokért kattintson!

 
Farkas-Csamangó Tamás
Agromag Kft.
Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Bene Zoltán
Karintia Kft.
Dr. Balla Zoltán
Marton Genetics
 
Szemerits Balázs
RWA Magyarország Kft.
Galankó Attila
Saatbau Linz Hungária Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Asbóth András
Syngenta Kft. 

Farkas-Csamangó Tamás (Agromag Kft.) 

A leglényegesebb kérdést, hogy kiváló minőségi paraméterekkel vagy nagy terméspotenciállal rendelkező fajtát válasszunk-e, azt a termény értékesítésének lehetőségei szabják meg. Ezek után jöhet a gazdaságunk adottságait figyelembe véve a fajtaválasztás.

Ahogy sikerült eldöntenünk, hogy a mennyiséget vagy a minőséget preferáljuk, azután a lehetőségeink adta korlátok szerint indulhat a fajták közötti válogatás. Bármelyik szempont mellett döntünk nem lesz könnyű dolgunk, mert a magyar piacon nagy a fajtaválaszték. Ha a minőség mellett raktuk le a voksunkat, akkor az Agromag portfóliójából szóba jöhet három fajta, a Gordius, a Laudis és a Federer. Ezen fajták mindegyike kiváló minőségi paraméterekkel rendelkezik, de mindhárom más gazdálkodási színvonal és termesztési környezet mellé ajánlható. A Gordius a szárazságnak kitett, gyengébb és betegségekkel terhelt területeken tud leginkább kiemelkedni a versenytársai közül. A Laudis inkább az intenzíven gazdálkodóknak ajánlott, mert ha megteremtik a megfelelő körülményeket a számára, akkor a kiváló minőség mellett képes kiemelkedő termésátlagot is produkálni. A Federer a késői érése miatt jól használható a betakarítási munkacsúcs széthúzására. Különösen ajánlott a repcetermesztőknek, akik a nagyobb értéket képviselő árujuk betakarítása alatt minden gond nélkül lábon tarthatják a Federert.

Ha a mennyiséget részesítjük előnyben, akkor szóba jöhetnek a kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező fajtáink az NS 40S, Lidka, Valér és a Steffi. Az NS 40S az egyik legnagyobb termőképességű búzafajta talajtól és évjárattól függetlenül, ami a piacon elérhető. A Lidka szélsőséges évjáratokban is kiemelkedő terméseredményre képes, amit a kiváló csapadék- és szárazságtűrésének köszönhet. Mindkét fajta jól használható bármely gazdaság számára a termesztési célnak megfelelő technológia megválasztásával. A Valér megbízható termőképességű, nagy vitalitású, tar kenyérbúza. Egyszeri kezeléssel megoldható a növényvédelme a betegségekkel terhelt években is. Extenzíven gazdálkodók számára kifejezetten jó választás lehet a jó kompenzációs képességének köszönhetően. A Steffinek nagyon jó az alkalmazkodó képessége az eltérő talajtípusokhoz és időjáráshoz, ennek köszönhetően a hozamok szezonális ingadozása minimális. A jó előveteményt és a jó kultúrállapotú talajt kiemelkedő terméseredménnyel hálálja meg.

Ha valaki olyan búzafajtát keres, amelyik sokat is terem és megfelelő körülmények között a minősége is jó, akkor legjobb választás a Babona és a Weronka. A Babona a kiemelkedő termőképességű búzák között kiemelkedő sikértartalmat produkál. Ezt számszerűsítve a Babona a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérlet elmúlt 3 év átlagában 8,43 t/ha-os termésátlag mellett 31,27%-os sikértartalmat produkált. A Weronka bárki számára jó alternatívája lehet a Babonának, ugyanis a két fajta termésmennyiségben és minőségben is fej-fej mellett halad. A fent említett kísérleti rendszerben, az elmúlt 3 év átlagában 8,20 t/ha-os termésátlag mellett 31,93%-os sikértartalmat ért el. Mindkét fajta a jó adottságok között gazdálkodók számára biztosítja a mennyiséget és minőséget is egyben.

Grafika: Masáné Hódi Renáta

Úgy gondolom, hogy akár a minőség, akár a mennyiség mellett teszi le a voksát, érdemes a portfóliónkban szereplő kiválóságok között szemezgetni, mert ezek közül mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló fajtát. Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű fajtái közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres búzatermesztést kíván az Agromag Kft.

További információ:
www.agromag.hu

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.) 

A kalászosok vetését megelőzően hosszasan lapozgathatjuk a fajták tulajdonságait leíró katalógusokat, ismertetőket, de vajon mi segít a legalkalmasabb búza fajtaválasztásában a bőséges fajtakínálat mellett?

A Caussade Semences kiskunhalasi családias hangulatban megtartott horgász találkozóján Béres Károly tápiósági gazdálkodóval és Márton Tamással a Kelet-Mecsek Kft. növénytermesztőjével beszélgetve jó néhány, nem csak a két termesztő térség különbözőségéből adódó, a végső döntést befolyásoló szempont merült fel. Szóba kerültek az általános és a speciálisan helyi gazdálkodási lehetőségek, de a termesztési célok által meghatározott választási szempontok is.

A TERMESZTÉSI TÉNYEZŐK SZEREPE A KALÁSZOSOK TERMESZTÉSÉBEN (Pepó P.)

Extenzív technológia

     

Intenzív technológia

         

20 %

 

Évjárat

 

15 %

         

40 %

 

Talaj

 

10 %

         

5 %

 

Fajta

 

20 %

         

20 %

 

Talajművelés

 

10 %

         

10 %

 

Trágyázás

 

30 %

         

5 %

 

Növényvédelem

 

15 %

         

100 %

 

Összesen

 

100 %

Abban megegyeztünk, hogy a fajtaválasztás szempontjából a helyi tapasztalat a térségben évjárattól függetlenül elvárható magas 7-8 t/ha elérhető termésmennyiség, termésstabilitás a legmegbízhatóbb érv egy fajta választásakor. A termőterületen a talajadottságok, talajművelés módja és a rendelkezésre álló eszközrendszer, a tápanyag utánpótlásra, növényvédelemre fordítható források mindkét régióban meghatározóak. Bár partnereink törekednek az intenzív termesztéstechnológiára, ezt egy – egy extenzív adottság, körülmény befolyásolja mindkét területen.

A Tápióság gyorsan melegedő, térsége az országnak, így ott a SORRIAL, SOLVEIG, SOBBEL a SOFRU a csapadékhiányos térségekhez is alkalmazkodó tulajdonsága előtérbe kerül. A baranyai régió változatos talajain is rugalmas adaptációs képességük révén állják meg a helyüket. Hogy a szántásos vagy a forgatásos művelés járul-e hozzá fajtáink maximális termőképességének eléréséhez, azt a talaj és környezeti adottságok, a talajélet és - higiénia fenntarthatósága is befolyásolja.  A jól bokrosodó SORRIAL, SOLVEIG, SOBBEL a SOFRU a hótakaró nélküli teleket is kiválóan tűrik. Főképpen azokon a területeken ahol a vetési időszak kezdetén kerülnek elvetésre és így a tél beállta előtt intenzíven begyökeresedett állományokat alkotnak. Az elmúlt évek üzemi tapasztalatai is bizonyították, hogy a francia nemesítésű a Caussade búzafajták kiváló betegség toleranciával rendelkeznek. Eredetükből adódóan a rozsdagombákkal szemben ellenállóbbak, magas szintű Fusarium tolerancia szintjük kialakítása a nemesítés eredménye, mely csapadékosabb, nagyobb fertőzési nyomás mellett is biztonságot ad termesztésükkor. Azokon a termő területeken, ahol a preventív gombaölő szeres kezelést okszerű tápanyag utánpótlás támogatja a Caussade búzák magas termésszintje már biztosított. A gazda döntése, hogy extenzív vagy intenzív búzatermesztés mellett teszi- e le a voksát.

Az alkalmazott tápanyag utánpótlás, technológiai hatására kiváló példa a 2017-ben Dr. Futó Zoltán Dékán Úr által közzé tett, a szarvasi Egyetem Iskolaföldi kísérleti telepén végzett beállítások beszédes eredménye.

A piaci igények szerinti búzatermelés kérdéskörébe tartozik a mennyiség vagy minőség és a speciális piaci igények kielégítésének kérdése. A tar kalászú SORRIAL, SOBBEL, SOLVEIG intenzívebb termesztés mellett ezeknek az elvárásoknak megfelelnek. A vadas területeken gyakran vetett szálkás kalászú SOFRU biztonságosan, évről –évre a magas hozamú kategóriába tartozik.

Speciális szegmens a durum búza piaca. A Caussade ezen a területen is kínál lehetőséget partnerei számára. Nem csupán Pécsváradra, de az attól nagyon eltérő adottságú Vas- Bács megyei és Hajdúsági termelőink pozitív visszajelzése alapján a HARISTIDE CAUSSADE DURUM BÚZA megjelenésével, termőképességével, értékmérő mutatóival hívja fel figyelmet a durum szegmensben. Nincs ezen csodálkozni való, hiszen a francia, olasz, bulgár, romániai termelők elismerését már éve élvezi a HARISTIDE. Magas hozama a kiváló tésztaminőséget biztosító sárga pigment értékkel párosul.

A Caussade Semences búza fajtáiban meglévő az alkalmazkodó képességükből adódó termésbiztonság, a termesztési célt szolgáló technológiai szinttel biztonsággal elérhető kiegyenlített minőség a kijuttatott tápanyagok kiváló hasznosulása és a gombafertőzésekkel szemben magas tolerancia szint a döntő amikor a gazda a bevezetőben feltett kérdésre keresi a választ.

Bene Zoltán (Karintia Kft.) 

A fajtaválasztás nekünk fajtatulajdonosoknak és vetőmag előállítóknak ugyanolyan fontos kérdés, mint a termelőknek annyi különbséggel, hogy nekünk a döntést több évvel a gazdák előtt kell meghoznunk. Döntésünknek nagy a tétje, hiszen egy elhibázott fajtaválasztás esetén a fajta piaci bevezetése hamar a piaci hanyatlásba csaphat át. A Karintia Kft. igazán elkényeztetve érezheti magát, hiszen 3 nemesítőház fajtái közül is választhat. Ez nagy lehetőséget, ugyanakkor még nagyobb felelősséget is jelent.

Nézzük, milyen szempontok alapján döntünk mi fajtatulajdonosok.

1. Stabilitás - PANNON RÉGIÓRA NEMESÍTETT FAJTÁK

Magyarországon jelenleg közel 200 őszi búzafajta szaporítása történik, ennek döntő többsége külföldi, melyek jellemzően a mai trendnek megfelelően bő terméssel kecsegtetnek. Sok éves tapasztalatunk szerint ugyanakkor a Pannon régóra nemesített fajták stabilitása megkérdőjelezhetetlen. Ennek egyik oka, hogy a nemesítőink a kalászhányás és a teljes érés közt eltelt időt megnyújtva minden egyes nappal kb. 200 kg /ha terméstöbblettel tudják növelni eredményünket. A Karintia az idei évben 48 helyszínen tesztelte a bőtermő és prémium minőséget adó fajtáit, továbbá sikeresen szerveztük meg júniusban a NAGY nemzetközi fajtabemutatónkat, ahol 20 faj 100 fajtáját tekinthették meg a gazdák annak érdekében, hogy az Ön termőhelyére alkalmas fajtát tudjunk ajánlani.

2. A kockázat porlasztása - ELTÉRŐ ÉRÉSCSOPORTOK

Legalább 2, de inkább 3 eltérő éréscsoportú fajtában korai-, közép és közép-késői érésű csoportokban gondolkodjunk ezzel csökkentve az egyre szélsőségesebb klimatikus viszonyok okozta kockázatot. Fontos, hogy ne csupán az érés idejét, hanem a kalászhányás koraiságát is vegyük figyelembe, hiszen a jellemzően egyre korábbi nyári hőség okozta kényszerérések ellen a korábbi kalászhányású fajtákkal „védekezhetünk”. A Karintia az ajánlatában szereplő 10 bőtermő és prémium minőséget adó fajtájával a teljes éréscsoport szegmensben kínál Önnek lehetőséget.

3. betegség ellenállóság – legjobb megelőzés, a fajtaválasztás

Sokan emlékeznek még a 2014-es sárgarozsda járványra, ami megtizedelte a termést. Véleményünk szerint a legjobb megelőzés, a körültekintő fajtaválasztásban rejlik. A Karintia fajtáinak nagy része a BIO gazdaságok számára is elérhetőek. Ennek oka a kiemelkedő betegség-ellenálló képességükben rejlik.

4. értékesíthetőség – PIACOT TEREMTÜNK

Fontos, hogy már a fajtaválasztáskor vegyük figyelembe a várható termés értékesíthetőségét. Az utóbbi évek bőtermőnek nevezett fajtái gyakran 10 % alatti fehérjetartalmukkal csupán levonással kerülhettek be a takarmánykeverő telepekre. Érdemes tehát ilyen esetben a bő termés mellett egy stabil, legalább alap malmi minőséget tudó, azaz 11,5% fehérjetartalmú, 76 kg/HL súlyú és 220 sec esésszámot produkálni tudó fajtát választani.

A prémium minőséget adó fajták esetében fontos, hogy ne csupán a fajtaképviselő által ígért fehérje mennyisége, hanem annak minősége felől is érdeklődjünk, hiszen a külföldi malmok és egyre több belföldi feldolgozó is ezek ismeretében hajlandó megfizetni az idei évben tapasztalt kb. 8.000 - 10.000 ft/tonna minőségi felárat. A Karintia nem csupán előállítja és értékesíti a vetőmagokat, hanem a legfontosabb hazai, valamin az olaszországi gabonapiacon is megismerteti fajtáit, így azokat már név szerint keresik a feldolgozók.        

5. helyi adottságok – SZAKTANÁCSADÓINK SEGÍTENEK

A Karintia kft országos szaktanácsadói hálózatával is segíti Önt a fajtaválasztásban. Kollégáink kellő helyismerettel és a környező fajtabemutatók eredményeivel rendelkezve az Ön termőhelyére legalkalmasabb fajtát ajánlják Önnek.

5+1. Lesz elég vetőmag? ÉRDEMES SIETNI

Árpából sajnos nem lesz elegendő, búzából igen, de a „húzó” fajták idén is korán elfogynak. A Vetőmag Szövetség adatai alapján az őszi árpából annyira kevés vetőmag fog rendelkezésre állni, hogy az csupán 26-27%-os felújítási arányhoz lenne elegendő. A kevés vetőmag viszont egy felfokozott kereslettel párosul, így tehát az, aki árpát szándékozik vetni, időben gondoskodjon a vetőmag beszerzéséről! A Karintia, mint minden évben idén is igyekszik maradéktalanul felhasználni a teljes megtermett vetőmag nyersárukat. A körültekintő tervezésnek és a megnövekedett létszámú szaktanácsadói hálózatunknak köszönhetően várhatóan idén is idejekorán el fognak fogyni a bőtermő és a prémium minőséget adó lágybúza és durumbúza fajtáink.

 

Videók:

Karintia nemzetközi fajtabemutató Bőtermő és prémium fajták

 

Ahonnan a fajtáink származnak

20 faj – 100 fajta – 300 parcella – 2500 vendég

További információ:
www.karintia.hu

Dr. Balla Zoltán (Marton Genetics) 

A gazdálkodás szó jelentésében a kitűzött cél eléréséhez hadra fogható erőforrások optimalizálása rejlik. Mi a cél a búzatermesztéssel? Lehető legnagyobb termés elérése, esetleg emellett jó malmi minőség is, vagy csak helye van a búzának a vetésszerkezetben és gazdaságosan legyen termelhető?  Nézzük az erőforrásokat, egyrészről amelyeket alig, vagy csak hosszú távon tudunk befolyásolni; ezek a természeti adottságok, a talaj minősége, az időjárás, vagy a búza értékesítés piaci alakulása. Másrészről a tervezhető és irányítható erőforrások felosztása, a technikai feltételek, a tápanyag gazdálkodás, a növényvédelem szintjének összehangolásakor a megfelelő búzafajta kiválasztása 8-10 %-ban járul hozzá a termesztés eredményességéhez.

1. Vetésidő — csíraszám

A fajtabúzák a hibridbúzákkal ellentétben jobban tolerálják a vetés időbeli eltolódását, ami a vetendő csíraszámmal is korrigálható. A Marton Genetics a vetőmag előállításokban is 4,0 – 4,5 – 5,0 millió hektáronkénti csíraszámmal dolgozik, ahhoz, hogy az egyes fajták bokrosodási és kompenzálási képessége révén ideális számú egyszerre érő kalászt arathasson.

2. Tápanyag ellátás színvonala

Az említett 3 célnak megfelelő hozam eléréséhez az alkalmazott tápanyag ellátás szintjéhez igazodó búzafajta kiválasztását a fajtatulajdonosok ajánlásai is segíthetik a termelőt.  A Marton Genetics portfóliójában az intenzív- és az extenzív körülmények között gazdálkodók is megtalálják az eredményesen termeszthető búzákat, sőt a martonvásári fajták jelentős hányada a kiváló alkalmazkodóképessége révén mindkét termelési típusban kitűnően teljesít.

MG fajta

intenzív

extenzív

minőség

terméspotenciál t/ha

Mv Ikva

X

jó malmi

7,5 – 9,5

Mv Nemere

X

X

jó malmi

8,0 — 9,0

Mv Nádor

X

jó malmi

9,0 — 10,0

Mv Mente

X

X

prémium

8,0 — 9,0

Mv Ménrót

X

jó malmi

8,0 — 9,0

Mv Krajcár

X

X

jó malmi

8,0 — 9,0

3. Betegségekkel szembeni tolerancia

Az egyik legfontosabb fajtaválasztási szempont lett az ellenállóság kérdése és ide kell, soroljuk az abiotikus stressztűrést  (szárazság, extrém hőmérséklet vagy túlzott nedvesség) is, annak okán, hogy a hektikusan változó időjárási tényezők között kell termelni,  „ ilyen évjárat még sosem volt” —  egyre gyakrabban hallani. Az új, korszerű fajták genetikailag „felkészültek” a legtöbb epidémiára, ám a gombabetegségek egy része (pl. rozsda fajták) oly variábilisak, hogy akár évente új rasszokkal támadhatnak, amennyiben kedvező nekik az időjárás. A betegségekkel szembeni érzékenységet úgyis értelmezhetjük, hogy hány napunk van a permetezésre annak megjelenésétől számítva. Az egyes fajtáink részletes betegség ellenálló képességéről a http://martongenetics.com/kalaszos-katalogus-2018/ weboldalon tájékozódhat.  

A fajtaválasztás kérdése azért sem egyszerű, mert nemcsak a hazánkban elismert mintegy 170 búzafajtából, hanem az EU-listáról is választhatnak a termelők, s ezzel arányosan nő a tanácstalanságuk is. A termesztési cél szem előtt tartásával azonban kezelhetővé szűkíthető a látszólagos bőség zavara, amennyiben hazai nemesítésű, az itteni adottságokhoz alkalmazott búzák közül választunk, célszerű azt legalább három évjáratnyi próbára, hogy jobban kiismerhessük az adott fajtát. Ha sikerült egy – két – három fajtát kiemelnünk, csak a minőségi, fémzárolt vetőmag használatával várhatjuk el azokat az eredményeket, amelyeket a búza fajta kiválasztáskor célul tűztünk ki. 

A Marton Genetics őszi búza kínálatáról a következő oldalon tájékozódhat:
http://martongenetics.com/termekkategoria/oszi-buza/

Szemerits Balázs (RWA Magyarország Kft.) 

Az idei évben a hazai szántóterületek 950.238 hektárján foglalt helyet az őszi búza. Ez kétségtelenül egy óriási szegmensét képezi a szántóföldi növénytermesztésünknek. A hozzá felhasznált fajták pedig kulcsfontoságú elemként jelennek meg a nyereséges termesztés oldaláról nézve. Minden termelő a saját területi adottságaihoz és az elérni kívánt céljaihoz mérten hoz döntést a termelni kívánt fajtával kapcsolatban. A fajta helyes megválasztásához pedig a lehető legtöbb információ begyűjtésére van szüksége. Mi az RWA Magyarország Kft.-nél az országosan beállított fajtakísérletek segítségével folyamatosan igyekszünk hasznos információval és szaktanácsadással segíteni azon partnereink munkáját, akik bizalmat szavazva őszi búza fajtáinknak a lehető legjobb minőséggel és hektáronkénti terméseredménnyel kívánnak betakarítani. A fajták eredményessége pedig évről évre igazolódni látszik az irántuk való növekvő kereslet alapján. Portfóliónk zászlóshajójaként van számon tartva a BERNSTEIN (1. kép) kései éréscsoportba tartozó, tar kalászú javító minőségre képes búzafajtánk. Termésátlaga a prémium minőség megtartása mellett 7-8,5 t/ha között alakul. Növénymagassága szárszilárdító használat nélkül átlagosan 100-110 cm. Elsősorban intenzív technológia és jó minőségű búzatermő területekre ajánlott. A fajta a malmok által keresett stabilan magas W-értékkel és alacsony P/L-értékkel rendelkezik. Korai fejlődési erélye intenzív, rendkívül gyorsan bokrosodik. Szeptember harmadik dekádjától egészen november végéig vethető. Azonban a magas terméspotenciál eléréséhez a lehető legkorábbi vetésidő javasolt. Vetésnorma 180-200 kg/ha.

1. kép: BERNSTEIN

Az EMILIO (2. kép) és ENERGO (3. kép) szintén javító minőség elérésére hivatott. Mind a kettő a korai éréscsoport, szálkás prémiumbúza szegmensébe tartozik. Termésük valamivel alacsonyabb az előbb említett Bernstein fajtájéhoz képest. Azonban minőségi és mennyiségi romlás bekövetkezése nélkül vetésidejükben és vetésterülettel szembeni igényüket tekintve sokkal rugalmasabban kezelhetők. Ezek a fajták bátran vethetők gyengébb adottságú búzatermő területekre is. Vörösrozsdával és fuzáriummal szemben nagyon jó toleranciát mutatnak. Növénymagasságuk szárszilárdító használata nélkül 90-105 cm. Szeptember végétől- november végéig vethetők. Vetésnormájuk 180-200 kg/ha.

2-3. kép: EMILIO és ENERGO 

A javító minőség képviselőit elhagyva a középérésű, tar kalászú SPONTAN (4. kép) és FINDUS következik. Termesztésük a gyengébb búzatermő területekre is ajánlott. Fuzáriummal szemben nagyon jó toleranciát mutatnak. Növénymagasságuk szárszilárdító használata nélkül 70-80 cm. Nagyon jó szárszilárdsággal rendelkeznek. A SPONTÁN esetében a lehető legkorábbi vetésidő ajánlott. Szeptember végétől- október végéig vethetők. Vetésnormájuk 180-200 kg/ha.

4. kép: SPONTAN

A KLIMA (5. kép) a cég portfóliójának legújabb őszi búza fajtája. Ez a bőtermő fajta a lehető legkorábbi éréscsoportban közvetlenül az őszi árpák után takarítható be. Takarmány ménőségre képes. Szálkás, alacsony növénymagasság (50-60 cm) jellemzi. Az erős szár és a hosszú szorosan egymásba kapaszkodó szálkáknak köszönhetően a növényállományt egy rendkívül stabil állóképesség jellemzi, mely a túlérett növények szem kipergési arányát is nagymértékben csökkenti. A fajta az extenzív technológiához és száraz körülményekhez is nagyon jól adaptálódik, így a gyengébb búzatermő területekre is bátran ajánlott. A késői vetést jól tolerálja (szeptember vége – november vége). Az eredményes termelés alapfeltétele a sűrű növényállomány biztosításában rejlik. Ezermag tömege általában magas, így a vetésnormája 230-250 kg/ha.

5. kép: KLIMA

További információ:
www.rwa.hu

Galankó Attila (Saatbau Linz Hungária Kft.) 

A fajtaválasztásban érdemes számolni a sok éve megbízhatóan teljesítő fajtákkal, de az újdonságokat is érdemes kipróbálni.

A gabonafélék esetében kiemelkedő fontosságú a tudatos fajtaválasztás. A fajta alapvetően meghatározza a megcélozható minőséget és a fajták betegségellenálló képességében is nagy eltérések vannak. Őszi búzában az érdeklődés a magasabb termőképességű fajták felé fordult az utóbbi években, de számos termelő kitartott a mindig jól eladható, értékesebb prémium fajták mellett. Erre a trendre válaszolva, a prémium búzák fajtakörét magas termőképességű, de stabil malmi minőségű, új generációs búzák választékával bővítettük. Ezek közül kiemelkedik a Balitus és Amicus nevű malmi búzánk. Mindkettő szálkacsonkkal rendelkező fajta. Kiváló a sárgarozsda ellenálló-képességük, a télállóságuk és a szárszilárdságuk. Idén sem dőltek meg. Ezeket a fajtákat 220-230 kg/ha vetőmagmennyiséggel vessük. Megfelelő technológiával, és természetesen kedvező időjárási feltételek esetén, a 8-9 tonnás, stabil, malmi minőséggel párosuló termésszint is megcélozható velük. Fehérjetartalmuk 13-14% körüli, sikértartalmuk 28-31% közötti.  Az Ubicus, és ez évi újdonságunk az Activus, szintén igen figyelemre méltó, magas termőképességű, szálkás malmi búza, főleg a dunántúli gazdálkodók figyelmébe ajánljuk őket.  Ezeknél a fajtáknál részleges megdőléseket tapasztaltunk, vagyis nem feküdtek a földön, csak meghajlottak a brutálisan szeles helyeken. Ezeknél a fajtáknál a szárszilárdítás megfontolandó, illetve a N és K adagolásra célszerű fokozott figyelmet fordítani. Ezeket a fajtákat 180-200 kg/ha vetőmag mennyiséggel ajánljuk elvetni. A 2018-as búza betakarítás elhúzódik és úgy tűnik, hogy a termésátlagok elfogadhatók, de a minőség felértékelődik.  Egyszerűbben fogalmazva, a minőség jelentősége újra előtérbe került, hiszen  a köztermesztésben nem röpködnek a 8-10 tonnás termések, de annál inkább az alacsony HL-súlyok és fehérjetartalmak, vagyis a minőségi problémák.  Hallva a nyugat- európai helyzetet, lehet, hogy még a gyatra búzák is eladhatók lesznek, és ez nagy szerencse, de a fajtaválasztást nem célszerű erre alapozni.     

Kínálatunkból nem hiányzik az Antonius, a prémium minőségre törekvő termelők kiváló választása.  A napokban kaptuk meg Kartalról a Gödöllői Tangazdaság betakarítási eredményeit, mely szerint az Antonius így teljesített: termés 5,5t/ha, sikértartalom: 35,7%, fehérjetartalom: 14,8 %, HL-súly: 80,2 Hasonlóan jó eredmények várhatók el a Kite Zrt. képviseletében lévő Lukullus, és az új, Aurelius fajtáktól is. Ezeknél a fajtáknál is mind a magas termésátlagok, mind a megfelelő beltartalom elérésének fontos feltétele a megfelelő tápanyag ellátás. Ez alapvetően 150-160 kg/ha N-hatóanyag osztott kijuttatását jelenti, de természetesen a többi makro,- mezo, és mikroelem kijuttatásra is figyelmet kell fordítani.

Számos fajtánk vetőmagja BIO változatban is elérhető, igény esetén kérje egyedi ajánlatunkat!

A sikeres növénytermesztéshez elengedhetetlen a garantáltan magas minőségű, megbízható származású, fémzárolt vetőmag használata, amit forgalmazó partnereinknél megtalál.

Válassza fajtáinkat, vesse vetőmagjainkat, bármelyiket veti, a magERŐ Önnel lesz!

További információ:
www.saatbau.com/hu

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A növénytermesztési ágazatban dolgozókat minden technológiai elem, de különösen a fajtaválasztás körüli kérdések fokozottan érdeklik. A piaci helyzet módosulása, valamint a jellemzően nagyon változatos és egyre szélsőségesebbé váló környezeti feltételek miatt szemléletváltás tapasztalható az őszibúza-fajtaválasztásban és a kapcsolódó termesztéstechnológiában egyaránt. Nagyon leegyszerűsítve a helyzetet: a termelők a környezeti feltételekhez jól alkalmazkodó, nagy termőképességű és a középtávú piaci lehetőségek között biztonságosan értékesíthető, árumagminőséget adó termelési alapot keresik a munkájukhoz.

A fajtaválasztás kérdése manapság – az előzőekben említett problémák miatt – egyre összetettebbnek bizonyul. Egyértelműen kijelenthető, hogy a változó környezet miatt legfontosabb gabonanövényünk előállításában is megújulásra, alkalmazkodásra van szükség. Napjainkban azt tapasztaljuk, hogy a fajtaváltás az elmúlt időszakokhoz képest gyorsabb ütemű, a termelők – a termesztéstechnológia intenzívebbé válásával párhuzamosan – az eddigiekhez híven előszeretettel választanak a nagy genetikai értékkel bíró, stabil, kiegyenlítetten teljesítő, a környezeti stresszorokra jól reagáló fajták közül. Sőt, a fajtaválasztás egyre komplexebb hatást gyakorol egy-egy gazdaságon belül az alkalmazott termesztéstechnológiákra is.

A konvencionális fajták után ma már hibridek is a termesztők rendelkezésére állnak, amivel új távlatok nyíltak az őszibúza-termesztésben. A fajta- és hibridválasztás a termelésszervezés szakmai szempontból kritikus pontjának tekinthető. Biztató az a tapasztalat, hogy a hibridbúzák növekvő kínálata és a kapcsolódó speciális termesztéstechnológiai ajánlások együtt ma már valódi gyakorlati értéket képviselnek a hazai köztermesztésben. Szélsőséges körülmények között is megoldást jelentenek, hiszen a hibridekkel kedvező agronómiai adottságaik révén a konvencionális fajtákhoz képest nagyobb termés és jobb termésbiztonság garantálható. Egyértelmű, hogy az intenzív technológiához jó hibrid dukál, és ez fordítva is igaz!

A búzahibrideket a gyakorlatban egyre szélesebb körben felhasználva választ adhatunk a termelés során felmerülő újabb kihívásokra.

Az idei őszi szezonra kínált hibridkalászos-portfólió és a hozzá kapcsolódó, részletes termesztéstechnológiai ajánlásokat bemutató SAATEN-UNION-kiadvány letölthető a képre kattintva:

A hibridbúzák termesztéstechnológiájának a gyakorlat számára fontos sarokpontjait bemutató, szakértői tanácsokat, termelői tapasztalatokat és eredményeket, valamint a jövőbeli fejlesztési terveket is tartalmazó videoriportok az alábbi képekre kattintva érhetők el:

1. Hibridbúza-betakarítás 2017, Bácsbokod 2. Őszi határszemle 2017, Lajoskomárom

 

3. Termelői tapasztalat 2017, Lajoskomárom 4. Tavaszi határszemle 2018, Lajoskomárom

 

5. Hibridbúza virágzásban 2018, Püski  6. Hibridkalászos-bemutató 2018, Hantos

A hagyományos őszi fajtákat bemutató SAATEN-UNION-kiadvány letölthető a képre kattintva:

Aki a kalászosok termesztése során a hibridek mellett dönt, az egy modern és hasznos termesztési rendszer mellett is dönt, és ezzel kapcsolatban a gazdálkodók is mind szélesebb körben fogalmazzák meg kedvező tapasztalataikat. Az említetteken túl további fontos szempont, hogy a választott konvencionális fajta vagy búzahibrid ne csak az adott termelési környezetben reálisan elvárható termésmennyiségre legyen képes, hanem olyan minőségre is, amellyel az árumagpiacok is kiszolgálhatók.

A fajta- és hibridválasztás meghatározó szempontjainak átgondolásakor valóban évről évre joggal felmerül a termelőkben: ha bátrabb vagyok, és időnként megpróbálkozom az új és innovatív lehetőségekkel, akár másik fajtával dolgozom, talán jobban sikerült volna az év. Hosszabb távon talán valóban érdemes lenne változtatni? Erre a kérdésre nehéz megnyugtató választ adni, de az mégis biztosan kijelenthető, hogy a hazai növénytermesztési szerkezetben, amelyben az őszi búza jelentősen befolyásolja a gazdálkodás eredményességét, valóban a legjobbnak vélt megoldásokra szükséges fókuszálnunk. Az újdonságok elsajátítása és hasznos tulajdonságaik maximális kiaknázása érdekében az olykor speciális technológiai ajánlások betartására is szükség van. Kulcsfontosságú, hogy az új hibridek és fajták ütemes elterjedése érdekében a gyakorlatban kellő türelemmel, rugalmassággal és szakmai következetességgel végezzük a munkánkat.

További információ:
www.saaten-union.hu

Asbóth András (Syngenta Kft.) 

Az őszi búza termesztésekor az egyik legfontosabb kihívás gazdálkodó számára, hogy milyen fajtát, hibridet válasszon. A jelen gazdasági környezetben a fajtaválasztás különösen felértékelődött. Érdemes megnézni, a külföldi, bőtermő fajták térnyerését az elmúlt években a hazánkban. A piaci igények változására a búzanemesítési irányok is reagáltak, hiszen megnőtt a kereslet a stabilan magas terméspotenciállal rendelkező búzák iránt, a javító-, prémium minőséget adó fajták rovására. Ez köszönhető a felvásárlási árak közti minimális különbségeknek, a malmi és a takarmányminőség, valamint az alap malmi és javító paramétereket teljesítő búzák között. Az elmúlt években sokszor jövedelmezőbb volt akár 8-10 tonnát adó fajtákkal termelni hektáronként, mint a sokszor szorosabb technológiát igénylő, javító minőségű búzafajtákkal, melyek terméshozama 2-3 tonnával is alulmarad hektáronként a bőtermő fajtatársakkal szemben. Azonban megfigyelhető egy elmozdulás ebben a magashozamú termesztési környezetben is. A termelők nagy része nem szeretne lemondani a malmi paraméterekről, sőt! Kifejezett igény van 9 tonna vagy efölötti potenciál mellett is malmi minőségre! Ezen célokat csak akkor tudjuk elérni, ha változtatnak a hagyományos, sokszor jól berögzült gyakorlatokon. Technológiaváltásra, megváltozott szemlétetre van szükség!

Mik a magasabb termés és a jobb beltartalmi érték alapfeltételei?

1. Fajtaválasztás kérdései

  • minden esetben az adott termelési környezethez jól alkalmazkodó fajtát válasszunk
  • markáns betegségellenálló képességgel rendelkezzen
  • az évjárati változásokat jól toleráló fajta legyen
  • képes nagy terméspotenciál mellett a feldolgozóipar által támasztott alap malmi minőséget produkálni

Egy megfelelő fajta kiválasztása erős alap lesz, amire a későbbiekben építkezhetünk

2. Makro-, mezo- és mikroelemek szakszerűbb kijuttatása

  • N pótlása - fenológiához kötött precízebb N dózisok, a tenyészidőszak során folyamatosan, többlépésban kijuttatva
  • a növénytáplálásban fontos szerepet kapnak a növény számára gyorsan felvehető makro-,mezo- és mikroelemek. Ezen kiegészítések nagyban javítják a beltartalmi paramétereket ebben a bőtermő szegmensben. Emellett sokszor tompíthatja az aszályos időszakban a növény éhezését, rövidítheti stresszes kondíciójának idejét.

3. Intenzív növényvédelmi programok

  • a megelőző, preventív beavatkozások váltják fel a sokszor tűzoltásszerű, már elkésett beavatkozásokat, kezeléseket, melyek komoly termésdepressziót okoznak.

 Ennek fényében történt a Syngenta őszi búza fajtakínálatának az összeállítása.

Arra törekedtünk, hogy portfóliónk fajtái stabil minőséget teremjenek az évjárati hatásoknak kevésbé kitetten, de kimagasló terméspotenciál mellett. Ennek az egyik vezér fajtája a SY Moisson névre hallgat, mely méltán kapta a hibridbúzák kihivója címet. Stabilan teljesíti az alap minőségi csoport értékeit, akár 10 t/ha termésszinten is. 

A Falado őszibúzánk igazi rekordernek bizonyult az elmúlt években. Az országos fajtasorok első helyezésén kívül már nagyüzemi méretben is megtapasztalhatták a gazdálkodók, hogy rekord termés mellett sem kell lemondani a jó malmi paraméterekről, ha ezt a modern búzafajtát választják.

Az intenzív búzatermelés másik ága a kifejezetten magas beltartalmi paraméter igényeket támasztó hazai és külföldi exportkereslet kielégítése.  Ebbe a szegmensbe illeszkedik Bologna nevű javítóbúza, mely a többi Syngenta genetikát képviselő fajtához hasonlóan kiválóan terem extra minőségi paraméterek mellett, mely eddig szinte ismeretlen volt a hazai szereplők számára.

Folyamatosan teszteljük a hazai piaci bevezetés elött álló búzáinkat, kisparcellákon, fajtasorokban valamint üzemi körülmények között. A közeljövőben több, új fajtákkal frissítjük a kínálatunkat ebben a nagyon széles és erős mezőnyben.

2015-ben Syngenta fajtával, és Syngenta növényvédelmi technológiával döntötték meg az őszi búza termés világrekordját (16,5 tonna/ha).

További információ:
www.syngenta.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!