2024. április 25. csütörtök Márk

Három befektetési lehetőséget vizsgál a Kazah-Magyar Mezőgazdasági Befektetési Alap

Agro Napló
Három befektetési lehetőséget vizsgál a 40 millió dollár jegyzett tőkével létrehozott Kazah-Magyar Mezőgazdasági Befektetési Alap a kazah tejipar, húsipar és növénytermesztés területén - fejtette ki Puskás András, az Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) vezérigazgató-helyettese egy konferencián szerdán Budapesten.

Puskás András az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. által szervezett konferencián kiemelte: az alapkezelő, a folyamatban lévő tárgyalások és átvilágítások lezárását követően, várhatóan a harmadik negyedévben hajtja végre az első befektetést, nagyjából 10 millió dollár értékben.
    Elmondta: az alap létrehozása új lehetőséget teremtett a magyar mezőgazdasági vállalkozásoknak a kazah piacra lépéshez, az Eximbank és a KazAgro National Management Holding JSC mint alapítók biztosítják a befektetésekhez és a működéshez szükséges forrást 20-20 millió dollár értékben, az alapkezelést pedig a nemzetközi Asian Debt Management Capital (ADM) végzi. Az alapkezelői szerződés értelmében, az Exim vagyoni hozzájárulása alapján, minimum 20 millió dollár értékben kell olyan cégekbe fektetni, amelyek Magyarországhoz köthetők.
    Rusztemov Nurbah, a Kazah Köztársaság magyarországi nagykövete elmondta: új gazdaságpolitikát vezettek be, amely alapján az egyik legfontosabb feladat a mezőgazdaság élénkítése, és a bioélelmiszerek előállításában is jelentős növekedést szeretnének elérni. A kazah-magyar alap javítani fogja Kazahsztán exportlehetőségeit - tette hozzá.
    Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: Kazahsztánban, a keleti nyitás egyik célországában, nagy exportlehetőségek vannak a mezőgazdasági technológiák számára. Kifejtette, tavaly Magyarország 60. legfontosabb kereskedelmi partnere volt Kazahsztán, az export értéke 32 milliárd forint volt, az import 20 milliárd forintot tett ki. Magyarország túlnyomórészt energiahordozókat importál Kazahsztánból, az exportban pedig a feldolgozott termékek és a gyógyszerek dominálnak. A lakosság 20 százalékát foglalkoztatják a mezőgazdaságban, az ágazat évente 4 százalékkal bővül Kazahsztánban. Úgy vélte, a magyar cégek sikeresek lehetnek a kazah piacon az élelmiszer feldolgozó technológiák területén.
    Asztanában júniusban kezdődik a világkiállítás, amelyen Magyarország önálló pavilonnal vesz részt, és több miniszteri, felső vezetői látogatást is szerveznek - fűzte hozzá.
    Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta: a két ország közötti kapcsolatok intézményes keretét adja a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács, és a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság, ezek a gazdasági együttműködés bővítéséhez is lehetőséget teremtenek. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 16 százalékkal nőtt tavaly, szerinte ez meg is duplázódhat.
    Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára ismertette: a Kazahsztánba irányuló magyar kivitel az elmúlt 8 évben 6,7 és 13,6 millió euró között alakult.
    Közölte, a magyar érdekeltségű mezőgazdasági projektek közül az almafa telepítési programban 15 hektáron 26 ezer magyar facsemetét ültetnek el, egy szárnyasokat feldolgozó üzem rekonstrukciója zajlik 2018 második negyedévéig Kosztanaj megyében, és egy tejüzemet bővítenek Akmola megyében. A lehetőségekkel kapcsolatban elmondta, növelhető az élelmiszer-kereskedelem, valamint a környezetvédelem területén való együttműködés.
    Elmondta, Magyarország számára kiemelt jelentőségű az Asztana Expo-2017 kiállításon való megjelenés, ahol az ökoinnovációban és bioenergetikában érdekelt magyar cégek mutatkoznak be.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!