MENÜ

Eredményesen lezárult az AM válságkezelő programjának második üteme is

Agro Napló 2020.08.03.

Az Agrárminisztérium (AM) által kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV program) három üteme közül már kettő sikeresen lezárult – közölte a szaktárca lapunkkal.

 

Ahogyan arról korábban beszámolt az Agro Napló, a válságkezelő program első ütemében meghirdetett átmeneti támogatásokra – a baromfi-, és sertéstenyésztők, a halgazdálkodók, élelmiszer-feldolgozók és a dísznövény ágazat szereplői – összesen több mint 4000 kérelmet nyújtottak be a Magyar Államkincstárhoz (MÁK). Az ezekben foglalt támogatási igény a 14 milliárd forintot is meghaladta.

A július végén lezárult második ütemre – amelyben a méhészek, az anyajuh-, anyatehén- illetve tejelő tehén tartásával foglalkozó állattartók, valamint a zöldségnövény termesztők igényelhettek átmeneti támogatást – mintegy 30 ezer kérelem érkezett be a kincstárhoz. Az ebben az ütemben igényelt támogatások együttes összege meghaladja az 5,3 milliárd forintot.

A válságkezelő program első illetve második ütemében benyújtott támogatási kérelmek kifizetése – a kérelmek elbírálását követően – várhatóan ez év szeptemberében kezdődhet majd meg.

Mindeközben elindult a válságkezelő program harmadik üteme is, amelynek keretében a lótenyésztők július 28-a és augusztus 10-e között, míg a kis- és közepes méretű bortermelők augusztus 10-e és augusztus 24-e között tudják majd benyújtani átmeneti támogatás iránti kérelmeiket a MÁK-hoz. Az idevonatkozó kincstári közleményben részletezett, elektronikus úton

Az élelmiszer-feldolgozói és a dísznövény ágazat számára fontos információ, hogy az agrártárca a részükre kidolgozott átmeneti támogatási programokat 2020 augusztusa folyamán ismételten megnyitja. Így az első támogatási körről esetlegesen lemaradt ágazati szereplők is benyújthatják támogatási kérelmeiket - tartalmazza az ismertetés.