Hét milliárd forint válságkezelő támogatás az élelmiszer-feldolgozók és a juhtartók számára

Agro Napló
Összesen hét milliárd forint válságkezelő támogatást folyósítanak az élelmiszer-feldolgozók és a juhtartók számára – tájékoztatta lapunkat a szaktárca.

Emlékeztetnek: a koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozása érdekében az Agrárminisztérium 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára. A minisztériumi közlés idézi Nagy István agrárminisztert, aki az MTI-nek elmondta: az első ütemben 1261 vállalkozás részére 6,2 milliárd forint támogatást folyósított a Magyar Államkincstár (MÁK), a fennmaradó kifizetéseket folyamatosan utalják.

Emellett – közölte a tárcavezető azt is –, hogy a juhágazat részére is megkezdődött a támogatások folyósítása. 2020. szeptember 25-én mintegy 5400 anyajuhtartó részére 833 millió forint támogatást utaltak át. Az anyajuhtartók részéről beérkezett kérelmek elbírálását követően az államkincstár folyamatosan teljesíti a további kifizetéseket is.

A miniszter ismertette: a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program célja Magyarország élelmiszerellátási biztonságának fenntartása és termelési kapacitásainak megerősítése, ezzel pedig a munkahelyek védelme. A válságkezelő támogatások népszerűnek bizonyultak, a tizenkét meghirdetett intézkedésre összesen több mint 35 ezer kérelem érkezett - mondta.

A kérelmek elbírálását követően a Magyar Államkincstár megkezdte a támogatások kifizetését – hangsúlyozta Nagy István. Mint fogalmazott, az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó vállalkozások számára a tervezett időpont előtt, már szeptember 25-én megkezdődött a támogatások kifizetése. A kérelembenyújtás második üteme szeptember 14-én zárult, amiben 187 élelmiszer-feldolgozó vállalkozás igényelt 500 millió forint támogatást. A kérelmek feldolgozását követően a kifizetések az érintettek részére megkezdődnek.

Nagy István felidézte: korábban a kertészeti tevékenységet végző gazdálkodók, a méhészek és a tejhasznú tehéntartó gazdálkodók számára összesen 3,12 milliárd forint támogatást fizetett ki az államkincstár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?