2024. október 22. kedd Elõd

Itt a közlemény a tenyészkos és tenyészbak támogatásról!

Agro Napló
Megjelent a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági támogatásáról [a továbbiakban: 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet] szóló közlemény, melyet a Magyar Államkincstár adott ki.

A közlemény szerint a juh- és kecskeágazat termelési hatékonyságának növelése érdekében apaállatok esetén az állattartó a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állítására a 2022. április 1. és április 30. közötti időszakban kizárólag vissza nem térítendő átmeneti támogatást vehet igénybe, az állattartó rendelkezésére álló szabad átmeneti támogatás keretének összegéig. A 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet ide kattintva érhető el.

Az elsődleges mezőgazdasági termelést végző vállalkozások – a vállalkozás kapcsolt vállalkozásait is figyelembe véve – vissza nem térítendő támogatásként legfeljebb 290.000 euró mértékű átmeneti támogatást jogosultak igénybe venni – értesült az Agro Napló.

Átmeneti támogatás iránti kérelmet csak azon állattartó nyújthat be, aki/amely a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvényben foglalt nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett, „kérelemre nyilvántartásba vett” besorolású ügyfélként szerepel a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által működtetett Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben.

Tekintettel arra, hogy a Kincstár a kérelmek ügyintézését részben az ügyfél-nyilvántartásában szereplő adatok alapján végzi, ezért fontos, hogy fordítson kiemelt figyelmet arra, hogy a Kincstár ügyfél-nyilvántartásában szereplő adatai naprakészek legyenek, és tegyen eleget a nyilvántartáshoz kapcsolódó változásbejelentési kötelezettségeinek is.

Felhívjuk a figyelmet továbbá arra, hogy a Kincstár által üzemeltetett elektronikus kérelemkitöltő felületen évente egyszer kötelező az ügyfél-nyilvántartási adatokat érintő adategyeztetés. Az adategyeztetés teljesítésének hiányában kérelembenyújtás nem lehetséges! Nem szükséges adategyeztetés, ha az ügyfél 2022. január 1-jét követően kérelmezte az ügyfél-nyilvántartásba történő nyilvántartásba vételét, vagy ha 2022. január 1-jét követően már nyújtott be ügyfél-nyilvántartási adatok módosítása iránti kérelmet.

Támogatásra az az állattartó jogosult, aki megfelel a 74/2016. (XI. 29.) FM rendelet 4. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek, valamint teljesíti a 6/B. § (3) bekezdésében meghatározottakat.

Az állattartó a tenyészetében lévő minden megkezdett ötven anyajuh egyedszám után egy tenyészkos, illetve minden megkezdett ötven anyakecske egyedszáma után egy tenyészbak tenyésztésbe állításához igényelhet támogatást.

Ha a bejelentett tenyészetben lévő anyajuhok vagy anyakecskék száma nem éri el az ötvenet, akkor egy tenyészkos, illetve egy tenyészbak után igényelhető támogatás.

Egy tenyészkos vagy tenyészbak után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás!

A támogatás mértéke a támogatási időszakban megvásárolt és tenyésztésbe állított apaállat esetén az apaállat ellenértékének 75%-a, de legfeljebb

  • apaállattá minősített növendék kosonként, illetve növendék bakonként 45.000 forint,
  • az „A” törzskönyvben nyilvántartott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 120.000 forint,
  • a „K” köztenyésztésre használható besorolást kapott tenyészkosonként, illetve tenyészbakonként 90.000 forint.
  • A saját állományból származó és a támogatási időszakban tenyésztésbe állított apaállat esetén a támogatás a fenti pontokban foglaltak szerint kerül megállapításra.

    Az átmeneti támogatás iránti kérelmet, valamint a támogatási kérelemre indult eljárás során – a felügyeleti eljárás kivételével – minden dokumentumot elektronikusan az elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül kell benyújtani.

    Felhívjuk a figyelmet, hogy az átmeneti támogatás iránti kérelem benyújtásra vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat. A nem elektronikus úton benyújtott támogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja, az egyéb nem elektronikusan benyújtott dokumentum a döntés meghozatalánál nem vehető figyelembe!

    Az átmeneti támogatás iránti kérelem az ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon

  • április 1. 00:00:00 és 2022. április 30. 23:59:59 között, az Elektronikus kérelemkezelés/Válságkezelő Program Átmeneti Támogatások/Válságkezelő Program – Tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának átmeneti támogatása menüponton keresztül nyújtható be.
  • Tekintettel arra, hogy a kérelem benyújtásának végső időpontja, 2022. április 30-a munkaszüneti napra esik, így a kérelmeket ezen időpontot követő első munkanapig, azaz legkésőbb 2022. május 2-án 23:59:59-ig be lehet nyújtani!

    Egy állattartó kizárólag egy átmeneti támogatás iránti kérelmet nyújthat be!

    Az átmeneti támogatási kérelem módosítására, a kérelem benyújtását követő naptól számított két napon belül, de legkésőbb a benyújtási határidő végéig, azaz 2022. május 2-án 23:59:59-ig van lehetőség! Módosítás esetén az utolsó benyújtott kérelem kerül elbírálásra!

    A hiánypótlást, a jogorvoslati kérelmet vagy egyéb dokumentumot ─ a felügyeleti eljárás kivételével ─ az elektronikus kérelemkitöltő felületen, a korábban már benyújtott átmeneti támogatás iránti kérelemhez kapcsolódóan az Általános ügyintézés/Támogatáshoz kapcsolódó iratok elektronikus beküldése menüponton keresztül kell benyújtani.

    A kérelmet természetes személy saját nevében, nem természetes személy elsődleges képviselője útján, továbbá mind a természetes személy, mind pedig a nem természetes személy státuszú ügyfél meghatalmazott/kamarai meghatalmazott útján egyaránt benyújthatja.

    A kamarai meghatalmazott útján történő eljárásra az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 22/2016. (IV. 5.) FM rendelet 12. §-ának a kamarai meghatalmazásra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Továbbá a kamarai meghatalmazásra vonatkozóan az 58/2021. (VII. 21.) számú Kincstári Közlemény IV. fejezetének rendelkezései az irányadóak.

    A Kincstár 28/2022. (III. 29.) számú közleménye itt érhető el. Az intézkedéssel kapcsolatos további információk pedig a Kincstár honlapján, a „Támogatások/Nemzeti támogatások/Válságkezelő Program Átmeneti Támogatások/Tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának átmeneti támogatása” menüpont alatt érhető el, illetőleg az mv.ugyfelszolgalat@allamkincstar.gov.hu e-mail címen kérhető.

    (Forrás: NAK)

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Ne maradjon le a válságtámogatásról!

    Ne maradjon le a válságtámogatásról!

    Megjelent a tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról és igénybevételéről szóló Kincstári Közlemén...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?