ÉFOSZ: konkrét lépéseket vár az ágazat az élelmiszeripari fejlesztésekre

Agro Napló
Budapest, 2015. június 18., csütörtök (MTI) - Konkrét lépéseket vár az ágazat az élelmiszeripar fejlesztésére az ágazati stratégia elfogadása után - közölte az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az ÉFOSZ biztatónak tartja annak kormányzati szintű elismerését, hogy a stratégiai ágazatnak nyilvánított élelmiszeripar fejlesztése komplex megközelítést kíván. A szakmai szervezet ugyanakkor úgy véli, az uniós pályázatok jelenleg zajló hazai kiírása aggodalomra ad okot, mert a közepes és nagyobb méretű élelmiszeripari vállalkozásoknak - az előírások újragondolása nélkül - nem lesz lehetőségük arra, hogy végrehajtsák a szükséges technológiai fejlesztéseket. 

    Az ÉFOSZ biztatónak tartja az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati stratégia elfogadását, viszont a megfogalmazott ambiciózus célok elérése és az ágazat versenyképességének helyreállítása érdekében továbbra is elengedhetetlennek tartja az ágazatra nehezedő adóterhek csökkentését, valamint a támogatási rendszer áthangolását.

    A bajban lévő magyar élelmiszeripar versenyképességének javítása, a belföldi élelmiszerek arányának és az export mennyiségének növelése nem valósítható meg kizárólag a mikro- és kisvállalkozások támogatásával - hangsúlyozták. Ehhez szükséges a közepes és a nagyobb vállalkozások támogatása is - jegyezték meg. Az élelmiszer-feldolgozók az előző uniós támogatási ciklusban ugyanis nem jutottak érdemi fejlesztési támogatáshoz. Az elmaradt beruházások pótlása nem lehetséges a vissza nem térítendő támogatás nélkül, saját vagy piaci forrásból. Így pedig a magyar élelmiszeripari cégek végleg kiszorulhatnak a piacról - állítja az ÉFOSZ. 

    Ezért az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége felajánlja együttműködését az élelmiszerstratégia megvalósítása érdekében születő programok és uniós pályázati kiírások megvalósításában.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!