Adománykonvoj: idén is a rászorulókért

Agro Napló
Idén október közepén ismét kamionsor haladt át Budapest történelmi belvárosán, magyar és nemzetközi élelmiszeripari, valamint – kereskedelmi cégek által biztosított, mintegy 33 tonnányi rakománnyal; az élelmezési világnapi akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közösen szervezte meg immáron tizenhatodik alkalommal – tájékoztatott az élelmiszerbank az eseményt követően.

A rendezvény célja a kézzelfogható segítségnyújtáson túl az Élelmezési Világnap idei témájára való figyelemfelhívás volt, amely a fenntarthatóság érdekében az élelmiszer-ellátási rendszerek átalakítását és ezen belül is az élelmiszer-pazarlás csökkentését sürgeti, hiszen nap mint nap hatalmas mennyiségű élelmiszert dobnak ki az emberek, annak ellenére, hogy világszerte milliók éheznek, és szorulnak az élelmiszerbankok, vagy más szervezetek segítségére.

Az adománykonvoj a Hősök terén tartott egy rövid pihenőt. Itt volt a megálló, ahol a két szervezet képviselői, kiegészülve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megbízottjával, felvázolták az élelmezési rendszerek előtt álló kihívásokat és lehetséges megoldásaikat.

„A tények egyértelművé teszik: az élelmiszer-termelés és -fogyasztás jelenlegi állapotában amellett, hogy hozzájárul a klímaváltozáshoz, nem biztosít mindenki számára hozzáférést elegendő és megfelelő minőségű élelemhez“ – mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, közép-ázsiai és európai képviselője. Hozzáfűzte: „ahhoz, hogy globális és nemzeti szinten egyaránt csökkenteni lehessen az egyenlőtlenségeket, továbbá garantálni lehesssen, hogy 30 év múlva a 10 milliárdra nőtt globális népességszámot is képes lesz a glóbusz agrárgazasága élelmezni, ezért az agrárélelmezési rendszerek átalakítására van szükség.“

„A fenntartható fogyasztás alapvető problémája az élelmiszer-pazarlás. Például csak Magyarországon lévő háztartásokban évente mintegy 600 ezer tonna élelmiszer kerül a szemétbe." – közölte Dr. Helik Ferenc, a Nébih elnökhelyettese. Megjegyezte: az Agrárminisztérium (AM) és az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság legfontosabb célkitűzése, hogy ezt a mennyiséget csökkentse, tegyen a tudatos fogyasztói szemléletformálásért, valamint cél az is, hogy 2030-ra a mostani mennyiségű magyarországi  élelmiszer-pazarlás mennyisége mintegy 50 százalékkal csökkenjen, amit csak közösen, társadalmi összefogással lehet elérni.”

„Globálisan az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada veszendőbe megy. Ebben a pazarlásban a mezőgazdasági termelőknek, a feldolgozóknak, a kereskedőknek, a vendéglátóhelyeknek és a háztartásoknak is komoly szerepe van“ – hangsúlyozta Szabó Szilvia, az Élelmiszerbank ügyvezető igazgatója. Kiemelte: „az élelmiszerbank évente mintegy 8 ezer tonna élelmiszer-felesleget ment meg áruházakból és élelmiszergyártóktól, amit rászorulók között osztunk szét. A háztartásokban keletkező feleslegeket azonban csak széles körű összefogással, tájékoztatással és szemléletváltással lehet csökkenteni.“

A szakemberek szerint összefogás kulcsfontosságú, és a változásban mindenkinek szerepet kell vállalnia, a kormányzatoknak például új szakpolitikák, a privát szektornak üzleti modelljük átalakítása, a fogyasztóknak szokásaik és gondolkodásuk megváltoztatása szükséges mindehhez. Így az élelmezési világnapi adománykonvoj egy példamutató szektorközi együttműködés a mennyiségi és minőségi éhezés felszámolásáért.

A hozzáértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a fogyasztók előtt is nyitva áll a lehetőségek tárháza, például, hogy részt vegyenek a változás folyamatában. Bárki, aki élelmiszert vásárol, azt feldolgozza, megfőzi, tárolja, maga is az agrárélelmezési rendszer aktív szereplőjévé válik, így mindenki befolyásolhatja a piacot a környezetileg és társadalmilag egyaránt fenntartható termékek választásával vagy éppen a helyben termelt és szezonális alapanyagok előnyben részesítésével. A háztartásokban keletkező élelmiszer-felesleg már olyan apró lépésekkel is csökkenthető, mint a kamrában és a hűtőben található ételek lejárati idejének rendszeres ellenőrzése, bevásárlólisták írása, a tároló és szállítóeszközök körültekintő kiválasztása, a maradékok elfogyasztása vagy lefagyasztása.

Az Élelmezési Világnap egy 150 országot felölelő összefogás, aminek célja, hogy ráirányítsa a döntéshozók és a közvélemény figyelmét az emberiséget sújtó éhezésre, és ösztönözze őket az élelmezési problémák megoldására. A világnap idei mottója: „a tetteink alkotják a jövők” is azt kívánja hangsúlyni, hogy a fenntarthatóbb közös jövő alapjait csak együtt lehet lefektetni.

Az adománykonvojhoz csatlakozó cégek a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnerei: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., Auchan Retail Magyarország, Bio-Fungi Kft. ChefGomba, Chef Market Zrt., Coca-Cola HBC Magyarország Kft., Danone Magyarország Kft., Gyermelyi Zrt., Kifli.hu, KOMETA 99 Zrt., Metro Kereskedelmi Kft., Nestlé Hungária Kft., Numil Hungary Tápszerkereskedelmi Kft., Pek-Snack Kft., Penny Market Magyarország, a Pick Szeged Zrt. és a Sole-Mizo Zrt., melyek a Bonafarm Csoport tagjai, Rauch Hungária Kft., Shell Hungary Zrt. és logisztikai partnere HAVI Logistics Kft., Tesco-Globál Áruházak Zrt. - tartalmazza az esemény összegzése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!